Da li je moguće da ovako izgleda kupatilo u beogradskom porodilištu?

Foto:Shutterstock by bibiphoto; Shutterstock; printscreen/instagram.com/serbialive_beograd/

Strava i užas.

Porodilišta spadaju u najznačajnije ustanove jedne države, a kod nas je situacija nažalost takva da mnoge porodilje odlazak na porođaj doživljavaju kao smrtnu kaznu zbog straha od toga šta može da ih sačeka iza zatvorenih vrata srpskih bolnica.

Pored sve goruće teme akušerskog nasilja i tretmana koje žene dobijaju od strane osoblja u našim porodilištima tu je i pitanje higijene prostora u kom treba da na svet donesemo novi život.

Prljavo, zapušteno, hladno i staro su samo od nekih epiteta kojima majke opisuju situaciju koja će vas sačekati u nekim od porodilišta u našoj zemlji.

Slika i prilika jednog od takvih porodilišta je sigurno porodilište u Višegradskoj čija nas je fotografija ostavila bez teksta.

„Ćaos, evo kako izgleda kupatilo u porodilištu u Višegradskoj. Crvi gamižu na sve strane. Užas.“ Ovim rečima se jedna porodilja obratila Instagram stranici koja je okačila fotografije kupatila spomenutog porodilišta.

Komentari ispod slike nisu bili ništa bolji i izgleda da majke ne dele lepo mišljenje o ovoj ustanovi u Beogradu.

„U Višegradskoj sam se porodila 2020.g. i 2022.g. uslovi su jezivi ovo je samo mali deo šta se tamo sve može videti. Sećam se da u kupatilu gde su 3 kabine sa šoljom i tuš delom, 3 meseca po rečima žena koje du tu bile pre mene na praćenju trudnoće, a i posle mene nije bilo svetla. Zbog čega ne znam, sve je veoma dotrajalo od stolarije do pločica i kabina. Teško mi je ovo i da izusti ali i među ženama pacijentkinjama ima svega (lepljenje uložaka na radijator, ne povlačenje vode i sl.) Znači to je bilo trčanje između vizite i ctg-a da se istuširamo ili okupamo. A ko dočeka noć morao je sa svetlom na mobilnom da se tušira. Moje iskustvo sa osobljem je bilo ok, ali ovaj haos od odeljenja, posebno mokrih čvorova na 8DI ne želim nikome da iskusi. A prekoputa baš sa tih prozora iz tih istih jezivih toaleta cveta Novi KC Srbije sa sve natpisom „Živela Srbija“ međ’ izmetom i crvima.“  Bio je komentar druge korisnice Instagrama na temu porodilišta u Višegradskoj.

Pitanje koje postavljamo jeste da li sme ovako da izgleda porodilište u jednoj državi koja se hvali nekakvim visokim standardom življenja i dokle će se majke u Srbiji porađati u prljavštini i u strahu za sopstveni život i život svoje bebe?

***

Bonus video: Dragana Pandurević Jovović akušersko nasilje peticija

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest