Skrivena poruka za žene koje trpe nasilje se nalazi na neočekivanom mestu

Foto:Derek French / Shutterstock Editorial / Profimedia

Broj za pomoć žrtvama nasilja nalazi se sakriven u pakovanju uložaka.

Znamo da je porodično nasilje i nasilje na ženama u Srbiji često tabu tema, ali nas je sve pozitivno iznenadila činjenica da se kod nas na nekim ulošcima može pronaći sakriveni SOS broj za pomoć ženama koje trpe nasilje i nemaju kome da se obrate za pomoć.

Naime, na jednom subredditu je osvanula fotografija otvorenog uloška na čijem se zaštitnom papiriću nalazi SOS broj Autonomnog Ženskog Centra.

Broj je dobro sakriven tako da do njega mogu da dođu samo žene u privatnosti kupatila, što je često jedino mesto na kom su žene koje trpe nasilje zaista same i zaštićene.

Fotografija je izazvala lavinu komentara na ovoj društvenoj mreži koji su nas sve naterali da se malo zamislimo nad pozicijom koje žene imaju u većinsko patrijarhalnoj zemlji kakva je Srbija.

Neki od komentara su aludirali da je ovo mali ali značajni korak u borbi protiv patrijarhata, dok su neki drugi osvetlili neizlazan položaj žene koja trpi nasilje.

„Dopada mi se ovo, ali ne mogu a da ne pomislim koliko je depresivno to koliko živimo na planeti na kojoj je nasilje nad ženama tako preovlađujuć i poznat slučaj,“ napisala je jedna korisnica.

Dok je jedna druga korisnica osvetlila ovu tabu temu naše zemlje.

„Srbija je mahom izuzetno patrijarhalna država. Činjenica da moraju ovaj broj da stavljaju na ženske sanitarne produkte samo osvetljava koliko je ovaj problem tabu tema u Srbiji.“

Neki su naveli da je ovo samo vrh ledenog brega porodičnog nasilja sa kojim se žene suočavaju.

„Ovo je jedan izuzetno kreativan način da se ženama dostavi potrebna informacija, ali često je za žrtve nasilja potrebno mnogo više sistema pomoći od jednog broja telefona. Ne znam kakav je slučaj u Srbiji, ali u Americi postoji nekoliko segmenata koji treba da se poprave u borbi protiv nasilja. Žrtvama je potreban pristup bezbednom smeštaju, briga o deci, pomoć u pronalaženju posla i rad na sudskom sistemu koji podržava žrtve nasilja i društvu koje veruje ženama. “

Važno je da žene zapamte da i u naizgled bezizlaznim situacijama ipak nisu same, i da postoji okruženje koje je spremno da im pomogne da se iščupaju iz vrzinog kola porodičnog nasilja koje trpe, pa je ovaj, iako mali korak, izuzetno značajan za sve one koje misle da pomoći nema.

***

Bonus video: Poznate mame u borbi za starateljstvo nad decom

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram