U spotu „Nothing Compares 2 U“ Šinejd je stvarno počela da plače – tek godinama kasnije otkrila je zašto

Foto: Supplied by LMK Media / Landmark / Profimedia

Vlasnik izdavačke kuće predložio je Šinejd da izgleda ženstvenije, da nosi nakit i haljine. Odgovorila mu je tako što je obrijala glavu.

Šinejd O’Konor, muzičarka irskih korena, preminula je u 56. godini, a mnogima će zauvek ostati u sećanju po najvećem hitu svoje duge karijere – „Nothing Compares 2 U“.

Prins je napisao i snimio ovu pesmu 1984 i dao ju je „The Family“, bendu koji je potpisao ugovor s njegovom izdavačkom kućom Paisley Park.

Pesmu su snimili 1985, a od njihovog pevača Paula Petersona tražili su da je otpeva u stilu Prinsa. Kako bi dobio pravu emociju, razmišljao je o devojci po imenu Džuli koja mu je slomila srce u srednjoj školi. Ali njihova verzija nikada nije bila objavljena kao singl, već samo kao LP, piše BBC.com, a prenosi zadovoljna.hr.

Pet godina kasnije obradila ju je Šinejd O’Konor. Upravo je njena menadžerka Fahtna O’Keli došla na ideju da irska pevačica obradi pesmu Prinsa.

Kris Hil, suvlasnik izdavačke kuće Ensign, prisetio se kad ju je prvi put čuo: „Fahtna O’Keli donela je kasetu i kad sam je čuo, zapravo sam počeo da plačem. Samo sam sedeo tamo sa suzama u očima. Onda je O’Keli nazvala Šinejd O‘Konor i rekla: ‘Kris plače.’ Da li je bilo tako loše?“, upitala je Šinejd.

Foto: Courtesy Everett Collection / Everett / Profimedia

Odbila je nagradu Grammy

U januaru 1990. „Nothing Compares 2 U“ objavljen je kao singl, a album „I Do Not Want What I Haven’t Got“ usledio je u martu. U aprilu je pesma stigla na prvo mesto muzičkih lista u SAD i širom sveta, stavivši tako 23-godišnju Šinejd u centrar pažnje. U SAD se zadržala među najslušanijim pesmama čak sto nedelja zaredom

Kasnije je pevačica tvrdila da je mrzela slavu koju joj je ta pesma donela i da se borila s komercijalizacijom svoje muzike. „Nothing Compares 2 U“ donela joj je Grammy u kategoriji alternativne muzike, ali ga je odbila.

Odbila je da se pojavi na ceremoniji u znak protesta protiv materijalizma u muzičkoj industriji. O’Konor je verovala da je bila nagrađena zbog impresivnih brojki prodaje, a ne zbog svoje umetnosti i svog talenta.

Prave suze u muzičkom spotu

Spot za pesmu koja joj je uzbrkala emocije trebalo je da sadrži brojne kadrove snimljene u Parizu, ali reditelj Džon Mejburi odlučio je na kraju da upotrebi samo jednostavan kadar u kojem O’Konor peva. To je zapravo bilo prvi put kad je većina ljudi videla kako ona zaista izgleda. Mnoge je šokiralo što je imala obrijanu glavu, a to je uradila iz protesta.

Naime, vlasnik izdavačke kuće sugerisao joj je da bi trebalo da izgleda ženstvenije noseći nakit i haljine. Odgovorila mu je tako što je u potpunosti obrijala kosu.

Sve se to dogodilo dok je radila na svom prvom albumu, i iako je to bio impulsivan mladalački čin pobune, ona se toga držala, ostavivši obrijanu glavu veći deo života.

U tom istom spotu O‘Konor i plače, a to se, prema rečima iz njenih intervjua i memoara, dogodilo sasvim slučajno. Suze su bile prave i iskrene.

„Nisam nameravala da se taj trenutak dogodi, ali kada se to dogodio, pomislila sam da ga treba naprosto prihvatiti“ izjavila je.

U svojim memoarima „Sećanja“ O’Konor je objasnila da su joj ovi stihovi izazvali suze:

All the flowers that you planted mama
In the back yard

All died when you went away

Kad je pustila poznatu suzu, mislila je da je pogrešila te da treba da ponovi snimanje, ali reditelj Džon Mejburi je to prepoznao kao vrlo stvaran trenutak i odlučio da ga ostavi u spotu.

Foto: CRISPIN RODWELL / Shutterstock Editorial / Profimedia

U memoarima „Sećanja“ iz 2021. O’Konorova je pisala o svom odnosu s Prinsom, tvrdeći da ju je, nakon što ju je ova pesma proslavila, pozvao u svoju vilu u Holivudu, gde ju je verbalno zlostavljao.

Kako je ispričala, otišla je peške usred noći, a on ju je pratio u automobilu, ne dajući joj mira. Ali njeno mišljenje o Prinsu nije odražavalo ono što je osećala za „Nothing Compares 2 U“.

Za New York Times izjavila je: „Što se mene tiče, to je moja pesma.“

BONUS VIDEO:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram