Biljana je zmaj! Porađa žene u kolima, liftovima, na pumpama – čak i telefonom

Biljana Pašalić Foto: Privatna arhiva

"Uvek je lepo kad vas ovako nešto zadesi na poslu."

Biljana Pašalić iz Pančeva je medicinska radnica za primer koja iza sebe ima više od 30 godina rada u službi Hitne pomoći, za koju kaže da jedna od najvažnijih grana medicine.

Ona je nedavno imala priliku da telefonski asistira ženi koja se iznenada porađala kod kuće, a to je prvi put da joj se ovako nešto desilo tokom karijere iako može da se pohvali da je često bila prisutna na porođajima na neobičnim lokacijama.

„Ovo je jedan adrenalinski posao, i mi nažalost često idemo na one stvari koje su manje lepe, tako da je uvek divno kada vam se desi ovako nešto, jer su spasavanje ljudskih života i rođenje deteta najlepše stvari koje mogu da vas zadese u ovom poslu.“

Biljana Pašalić foto: Privatna arhiva

Kako sama kaže, uživa u svom poslu i kad je teško, a u hitnoj često ume da bude tako.

„Porođaji su retki, ali mene hoće, takva mi je karma i, hvala Bogu, do sada su svi prošli dobro sa zdravim bebama i srećnim porodiljama“, kaže Biljana kroz smeh.

Tog 10. septembra ona je primila poziv kao prvi red hitnosti, jer je porođaj uveliko bio u toku.

„Bilo je malo pre ponoći, u hitnoj uobičajena gužva, uspaničena porodica se javlja, ženi pukao vodenjak, a ubrzo se i bebi videla glava“, priseća se Biljana.

Pošto se porođaj odigravao na većoj udaljenosti od Pančeva, ekipa Hitne pomoći koju su činili doktor Miroslav Tepšić, medicinski tehničar Magda Marinković i vozač Svetozar Grujovski, odmah je krenula po pozivu.

Biljana Pašalić foto: Privatna arhiva

Međutim, bilo je očito da će žena morati da se porodi sama, tako da je Biljana bila primorana da u kratkom vremenskom roku prenese sve svoje znanje članovima porodice koji su se tu našli kako bi porođaj prošao u najboljem redu.

„Najvažnije kod ovih situacija jeste da ljudi ostanu smireni, a u ovom slučaju to je bilo uspešno. Članovi porodice su bili pribrani, slušali su moje instrukcije i divno su sarađivali, tako da se po dolasku ekipe na teren žena već porodila i ekipi je ostalo samo da zbrine trudnicu i novorođenče i bezbedno ih preveze u bolnicu“.

Ovo nije prvi neobičan porođaj kojem je Biljana kumovala poslednjih godina. Jedan od takvih odigrao se i pre dve godine na Pančevačkom mostu.

„Morali smo da zaustavimo saobraćaj na mostu kako bi beogradska Hitna pomoć mogla da dođe do porodilje i preveze je u bolnicu. U tom trenutku smo imali u našem sanitetu naše pacijente, ali pošto je bila gužva, pokucali su nam na vrata vozila i prosto smo morali da preduzmemo nešto jer u tom momentu toj trudnici niko nije mogao da pomogne, s obzirom na to da je bio čep u saobraćaju i 40 stepeni“, priča Biljana.

Biljana Pašalić foto: Privatna arhiva

Pored ova dva porođaja Biljana je imala i jedan porođaj na benzinskoj pumpi i jedan u liftu, a svi su tekli prirodno i srećno se završili, a na svet su stigle zdrave bebe.

Povodom ovog događaja, Biljana je predložena za Novembarsku nagradu grada Pančeva, međutim ona kaže da je ona svoju nagradu već dobila, i skromno odgovara da najviše uživa u tome kada obavi svoj posao najbolje što može i sa srećnim ishodom.

***

Bonus video: Joga za zauzete mame 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Pinterest

Instagram