Pitala sam žene bez dece da li se na poslu osećaju diskriminisano

Foto:printscreen/zadovoljna.rs; shutterstock

Opet stara srpska boljka - mi i vi.

„Vreme ti je.“

„Koliko ste vas dvoje zajedno već, kad planirate neku prinovu?“

„Videćeš kad budeš imala decu.“

Ovo su samo neke od rečenica na koje nismo imune kada se potegne tema naših godina, trudnoće i emotivnog statusa, a pogotovo kada za „zdravlje“ vaše materice počnu da se raspituju svi redom – od komšinice sa trećeg sprata, preko žene na pijaci od koje kupuješ paradajz.

Žene bez dece često mogu da se osete kao građanke drugog reda, a stalno podsećanje okoline na njihovu situaciju nikako ne može da popravi stvar.

I onda ne znaš šta je gore, da li da te sažaljevajaju ili ne daj bože da kažeš da je nemanje dece tvoja odluka, pa da na sebe navučeš gnev Boga i naroda.

A kakva je situacija na poslu, sa ženama koje imaju i onim koje nemaju decu? Ovo pitanje je otvorila jedna korisnica Twittera, smelom izjavom „U firmama su žene bez dece diskriminisane u odnosu na žene sa decom, i to je tako“.

Pošto je Twitter poznat kao društvena mreža uvek otvorena za kreativnu raspravu, ovo pitanje izgleda da je ubolo u svačiju žicu i izazvalo potrebu za komentarisanjem.

Ako bismo pitale Tanju Petrović koja stoji iza svog nadimka Nestrpljiva na Twitteru, opšta je katastrofa kako se ponašaju ljudi sa decom na poslu, dok su drugi komentatori ostali uglavnom mišljenja da je sve do kolektiva u kom se nalaziš.

Kako bi proverila da li je situacija zaista tako strašna kako Twitter kaže, odlučila sam da porazgovaram sa svojim prijateljicama koje imaju najbolje od oba sveta – posao i slobodu bez dece ili što bi moja baba rekla – i jare i pare.

„Iskrena da budem više se osećam diskriminisano u rođenoj kući što nemam decu nego na poslu, ako pitaš moju mamu trebalo je do sad da radim dvoje, a ja ni dečka nemam. Pa ti vidi. Nego, na poslu i u firmi, mislim da su više diskriminisane žene sa decom i u stvari one koje žele da ostanu trudne, jer ih onda posmatraju samo kroz to, više ih ne vrednuju kao uspešne radnice, a mnoge žene se u Srbiji suočavaju i sa otkazima u drugom stanju, tako da iskreno – nisam sigurna koliko ti ovo pitanje pije vodu“, rekla mi je Jelena (30).

„Ja sam u mladom kolektivu, kod mene niko nema dece sem gazde, tako da se ne osećam diskriminisano po tom pitanju, možda mi diskriminišemo njega“, bila je duhovita Katarina (26).

„Moram da priznam da tek kad sam se zaposlila, jako me je smaralo to što se koleginicama prolazilo kroz prste kao ako je dete bolesno pa ne dođu na posao, ili što su pomerale smene i često tražile zamene kad ne mogu da postignu nešto i kažu da je zbog deteta. Međutim, pre par meseci mi se porodila drugarica i iskreno da ti kažem imati dete je svakodnevni posao i onda na to još imaš i drugi posao, ne znam, nije lako postizati sve i mislim da je u redu da se izađe u susret majkama. Ja to ne doživljavam kao diskriminaciju sebe“, rekla mi je Bojana (27).

„Nikad se nisam osećala diskriminisano, pogotovo zato što je to moj izbor, ali u poslednje vreme kako imam više godina, primetila sam da me kolege možda skriveno sažaljevaju jer nemam dece, a neki mi možda i zavide jer slobodno vreme trošim samo na sebe, ne mogu to da doživim kao diskriminaciju nikako jer smatram da je to moja prednost“, kaže mi Mirjana (47).

Postavili smo ovo pitanje i na našem Fejsbuk i Instagram nalogu, pa u prilogu možete da vidite kakvog su stava bile naše čitateljke po ovom pitanju.

Foto:printscreen/zadovoljna.rs

*

Foto:printscreen/zadovoljna.rs

*

Foto:printscreen/zadovoljna.rs

*

Foto:printscreen/zadovoljna.rs

*

Kako god da okrenemo izgleda da važi pravilo – ako ste žena bićete diskriminisane na ovaj ili onaj način, sa decom ili bez njih. Najgore od svega je što će često osude stići baš od druge žene.

*

***

Bonus video: Joga za zauzete mame 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

TikTok

Pinterest

Instagram