Studentkinja greškom banke postala milionerka i nadmudrila sistem

Foto: Shutterstock Editorial / Profimedia

Odobrili joj neograničena sredstva.

Kristin Džaksin Li, koja je u to vreme studirala u Australiji, greškom je postala milionerka kada joj je njena banka slučajno odobrila neograničen minus.

Kristin je prešla u preskupi penthaus, dok je delove novca krila redovnim prebacivanjem 2.500 evra na tajne bankovne račune.

Iako je uhapšena i optužena za krađu, kada je izašla pred sud, sve optužbe su bile odbačene jer se radilo o grešci banke.

Kristin je potom pobegla kući svojoj porodici u Maleziji i sada joj se u suštini ne može ući u trag.

Bila je studentkinja hemijskog inženjerstva, kada je dobila neograničeno prekoračenje dozvoljenog minusa od strane njene banke Vestpac nakon greške u obradi, ali ona nije odmah to primetila.

Foto: Shutterstock Editorial / Profimedia

Kada je shvatila šta se desilo, nastupilo je godinu dana nezaustavljive potrošnje koja je rezultirala sa potrošenih 2,7 miliona evra.

Ekstravagantne kupovine 21-godišnjakinje uključivale su dizajnerske tašne, odeću, nakit, mobilne telefone i skupe kućne aparate.

Ove predmete su napravili brojni luksuzni brendovi uključujući Chanel, Cartier i Christian Dior.

Takođe Kristin je sve vreme plaćala kiriju za preskupi pentahus u Australiji.

Banka je otkrila grešku u aprilu 2015, skoro godinu dana nakon što je Li počela da troši velike količine – i dobila je telefonski poziv od višeg menadžera banke, koji je zahtevao od nje da objasni gde su nestali milioni.

Kristin je tvrdila da veruje da su joj roditelji prebacili novac na račun i da zato nije sumnjala u potez banke, dok je njen tadašnji dečko, Vinsent King, negirao da zna za milione.

Kada je saznala da policija pokušava da je kontaktira u vezi sa novcem, Li je sama sebi sredila da joj se hitno dodeli malezijski pasoš, kako bi mogla da napusti zemlju neotkrivena.

Foto: Shutterstock Editorial / Profimedia

Ona je uhapšena na aerodromu u Sidneju iste godine, kada je pokušala da se ukrca na let za Maleziju.

Suočila se sa optužbama da je nepošteno stekla finansijsku korist prevarom i svesno koristila prihode stečene kriminalnim radnjama.

Advokat ju je branio činjenicom da, iako je prećutala milione, nije načinila nikakav prekršaj, jer je banka samoinicijativno napravila grešku.

Optužbe protiv nje odbačene su 2017. godine, a tužioci nisu naveli razlog za povlačenje optužbi.

Liin advokat je tada za BBC izjavio da se „vratila u Maleziju da živi sa svojom porodicom srećna što se vraća svom normalnom životu“, a da su mnogi kupljeni predmeti uveliko zaplenjeni i vraćeni.

Takođe, Kristin je proglasila bankrot, a portparol Vestpac-a je rekao da je banka „preduzela sve moguće korake da povrati svoja sredstva“.

Malezijki se od tada gubi svaki trag i nemoguće je stupiti u kontakt sa njom, prenosi Sun.

***

Bonus video: Hit kupaći kostimi u kineskoj prodavnici

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Pinterest

Instagram