Surova pozadina priče o Aleksandri, najseksi šahistkinji sveta

šahistkinja
Foto: Twitter/Alexandra Botez

Aleksandra je jedno od najprepoznatljivijih lica u svetu šaha.

Aleksandra Botez (27) uspešna je kanadsko-američka šahistkinja koja je vrlo aktivna i na Jutjubu, gde ima preko dva miliona pratilaca.

Njena priča pomalo podseća na film budući da je potekla iz porodice rumunskih imigranata, a postala jedno od najprepoznatljivijih lica u svetu šaha. Rođena je u Dalasu u Teksasu, a odrasla u Vankuveru u Kanadi. U svet šaha uveo ju je otac koji je počeo da je trenira kada je imala šest godina.

Godine 2004. Aleksandra je osvojila svoje prvo kanadsko dečje nacionalno prvenstvo sa osam godina. Onda je igrala za nacionalni tim Kanade 2010. godine i osvojila još četiri kanadske omladinske nacionalne titule. Nakon što se vratila u Sjedinjene Države, sa 15 godina pobedila je na Državnom prvenstvu SAD za devojčice.

Godine 2013. godine uzela je titulu ženskog FIDE majstora.

Zanimljivo je da je Aleksandra nakon srednje škole u Oregonu dobila punu šahovsku stipendiju na Univerzitetu Teksas u Dalasu. Međutim, ona je odlučila da studira međunarodne odnose sa fokusom na Kinu na Univerzitetu Stanford. Na drugoj godini studija postala je predsednica šahovskog kluba na tom univerzitetu, druga žena u istoriji.

Takođe, tokom studija ona je počela da objavljuje uživo snimke svojih partija na internetu. U međuvremenu joj se pridružila i sestra Andrea, pa su zajedno stekle milionsku armiju pratilaca.

Ipak, iza cele ove priče o uspehu krije se prilično mračna pozadina.

Naime, Aleksandra je jednom prilikom priznala da je više puta u karijeri na sopstvenoj koži osetila seksizam i mizoginiju.

Kako kaže, mnogi su prvo u njoj samo videli lepo lice i davali joj nimalo prijatne komentare.

„Dok nisam angažovala moderatore na svojim platformama, 60 odsto ljudi je pokušavalo da flertuje sa mnom ili bi samo komentarisali moj izgled sve vreme… Uopšte ih nije bilo briga za igru”, kazala je ona i istakla kako je među šahovskim velemajstorima i dalje mnogo više muškaraca nego žena.

„Bilo je potrebno mnogo vremena da dođemo do tačke u kojoj počinjemo da menjamo stereotip, da pokažemo da žene nisu genetski inferiorne u odnosu na muškarce u igranju šaha.“

Ona je danas jedno od najprepoznatljivijih lica na platformi Chess.com, a uz to, mnogi je porede sa izmišljenom Bet Harmon, junakinjom Netfliks serije Damin gambit.

Aleksandra, koja je redovno u vrhu brojnih lista najzgodnijih šahistkinja na svetu, danas zahvaljujući svojom umeću i strasti ima – milion dolara.

BONUS VIDEO: Televisa presenta: Prelepa Srpkinja Marija je buduća zvezda Meksika

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram