Promenila sam jednu stavku u svom CV-ju jer su me stalno odbijali. Sad svi žele da me zaposle

Njen eksperiment je razotkrio jedan veliki problem.

Jedna žena nedavno je rešila da izvede svojevrsni eksperiment jer nikako nije mogla da se zaposli pošto su je poslodavci konstantno odbijali. Uvidela je da je žrtva diskriminacije jer je u svemu primetila jedan obrazac – da je za posao odbijaju jer je žena.

Zato je ona napravila jednu izmenu u svojoj radnoj biografiji – počela je da se predstavlja kao muškarac.

A kako je sve počelo?

„Imam četiri godine iskustva u zaštiti kompujterskih sistema i pokušavam da promenim kompaniju. Stalno šaljem propratna pisma i biografiju, ali bez željenog odgovora“, objavila je ova žena koja je i više nego dovoljno kvalifikovana.

I šta su bila obrazloženja poslodavaca?

Jedni su joj govorili da je prestara, iako ima 37 godina, drugi da u njihovoj kompaniji rade samo mlađi muškarci i da bi to bilo nezgodno okruženje za nju…

Nakon što je iznova i iznova proživljavala isto, odlučila je da sprovede mali eksperiment tako što je napravila lažni muški CV i propratno pismo da vidi da li će dobiti iste odgovore kao pre. U biografiji je navela svoje četvorogodišnje iskustvo, ali nije pomenula nijedan svoj sertifikat ni druga dostignuća.

„Skoro sve kompanije su pozvale tu osobu koju sam predstavila u svom lažnom CV-ju“.

Pritom, ona je na telefon instalirala aplikaciju za modifikaciju glasa kako bi zvučala kao muškarac kad je pozovu, dokazavši da je njen eksperiment uspeo i da je bila diskriminisana zato što je žena, piše YourTango.

I nebrojeno drugih žena priznaje da su bile izložene rodnoj diskriminaciji na radnom mestu. Prema studiji koju je sproveo Istraživački centar Pew, četiri od deset žena u SAD kaže da su se suočile sa diskriminacijom na poslu zbog svog pola. Takođe, žene četiri puta češće nego muškarci kažu da su tretirane kao da nisu kompetentne zbog svog pola, a tri puta je veća verovatnoća da će reći da su iskusile sitnije uvrede na poslu nego što je to slučaj kod muškaraca.

Kada je u pitanju jaz u platama između muškaraca i žena, 25 odsto zaposlenih žena kaže da zarađuju manje od muškaraca koji rade isti posao, dok samo pet odsto zaposlenih muškaraca kaže da zarađuje manje od koleginice.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram