Prevara veganke koja se zove Sarma hit na Netflixu

Sarma Melngailis Foto: Promo/Netflix

Osvojila je Njujork, a onda zbog muškarca postala prevarantkinja i begunac.

Piše: Sofija Mirčetić

U duhu serija o velikim novčanim prevarama – The Tinder Swindler i Inventing Anna, iz Netfliks produkcije nam dolazi nova krimi priča o novčanim malverzacijama sa bizarnom pričom u pozadini – Bad Vegan.

Sarma Melngailis je bila vlasnica vodećeg veganskog restorana u Njujorku, jedna od prvih pobornica sirove veganske ishrane. Njen restoran „Pure Food and Wine“ su posećivale najveće holivudske zvezde poput Ovena Vilsona ili Aleka Boldvina.

Sarma Melngailis Foto: Promo/Netflix

Novi Netflixov dokumentarni serijal otkriva kako je Sarma pala pod uticaj muškarca koji je obećao da će njenog psa „učiniti besmrtnim“, i na kraju je doveo do statusa begunca, prevarantkinje koja je završila u zatvoru. Kako je sve počelo?

Sarma Melngailis i Entoni Strangis su se upoznali 2011, a pet godina kasnije oboje su završili iza rešetaka zbog optužbi za krađu i prevaru u iznosu od dva miliona dolara.

Opšti zaključak je da je Sarma žrtva Stokholmskog sindroma, gastlajtinga i manipulacije svog izabranika. Njih dvoje su iz restorana izvukli oko dva miliona dolara ne isplaćujući plate zaposlenima, varajući investitore i utajom poreza.

Sarma Melngailis Foto: Screenshot/ Netflix

„Ne znam šta je videla u Entoniju, uspešna poslovna žena kao ona“, izjavila je maćeha Entonija Strangisa za Vanity Fair.

Kako je sposobna poslovna žena, miljenica svojih zaposlenih, ali i mnogih selebritija poverovala u obećanja o besmrtnost svog kućnog ljubimca i postala preverantkinja? Misterije ljudskih motiva i osećanja ostaju zaključane. Da li je reč o zaslepljenosti od ljubavi, potrebi za podrškom i utehom ili nečem drugom? Hladan tuš iz slepila koje neki porede sa „kultom“ usledio je nakon hapšenja. Ironično, nakon optužbe i otvorene poternice, Sarma i Entoni su otkriveni u motelu zbog naručne pice koju su platili kreditnom karticom. Kraljicu veganstva je raskrinkala naručena pica!

Sarma je 2017. osuđena na četiri meseca zatvora za prevaru, krađu i utaju poreza, dok je njen bivši muž osuđen na godinu dana zatvora i pet godina uslovne kazne uz obavezu da isplati više od osamsto hiljada dolara duga.

Sarma je uspela da isplati dug svojim bivšim zaposlenima i to tako što se nagodila sa Netflixom da honorar koji bi njoj isplatili za serijal uplate ljudima kojima je ostala dužna.

Do samog kraja serije, nije najjasnije da li je Sarma i dalje pod uticajem svog muža koji je naveo da iz svoje firme izvuče dva miliona i uplati ih na njegov račun.

Za razliku od Tinder Swindlera, ova žena je bila ostvarena, ambiciozna, uspešna, uz pomoć investitora ona kupuje sopstveni restoran na prestižnoj njujorškoj adresi. Ona u seriji ne nudi konačan odgovor na pitanje – zašto i kako je moguće, iako govori da joj je trebao „neko njen“ i da je vremenom msve više tonula u blato, ali da nije mogla iz njega da se izvuče. U četiri epizode serije ona u više navrata ponavlja da je i sama bila prevarena. Ona je nemoćna pred emotivnim manipulisanjem svog izabranika.

Kao i uvek kad su ovakvi dokumentarci u pitanju, Netflix ostavlja otvorena pitanja na koja ćete verovatno moći sami da odgovorite kad odgledate seriju. Uživajte.

***

Bonus video: U frižideru devojke koja jede samo sirovu hranu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram