Vezali joj ruke i bez pitanja uradili carski rez: Nakon 10 godina dočekala pravdu

Foto: ANDER GILLENEA / AFP / Profimedia

Priča Špankinje koja nije odustala.

Kada je komitet Ujedinjenih nacija presudio da je Nahia Alkorta pretrpela akušersko nasilje tokom rođenja svog prvog deteta, to je bila kulminacija njene desetogodišnje potrage za pravdom.

Alkorti je dijagnostikovan posttraumatski stresni poremećaj nakon porođaja u bolnici u severnoj Španiji 2012. godine i obratila se UN-u, pošto nije uspela da dobije pravdu na španskim sudovima.

Komitet UN-a za eliminaciju diskriminacije žena (CEDAV) je u julu utvrdio da je bila podvrgnuta nizu neopravdanih intervencija koje su predstavljale akušersko nasilje, uključujući carski rez bez njenog pristanka, sa imobilisanim rukama, dok njen partner nije mogao da bude s njom u sobi.

Foto: ANDER GILLENEA / AFP / Profimedia

U odluci CEDAV akušersko nasilje je opisano kao „nasilje koje trpe žene tokom porođaja u medicinskim ustanovama”, dodajući da je to „generalizovana i sistemska pojava”.

Rečeno je da Španija treba da nadoknadi Alkorti za fizičku i psihičku štetu i da osigura da reproduktivna prava žena budu zaštićena zdravstvenim i pravosudnim sistemima.

„Od donošenja presude, više od 100 žena me kontaktiralo rekavši da im se takva stvar dogodila“, rekla je Alkorta, sada 36-godišnjakinja i majka troje dece, u intervjuu za AFP.

„O tome se ne priča zbog bola koji izaziva, zbog osećaja stida. Postoji ideja da je to jednostavno tako“, rekla je ona.

Alkorta je patila od noćnih mora i nesanice posle porođaja koji je počeo nakon što joj je pukao vodenjak u 38. nedelji.

Foto: ANDER GILLENEA / AFP / Profimedia

Ona je rekla da je u svojoj lokalnoj bolnici, u San Sebastijanu, dobila lek oksitocin, uprkos kontrakcijama i bez ikakvog medicinskog razloga. Odgovori osoblja na njena pitanja postajali su sve agresivniji, priseća se.

Dan nakon što je primljena, ginekolozi su odlučili da bebu rode carskim rezom, bez njenog pristanka i uprkos tome što joj je babica rekla da porođaj napreduje, rekla je.

„Kada sam tražila jasno objašnjenje, samo su rekli da će izvaditi bebu i da će biti gotovo za 40 minuta“, rekla je Alkorta za AFP.

Sa vezanim rukama, protokolom koji se u nekim bolnicama pridržavaju prilikom porođaja carskim rezom, i mužem izbačenim iz sobe, drhtala je od straha.

„Osećala sam se potpuno u njihovoj milosti“, rekla je ona za AFP.

Podsetimo, u Srbiji je peticiju “Stop akušerskom nasilju!”, koja je pokrenuta nakon ispovesti Dragane Pandurević Jovović, potpisalo preko 70.000 ljudi i kao rezultat toga KBC Zemun je objavio da će odobriti prisustvo trećih lica prilikom porođaja.

***

BONUS VIDEO: Tata na porođaju u GAK Zemun

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram