Jovana putuje svetom potpuno sama, a na sebi ima jedan detalj da bi se zaštitila

Foto:Jovana Kvržić

Zbog jednog trika se uvek oseća bezbedno.

Pakistan, Kina, Singapur, Engleska, Dominikanska Republika, Maroko, Saudijska Arabija – to su samo neke od zemalja koje je Jovana Kvržić, jedna od srpskih najuticajnijih travel blogerki, obišla sama.

Na samostalne avanture širom sveta odvažila se kada je na doktorskim studijama farmacije otišla na razmenu studenata u Ameriku. Preko leta je radila, a ostatak vremena je putovala i doživela nezaboravna iskustva.

Sa Jovanom smo razgovarali o bezbednom ženskom putovanju u solo režiji i za Zadovoljna.rs otkrila je svoje ključne savete za sve koje žele da probaju nešto slično.

Foto:Jovana Kvržić

„Kada sam počela da intenzivno putujem 2015. godine, tada sam zapravo i najviše putovala sama, jer se još uvek nisam bavila ovim poslom niti sam imala puno ljudi iz svog privatnog života koji su imali vremena ili novca da putuju samnom. A ja sam bila u specifičnoj situaciji, jer sam išla na studentsku razmenu u SAD i tako sam i počela da putujem“, govori Jovana za Zadovoljna.rs.

Ona je vrlo društvena i kada god je obilazila neku zemlju sama, stekla je nove prijatelje. Zato danas uvek ima društvo – jer se godinama umrežavala sa drugim solo putnicima.

„Nikada nisam doživela neprijatnost zato što sam sama ili zato što sam žensko. Desila su mi se dobacivanja, ali nikada neki ozbiljan problem, u smislu da je neko ugrozio moju bezbednost. Bila sam jednom opljačkana u Kolumbiji, ali tada čak nisam bila sama“, otkrila nam je Jovana.

Foto:Jovana Kvržić

Najbolje se osećala u Saudijskoj Arabiji, jer je žena tamo zaista jako zaštićena, primetila je blogerka. A samo u jednoj zemlji joj nije bilo prijatno.

„U Saudijskoj Arabiji me niko nije smeo ni pogledati, a kamoli nešto više. U početku sam pružala ruke muškarcima kada se pozdravljamo, a mnogi su odbijali da mi uzvrate. Bezbedno sam se osećala i u Pakistanu, u Kataru – zapravo u svim islamskim zemljama. Jedno gde sam se malo neprijatnije osećala je Maroko, gde su me gledali čudno i bilo je dobacivanja koja mi se nisu dopala“, kaže Jovana.

Ona ističe da ipak treba preuzeti mere predostrožnosti – savetuje ženama da se dobro raspitaju, da izbegavaju sumnjiva mesta ili kretanje noću – sve ono što ne radimo i u Srbiji. Jovana je podelila i jedan praktičan trik koji pomaže kod nametljivih ljudi.

„Uvek treba poštovati kulturu koliko god je to moguće. Recimo, u Pakistanu sam nosila njihovu odeću jer mi se mnogo dopadala – ali sam se i bolje osećala. Ipak, dešavaju se situacije da kada vide strankinju, zbog nekih priča pomisle da je slobodnija, ali im vi jasno stavite do znanja da niste zainteresovani. Ja recimo imam svoj lažni verenički prsten koji stavim kada putujem po nekim zemljama – pa ako neko pređe granicu, naglasim da sam verena i nikad nisam imala nikakvih problema“, objasnila je.

Jovana najviše voli da upozna nekog lokalca ili se preko društvenih mreža trudi da se poveže sa nekim ljudima koji su na destinaciji.

„Negativna strana solo putovanja je što vam neko fali da podelite utisak, da u trenutku kad vam se nešto dopadne imate s kim da pričate na svom jeziku. I recimo, fali mi da me neko fotografiše. Ali dobra strana su poznantstva – na svakom putovanju sam stekla prijatelje. U Pakistanu sam upoznala mladu devojku koja se bavi fotografijom, a ona me je odvela na pravu pakistansku svadbu, pa sam imala priliku da tri dana nosim njihovu tradicionalnu nošnju. To je bio pravi lokalni doživljaj“, kaže Jovana.

Foto:Jovana Kvržić

Činjenica je da je sve skuplje kada putujete sami, a to ne može da se izbegne, kaže blogerka. Ipak, boravak u hostelima i svaka vrsta deljenog prevoza će dobro doći za vaš budžet – kao i upoznavanje lokalaca. Jer, kada ste s lokalcima i cene su lokalne, kroz osmeh nam kaže.

Destinacija koja je Jovanu najviše iznenadila u 2023. godini je Saudijska Arabija – a tri mesta koja prema njoj baš svako treba da vidi jednom u životu su Peru, Maldivi i Meksiko.

***
BONUS VIDEO: Pećina Son Dong – najveća na svetu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram