Šta kažu brojke o stavu da žene u Srbiji abortiraju jer su „sebične i jure karijeru“

Njena priča 06. maj 202218:11 > 07. maj 2022 10:09
abortus
Foto: Louis-Paul st-onge Louis / Alamy / Alamy / Profimedia, N1

Rasprava o abortusu je ponovo aktuelna, a novi izveštaj Batuta ruši veliku zabludu.

U Srbiji se namerni prekidi trudnoće se u velikom procentu dešavaju kod adolescentkinja, jer se u seksualne odnose stupa već u završnim razredima osnovne škole, a seksualno obrazovanje ne postoji. Bilo kakve naznake o zabrani legalnog abortusa vratile bi nas u divljaštvo, a došlo bi do ekspanzije ilegalnih metoda, koje bi razorile organizam žena, naglašava u razgovoru za Nova.rs prof. dr Snežana Rakić, specijalista ginekologije i akušerstva i nekadašnja direktorka GAK Narodni front.

Prema poslednjem izveštaju Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut” iz 2020. godine, u Srbiji je prijavljeno 11.584 abortusa za godinu dana, od toga je tri odsto prekida kod devojaka mlađih od 20 godina, dok je najveći procenat izvršenja abortusa kod žena koje imaju dvoje dece. Taj podatak definitivno je u suprotnosti sa stavom da žene u Srbiji abortiraju jer su „sebične i jure karijeru“.

Prema rečima lekara-ginekologa, abortusa je i duplo više u našoj zemlji, ali se oni obavljaju u privatnim klinikama koje ih ne prijavljuju, pa ukupno premašuju broj od 20.000 za godinu dana, dok se u istom periodu rodi oko 60.000 beba.

Tema moguće zabrane abortusa o kojoj se uveliko vodi rasprava u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) u poslednjih nekoliko dana, prelila se i na Srbiju, a građani se prepucavaju na društvenim mrežama, podeljeni u dva tabora na: one koji su za abortus i pravo žene da odlučuje o sopstvenom telu i organizmu i one koji su protiv abortusa i tvrde da su prekidi trudnoće odgovorni za smanjenje populacije.

“Ukidanje abortusa bilo bi toliko pogubno da bismo se vratili u srednji vek ili čak u doba divljaštva jer bi to značilo da će devojke i žene prekidati trudnoću u raznoraznim privatnim ambulantama, koje rade mimo zakona i svih pravila i poštovanja struke, a njihov rad bio bi opasan i fatalan po ženski organizam. Zakon u našoj zemlji daje neotuđivo pravo ženi da do 10. nedelje trudnoće uradi abortus. Ono što je problem, je što je kod žena u Srbiji već dugi niz godina abortus postao najčešći vid kontracepcije. Razlog tome je što se na edukaciji o kontracepciji uopšte ne radi. Abortus je medicinsko sredstvo koje treba da ostane kao poslednja šansa da se prekine neželjena trudnoća. Danas postoji veliki izbor kontraceptivnih metoda, a čini mi se da polovina našeg stanovništva uopšte za to i ne zna”, kaže prof. dr Rakić.

Abortusi su sve češći kod adolescentkinja, a u nezaštićene seksualne odnose u Srbiji, devojčice ulaze već u završnim razredima osnovne škole, ističe doktorka.

“Dok sam vodila jedno od najvećih porodilišta u zemlji, broj abortusa je godišnje bio isti ili je čak premašivao broj porođaja, a u privatnim klinikama bilo je isto toliko prekida trudnoće, pa svaku zvaničnu cifru možete odmah da duplirate”, kaže doktorka Rakić.

Da abortus da ne bi bio najčešći izbor kontracepcije, potrebna je afirmacija i obrazovanje pacijenata i dece u školama, ali i dostupnost svih preparata koji sprečavaju neželjeno začeće.

“Za svaki uzrast postoji odgovarajući vid kontracepcije, a prezervativi štite pacijente ne samo od neželjene trudnoće, već i od polnoprenosivih bolesti. Trudnoća treba da bude planirana i željena. Najlakše je nešto zabraniti, kažete recimo ‘zabranjujemo abortus’ i onda dobijete nelegalne prekide trudnoće. Mladim parovima treba govoriti da se porodica planira, a ne dešava se. Nekada su na našim ginekološkim klinikama postojala odeljenja planiranja porodice, ali toga nažalost više nema” priča naša sagovornica.

U zapadnim zemljama, ističe ona, čim devojke uđu u seksualne odnose, dobijaju pilule za kontracepciju koje odgovaraju njihovom uzrastu.

“Skandinavske zemlje su još od šezdesetih i sedamdesetih godina uvele seksualno obrazovanje u školama i promociju reproduktivnog zdravlja, a kada će takva predavanja zaživeti kod nas, je pitanje za Ministarstvo zdravlja i Ministarstvo prosvete. Nije poenta u ukidanju abortusa, već u značaju planiranja porodice. U ovu vrstu edukacije se mora uložiti mnogo truda, ali će rezultat biti značajan za sve. Mladi danas dobijaju informacije sa interneta, ali drugačije je kada im stručno lice razjasni ovu problematiku i odgovori na njihova pitanja. Neophodno je i da roditelji razgovaraju sa decom, čim primete neke promene kod njih, u ponašanju i izgledu, ali i da deca imaju slobodu da ih pitaju sve što ih interesuje”, objašnjava profesorka Rakić.

Seksualno obrazovanje je jedini i osnovni način da se sačuva reproduktivno zdravlje.

“Tako ćemo mlade žene sačuvati od prekida neželjene trudnoće. Kod nas se ranije pričalo o uvođenju seksualnog vaspitanja u škole, napravljene su čak i platforme za ove časove, ali to je ideja koja nažalost nikada nije sprovedena do kraja. Ta predavanja mogla bi biti u okviru časova biologije, ako ne zasebno. Ako međutim kod žene postoji želja da se prekine trudnoća, medicinski prekid je najbolji način da se ona sačuva, a ne da odlazi na neproverena mesta, kod lekara za koje i ne zna da li su stručni za taj posao i da je oni kasape. Upravo takav scenario bismo imali kada bi se ukinuli legalni abortusi” kaže za Nova.rs dr Ilijana Mažibrada sa Instituta za zdravstvenu zaštitu majke i deteta „Dr Vukan Čupić“.

Podsetimo, nakon što je nedavno procureo dokument američkog Vrhovnog suda, koji ukazuje na to da su sudije glasale za obaranje presedana kojim je zagarantovano pravo na abortus u Sjedinjenim Američkim Državama, usledile su oštre rasprave na ovu temu, a predsednik Džozef Bajden rekao da će raditi na tome da pravo na abortus postane savezni zakon SAD.

***
Bonus video: Joga za bolove tokom ciklusa

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram