Važna poruka Jelene Jevremović posle operacije tumora dojke

Jelena Jevremović Foto:Instagram/jevremovicev

Pevačica Jelena Jevremović nedavno je otvoreno govorila o svojoj operaciji tumora na dojci u želji da podstakne druge žene da brinu o svom zdravlju.

Prvo je Jelena na Instgramu poslala važnu poruku o pregledima.

„Ovo nije poruka samosažaljenja, niti patetike. Ovo je iskrena molba i apel na sve devojke i žene, naročito na one koje se osećaju zdravo i u skladu sa tim žive, bezbrižno, kao što sam ja. Molim vas, ne zapostavljajte vaše grudi! Nismo ni svesne koliko je opaka i podmukla bolest tumor dojke. Tiho dođe, tiho se širi i u jednom danu nas obriše kao gumicom. Nismo rođene naučene, nije dovoljno da „pipamo“ grudi i laički tvrdimo kako je tu sve u redu. Nismo stručne, ne znamo, zato moramo ići redovno na ultrazvuk dojki (na 6 meseci), kao i na mamografiju (od 40. godine na svakih 18 meseci). Rokovi za redovne preglede su se smanjili jer obolelih, naročito mladih žena, je sve više! Otišla sam na konsultaciju o estetskoj korekciji grudi i saznala da imam promenu na levoj dojci“, kazala je Jelena.

Kako je dodala, nakon skoro šest sati na operacionom stolu i nimalo jednostavne operacije, sve je, srećom, prošlo dobro.

„Danima pre zahvata bila sam u agoniji, plašeći se da je karcinom maligni, brinući i neprestano razmišljajući o deci i svima onima, koje kada legnem na operacioni sto, ostavljam iza sebe… Hrabra sam, maltene neustašiva, nikada se nisam predala… Ali kada su ti životni konci istrgnuti iz ruku i nemaš kontrolu, osetiš se u momentu bespomoćno i slabo. Nema ništa gore i strašnije od toga. Zato, ako češće uradimo makar malo za nas same, to je mnogo! Ne zamerite na ovom postu jednom emotivcu i nepopravljivom optimisti, ali morala sam da pokušam da dignem svest sličnima sebi, pa neka me makar jedna dama danas posluša, biće to prava stvar.“

Priznaje i da se promenila i opametila posle ovog iskustva, i to u 40. godini.

„Baš ništa neću shvatati olako i paziću više na svoje zdravlje. To što brinemo o sebi nije sebično. Naprotiv, time dokazujemo da mislimo na naše bližnje i volimo ih jer, da bismo bili dobri njima, moramo prvo biti dobri sebi samima.“

Potom se Jelena nedavno pojavila u jednoj emisiji na RTS-u, uz podsećanje da nije znala da li je tumor maligni kada je otkrila promenu na dojci.

„Imala sam jako stresan period i mogu da kažem da mi je stres srednje ime od kad sam se rodila i onda je došao neki period kada je on bio toliko učestao, u toliko velikoj meri, negde tamo od 2017. godine kada sam te neke privatne probleme imala – od smrti oca, pa još nekih drugih stvari…“.

Time je ona aludirala na razvod i stresne okolnosti u vezi sa njim, prenosi Direktno.

„Bio je jako težak period, bilo je ili pukovnik ili pokojnik. Jedva sam izgurala to sa svom svojom energijom i snagom. Nekako dok je sve to trajalo ja sam sve držala, meni nije bilo ništa, a kad sam se opustila i kada sam konačno dovela i život i sebe u red, onda je počelo sve živo da me napada – od svih mogućih prehlada, problema s kičmom, dok nije na kraju došlo i do problema sa dojkom, odnosno do tumora“, objasnila je Jelena.

Od konsultacije za smanjivanje grudi do tumora

Ispričala je da inače redovno ide na sve preglede, ali da je nekako grudi uvek zapostavljala.

„Jedino na svom telu zbog čega nisam odlazila redovno na preglede su zapravo grudi. Odlazila sam redovno i na ginekološke preglede, i vadila krvi, i bavim se sportom – treniram tri do pet puta nedeljno, ali grudi nisam uopšte pregledala“, ispričala je gošća „RTS Ordinacije“.

Kazala je i da je planirala da uradi smanjivanje prirodno velikih grudi, pre svega zbog razlike u veličini koja joj je smetala.

Tada su doktori otkrili promenu.

„Ja sam otišla lekaru i, kad sam uradila sve propratne preglede, vađenje krvi, EKG i ostalo, otišla sam na ultrazvuk i onda su mi našli promenu na levoj dojci. I meni je jedan odlazak tako lepršav na razgovor o nečemu što bi trebalo da bude ispravka ili sređivanje tela, nešto u vezi sa estetikom se pretvorilo u dramu“, slikovito je objasnila Jelena.

Žene sa prirodno velikim grudima često ne mogu ni da napipaju promenu

Nakon što je saznala da postoji promena, usledio je period koji joj nije lako pao.

„Mi, žene sa prirodno velikim grudima, ne možemo toliko često da napipamo promenu, a ja sam često pipala grudi. Ja osećam kada sam, na primer, u ciklusu, osećam kad postoji žiganje, pa onda mislim da mi je možda od treninga… Osećala sam neku neprijatnost, ali ništa nisam pod rukom osećala“.

Jelena je dodala i da je to nekako povezivala sa ciklusom, hormonima i slično.

„Međutim, kad su oni to meni rekli, ja sam se zgranula. Ja sam to saznala krajem novembra i razgovarala sa doktorima o operaciji koja je trebalo da bude početkom decembra, kad se to i dogodilo. Znači, sve je to bilo u vrlo kratkom periodu. Onda sam otišla na Onkologiju i bila sam na mamografiji, a pre toga na ultrazvuku na kome je i uočena promena“, objasnila je.

Apel na odgovornost žena prema samima sebi

Lekari su Jeleni rekli da u slučaju da nije na vreme otkrila ovaj tumor, on je mogao da preraste u nešto maligno.

„Nije bilo trenutnih indicija ka tome, nije bilo malignih ćelija na sreću – kad sam dobila rezultate, stvarno sam odahnula, ali kažu da se desi da taj oblik vrlo često preraste u maligno.“

Kazala je i kako mnoge njoj bliske žene ne paze dovoljno.

„Imam neke mlađe drugarice, družim se sa devojkama koje su mlađe od mene po 14-15 godina. One nikad nisu otišle da pregledaju grudi. Imam ove koje su starije, koje nisu rađale, pa ne idu redovno. Mnogo smo neodgovorne po pitanju toga, u globalu pričam za ženski rod i ja kao neka mama kvočka idem za svim tim mojim drugaricama i teram ih da urade nešto po tom pitanju“, istakla je Jelena Jevremović.

BONUS VIDEO: Joga za bolove tokom ciklusa

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram