Revolucija izraelske manekenke u okrutnom svetu visoke mode

Njena priča 04. mar 202220:17 > 05. mar 2022 10:25
Foto: Rottem Rachel chen

Maayan Keret je Izraelka koja menja svet - ona je moćna žena koja je svoje bolno iskustvo pretvorila u misiju da pomogne drugim ženama i muškarcima. Maayan je aktivistkinja koja je bila jedna od najtraženijih manekenki sveta, radila je s najvećim dizajnerima, ali je istovremeno trpela ogroman pritisak modne industrije. Pritisak da bude savršena, što se i danas nameće ženama. Danas, Maayan o tome glasno i hrabro govori za Zadovoljna.rs.

Maayan je već sa 16 godina uveliko radila u inostranstvu, sarađujući sa velikim imenima mode poput Yves Saint Laurent, Marc Jacobs, Calvin Klein, Donna Karan. Njeno zapanjujuće lice i vatrena kosa vinuli su je u sam vrh modne industrije – ali je pritom saznala koliko je to surov svet.

Svoje iskustvo iz sveta modelinga upotrebila je kako bi pokušala da osvesti nerealne standarde lepote koje mediji i društvo postavljaju ženama. Zbog takvih ideala je i sama patila, pa zato danas, putem predavanja i radionica, s drugim ženama diskutuje o odnosu koje imamo prema svojim telima, kao i razlozima zbog kojih svaka od nas zbog toga ima probleme. Sve to je deo njene platforme „Changing model“.

Za Zadovoljna.rs podelila je priču o svojoj ličnoj revoluciji, koju želi da dožive sve žene, ali i muškarci.

„Nikad nisi dovoljna“

Maayan na početku opisuje kako su izgledale njene tinejdžerske godine u dinamičnom svetu mode.

„Radila sam kreativne poslove, putovala na neverovatna mesta, sarađivala sam sa jako talentovanim ljudima. Ali, istovremeno sam osećala veliki stres zbog toga što sam morala da izgledam da veoma specifičan način“, govori za naš portal.

„Morala sam da dostignem specifične mere, a moje telo se mučilo da ih dostigne. Recimo, falilo mi je samo malo do idealne visine, ali i to malo mi je bilo teško da postignem. Ali, nije bila samo u pitanju visina, već razne stvari koje sam čula o svom telu svaki dan. Ako bi moje noge bile drugačije, moja ramena, moje usne. Uprkos tome što sam bila uspešan model, na dnevnom nivou sam osećala pritisak da ništa nije dovoljno. Kao da sam svaki dan dobijala spisak, uvek sa novim detaljima, o tome koliko bih bolje mogla da izgledam. To je bilo jako teško za mladu devojku. Bila sam vrlo ambiciozna i profesionalna, pa me je to uvek jako mučilo“, dodaje Maayan.

Ona ističe da ne treba za to kriviti pojedince, već sistem, celu modnu industriju.

„Industrija je jako dobra u nekim aspektima, ali je takođe imala jako loš uticaj na manekenke, i sve druge žene. Svuda gde bih išla sam čula kritike: od svog agenta, od fotografa, od šminkera. Svi u industriji su mi nametali isti pritisak. Neki su to činili na takav način da bih se osećala mnogo gore“, priznaje Maayan.

Vremenom, posmatrajući svoje koleginice manekenke, počela je da razume da nije usamljena u takvim osećanjima.

„Počela da razumem da postoji veći problem i da želim da uradim nešto povodom toga kada sam malo odrasla. Shvatila sam da nisam ja jedina koja ima te probleme. Shvatila sam da se i druge manekenke gledaju u ogledalo, pa iako su prelepe i najpoznatije na svetu, takođe imaju lošu sliku o sebi i nemaju samopouzdanja. Nisu bile srećne, čak su bile besne na svoje telo. Nisam razumela kako da najlepše žene na svetu nisu srećne u vezi sa svojim izgledom, a prelepe su“, opisuje Maayan.

Foto: Ido Lavie

„Svaka žena pati zbog izgleda“

Izrealska aktivistkinja sada razume da su uzrok tome mediji, kao i društvena očekivanja koja nameću kako bi trebalo da izgledamo. Ali nije ni samo to: utiče i pol, ekonomski status, kao i porodica u kojoj smo rođeni i odrasli. Takođe, naš emotivni razvoj.

„Industrija se menja, ali ne dovoljno brzo. Korak po korak. Razumem zašto je potrebno vreme, jer je veoma teško promeniti biznis i estetiku. Navikli smo da vidimo određenu estetiku, a veoma je teško promeniti način na koji vidimo lepotu. Ali, mislim da je promena nije dovoljna, jer imperativ mršavosti mora da postane imperativ sreće. Takođe, ne treba se insistirati na jednom idealnu lepote na uštrb drugog. Danas se mnoge devojke posramljuju zato što su mršave. To nije rešenje. U modi ima fotografija koje pokazuju šta je rešenje, ali nema ih dovoljno. Treba slaviti obe ideje istovremeno“, objašnjava ona.

Maayan o tim temama govori na radionicama koje održava gotovo svaki dan, sa raznim ženama, majkama, ćerkama, kao i muškarcima.

„Ono što najčešće čujem je da svaka žena, bez obzira na godine, pati toliko mnogo zbog izgleda. To je neverovatno čuti. Pomislili biste da prelepe devojke nemaju takve probleme, ali to nije istina. Svaka žena ima svoje probleme, sve mnogo pate i osećaju mnogo srama i sramote. Nismo znale jedna za drugu, mislile smo da smo same. Previše je izolovanosti, srama, krivice – ali istovremeno, zapravo smo sve iste. A to nema nikakve veze sa načinom na koji izgledamo“, primećuje Maayan.

Njena misija je da u diskusiju o idealnima lepote uključi i muškarce – kojima će osvešćenost o tom velikom problemu takođe pomoći.

„Muškarci takođe imaju takve probleme, ali u manjoj meri. Takođe, manje o tome govore, pa mi ne možemo znati ništa o tome. Ne govore o tome ni između sebe. Prvo, moramo da osvestimo to, kao i da razumemo šta je problem. Toliko ljudi i dalje ne žele da to shvate, guraju to od sebe. Ne vide zašto je problematično što neko samo želi da izgleda lepo, misle da je to samo zabava. Ne razumeju da postoji problem, koji se ne odnosi samo na pojedinačne osobe, već na sve nas“, kaže aktivistkinja.

Mladim devojakama, ali mlađoj sebi, danas bi poručila da promene ugao gledanja.

„Treba manje da razmišljaju o tome kako izgledaju drugima, a da više razmišljaju o tome kako žele da izgledaju. Umesto da razmišljaju da li će biti privlačne drugima, da razmišljaju ko je njima privlačan, kao i šta one žele. Treba da razumeju svoju biološku moć, moć svog tela, a ne samo moć koju će imati u društvu“, ističe Maayan.

Pokrenula #MeToo u Izraelu

Vredno je naglasiti da je Maayan Keret prva žena koja je podelila svoje iskustvo seksualnog nasilja javno, tako pokrenuvši #MeToo talas u Izraelu.

„Veoma sam ponosna što sam prva u Izraelu pokrenula #MeToo pokret, kada sam javno napisala svoje iskustvo. Od tada, više smo osvešćeni o seksualnom nasilju i više o tome govorimo. Toliko je slučajeva u Izraelu, da svaki mesec imamo katastrofu i saznamo da je neko iskoristio svoju moć ili rod kako bi povredio žene. Ali, žene sada imaju veću moć, uprkos tome što zakoni i sudovi nisu još uvek kaznili sve nasilnike. Još uvek moramo da uradimo puno toga“, zaključuje Maayan.

Maayan Keret će biti deo diskusije i online predavanja koje 7. marta u 18:30 časova organizuje ambasada Izraela u Srbiji, povodom proslave Dana žena.

***

Bonus video: Madona

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram