Šok ispovesti žena iz salona lepote: Tretiraju nas kao stoku

Njena priča 10. mar 202220:31 > 20:32
Salon
Ilustracija, Foto: BARBARA LABORDE / AFP / Profimedia

Niko se ne nasluša tolike gomile gluposti kao kozmetičarke i frizerke.

Osim što, kako i same tvrde, mnoge od kozmetičarki i frizerki klijenti umeju da tretiraju kao, citiramo: „stoku’, one usput posluže i kao psihoterapeuti, a za to nikako nisu plaćene. Pored toga što se naslušaju gomiletine gluposti, jer klijenti samo prolaze kroz njihove salone, one nažalost dožive i razne neprijatne situacije koje nikome ne bi lako pale, a kako smo čuli, nekad ostanu i bez novca.

Razgovarali smo sa nekoliko žena koje rade u kozmetičkim i frizerskim salonima, i vrlo je moguće da su najteže mušterije one koje dođu sa – slikom.

„Jedna žena, onako u zrelim četrdesetim, došla je sa slikom frizure koju želi, na šta sam joj ja rekla da za njen tip kose ta frizura ne ide i jednostavno neće izgledati kako je ona zamislila. Ona ni da čuje, hoće to i hoće to, a ja sam prihvatila naglasivši da je na njenu odgovornost. Naravno, koliko god ja fenirala, stanjivala i drndala tamo-amo, to nije moglo da izgleda isto – čak ni u salonu, a mogu misliti kako izgleda kad ona sama opere kosu kod kuće. Ona me je opsovala, nazvala nesposobnom i platila mi tako što je novac bacila na pod uz reči: ‘za vas stoku i nije ništa bolje od posla frizerke’ – kao da je sramota biti frizerka. Ipak me to nekako povredilo, jer sam uvek želela da budem doktorka, ali prosto nismo imali novca i uslove da studiram negde van grada, i pametnije mi je bilo da imam zanat u rukama – od kog danas i imam hleb na stolu”, istakla je Milica (34).

A, kad smo čuli svega nekoliko njihovih ispovesti, slobodno možemo potvrditi da treba da budu plaćene više ako slušaju o problemima klijenta.

„Koliko sam se samo raznih razvoda i privatnih priča naslušala – ne mogu ni da nabrojim. U redu, sa nekim mušterijama se i viđam redovno, na mesec dana otprilike dolaze da rade nokte, ali zašto žene imaju potrebu da pričaju o svojim toliko ličnim i intimnim stvarima, i to uglavnom pred punim salonom, nikad mi neće biti jasno… Jedna žena mi je čak plakala kako je sklonila bebu, jer je bila ljuta na svog tadašnjeg dečka, a kasnije su se pomirili i ona ne može da živi sa tim. Meni jeste žao, ali šta ja da radim sa tom informacijom? Često me ljudi tako namrače samo”, istakla je Biljana (33).

Plakanje u salonu može imati veze sa privatnim životom – ali i sa rezultatom koji klijentkinje nisu očekivale i za primer imamo slučaj koji se dogodio frizerki u Beogradu.

„Najgore mi je samo kada mi neko kaže da želi dugu kosu do zadnjice da iseče na visoki paž ili paž – pa posle toga plaču. Neretko mi se dešavalo da viču na mene kako sam toliko skratila, pritom mi je jasno stavljeno do znanja koliku dužinu žele i tokom celog procesa šišanja ne govore ništa negativno, niti kažu da prestanem, nego podržavaju ili još gore, kuckaju na telefon, a rezultat ih iznenadi. Nekoliko puta su samo izletele bez da mi plate i posle ih nikad više ne vidim – da li je to taktika neka ili ne, i dalje mi nije jasno…” reči su Danke (40).

Slično se desilo i maserki u istom gradu, gde ju je klijentkinja čak ubeđivala da svoj posao ne zna da radi.

„Imala sam slučaj gde je zaista gojazna devojka uplatila osam maderoterapija u želji da joj se smanji celulit – što i jeste. Ali, ona je zamislila da će to potpuno da nestane, kao da može i ako si mršava, a pritom ne treniraš… I onda sam morala da se svađam i raspravljam, a ona me ubeđivala kako ne znam da radim svoj posao. Veselo je bilo baš”, kaže Jovana (28).

Termini su popunjeni, rasporedi gusti i dešava se da kozmetičarke koje rade nokte sa stolice ne ustanu po četiri sata, i više. Nažalost, kada s jednim klijentom rade duže nego što je očekivano, prema rečime naše sagovornice, i njihovo radno vreme se produžava dok se posao ne završi.

„Sećam se da sam radila devojci nokte i želela je kraći, ali ovalni oblik. Kada smo bile na više od pola puta i ostalo je samo da stavim boju, ona je počela da viče kako su joj prsti kao ćevapi, i da valjda ja treba da znam koji oblik uz kakve šake ide, a koji ne – kao da mi ona nije sama tražila taj oval… Onda sam morala da ih izdužim i sve je trajalo četiri i po sata, umesto normalnih sat i po do dva. Što je najtužnije, ovakvih situacije bilo baš dosta”, Milica (45).

Ako ste iz malog mesta, kao naša sledeća sagovornica, onda često može da dođe i do preplitanja privatnih i poslovnih života – što dovede i do neprijatnih situacija.

„Dok sam šišala jednu gastarbajterku ona je pustila jezičinu i pljuvala, pljuvala po svojoj snaji. Svašta je govorila za nju, kako je lenja, prljava, jalova… Da, jalova, zamislite… Tek kada sam povezala o kome se radi, rekla sam joj da mi je to jako dobra prijateljica i da ne nastavlja sa pričom – na šta mi je ona platila 2.000 dinara više kako bih ćutala. Naravno, nisam to drugarici nikad rekla da je ne bih povredila, samo sam naglasila kakva je rospija, što je srećom i ona sama znala”, kaže Slavica (44).

Jeste, često kada uđemo u salon kao klijentkinje, i same prisustvujemo brojnim šarenolikim i raznolikim temama, ali ko tu najviše trpi – pa onaj koji sluša.

***

Bonus video: Pravilno feniranje

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram