Kako da žene u Srbiji ne budu kažnjene jer su postale mame

Foto: MNStudio / Alamy / Alamy / Profimedia

Institut za razvoj i inovacije održao je konferenciju „I mame imaju pravo“, gde je predstavljen predlog za poboljšanje položaja majki.

Položaj majki na tržištu rada veoma je nezavidan – od 63.975 žena koje su donele dete na svet, čak trećina njih bila je bez posla i bilo kakvih primanja u trenutku rođenja bebe, dok tek polovina ima stalno zaposlenje – ostale ili rade „na crno“ ili su povremeno angažovane u privremenim poslovima. Dalje, više od 60 odsto zaposlenih majki u Srbiji ima primanja niža od republičkog proseka, a skoro polovina njih zarađuje između 150 i 300 evra.

Među zaposlenim porodiljama, manje od 1.000 bilo je na rukovodećim i menadžerskim pozicijama. Više od toga bilo je studentkinja koje su donele dete na svet.

One koje su zaposlene, po završetku odsustva radi nege deteta čekaju brojni izazovi – veliki broj zaposlenih na određeno vreme ostaju bez posla posle porodiljskog, stalno zaposlene često bivaju degradirane i nude im se smanjene plate, čime im se suptilno stavlja do znanja da su nepoželjne i da je za njih najbolje da posao potraže na drugom mestu.

Problemi majki preduzetnica su već dobro poznati – imaju opciju ili da zamrznu svoju firmu i ne privređuju, ili da prebace upravljanje na nekog drugog i za njega dalje plaćaju porez i doprinose.

Tatjana Macura, predsednica udruženja „Mame su zakon“ izjavila je da su preduzetnice najviše pogođene primenom zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom i da se moraju napraviti krupni koraci kako bi se njihov položaj poboljšao.

Predložena mera podrazumeva trogodišnje smanjenje doprinosa za penziono, invalidsko, zdravstveno i osiguranje za slučaj nezaposlenosti za žene koje se nakon isteka porodiljskog odsustva vraćaju na rad, a njom su obuhvaćene i nezaposlene ili neaktivne majke, koje se zaposle do detetove navršene druge godine života. U prvoj godini subvencionisanje doprinosa bi iznosilo 65%, u drugoj 60% i u trećoj 50%.

Višestruki pozitivni efekti koji se očekuju od ove mere jesu dugoročno zadržavanje posla majki, podsticaj za zapošljavanje onih koje su pre porođaja bile nezaposlene, smanjenje finansijske zavisnosti majki i mogućnost njihovog karijernog razvoja. Osim toga, predložena mera pogoduje i preduzećima, čiji troškovi poslovanja će se smanjiti.

„Pozitivni efekti ovog predloga jesu trogodišnja zaštita od gubitka posla, pozitivan uticaj na žensko preduzetništvo, povećanje obima radne snage, unapređenje položaja žena na tržištu rada, smanjenje jaza u platama i „kazne za materinstvo“ (fenomen razlike u visini plata između žena koje imaju decu i onih koje nemaju), te smanjenje siromaštva i pozitivan uticaj na BDP“, rekao je Nenad Jevtović, direktor Instituta za razvoj i inovacije i predstavio analizu koliko novca Vlada Republike Srbije treba da izdvoji.

Dugoročno, predložena mera će imati višestruki efekat na privredu zemlje – najpre kroz porast zaposlenosti majki i smanjenje ukupne nezaposlenosti, zatim kroz podršku opstanku mikro, malih i srednjih preduzeća koja su stub privrede. Konačno, ova mera mogla bi dovesti i do rasta nataliteta, što je posebno važno, imajući u vidu da je stopa fertiliteta u Srbiji svega 1,48, a poslednjih godina beležimo i rekordni negativan prirodni priraštaj.

Na panel diskusiji su učestvovali i predstavnici vlasti – Snežana Bogdanović iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Aleksandra Čamagić, pomoćnica ministra u Ministarstvu za brigu o porodici i demografiju, kao i Jovana Stanar Vuković ispred Poverenice za zaštitu ravnopravnosti gde je jednoglasno zaključeno da je ova mera odlična i da bi njeni potencijalni efekti doveli do značajnog poboljšanja majki na tržištu rada.

 

Foto: Katarina Milovac

„Kroz jedan jasan mehanizam majka će imati jednu sigurnost da će u određenom vremenskom periodu biti zaštićena (period od tri godine). Ona je titular tog prava, kod kojeg god poslodavca da ode, moći će da nosi to sa sobom“, izjavila je Jovana Stanar Vuković.

#related-news_1

***

Bonus video: Joga za zauzete mame

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram