Ovako izgleda žena koja tera svoju priču: Maša leti živi na Adi Bojani, zimi na Kopu, kajterka je i bajkerka i pravi najseksi kupaće u Srbiji

maša vuk bojović
Maša Foto: Privatna arhiva

Maša Kozić je profesionalna skijašica, kajterka, dizajnerka i još mnogo toga. Sa nama je podelila svoju inspirativnu priču.

Maša Kozić je jedna od onih devojaka koje predstavljaju spoj ženstvenosti, snage, nežnosti i sportskog duha. Bivša skijašica i kajterka, danas dizajnerka, ona za sebe kaže: „Ja sam Maša, govoriim i smejem se glasno i vodim svog psa – Malog sa sobom. Mašinka je moj posao ali i način života koji se trudim da živim pre i iznad svega slobodno!“

Maša Foto: Privatna arhiva

Kao neko ko se 11 godina profesionalno bavio skijanjem, koje u Srbiji ipak nije toliko popularno, Maša otkriva šta je inspirisalo, ali i koje lekcije je izvukla iz ovog perioda.

„Svako ko se profesionalno bavio sportom zna koliko odricanja to zahteva. Moj put u skijaške vode je bio nekako logičan, jer sam zimi sa tatom zbog njegovog posla živela na snegu. Nisam odlučila da budem profesionalna skijašica već sam to postala. Za više od decenije na snegu naučila sam da zimi treba ići na more. Ali dobro, nije sve tako hladno i belo. Dva puta sam predstavljala našu zemlju na Svetskom prvenstvu, u Schladmingu u Austriji i u Vailu u SAD. Profesionalno bavljenje sportom me je dovelo do toga da spoznam sebe, odlučim šta želim i živim punim plućima“, objašnjava Maša.

Maša Kozić Foto: Marina Davydova

Pored toga što zime provodi na Koponiku, Mašina leta su rezervisana za Adu Bojanu, a tamo se upustila u još jednu avanturu, koja je došla kao ljubav na prvi pogled i ostala za ceo život.

„Čudan splet okolnosti me doveo na Adu Bojanu, gde sam upoznala neke ‘čudne’ ljude koji non-stop gledaju ka horizontu i čekaju vetar. Deset godina kasnije i ja gledam u nebo i čekam vetar. Moji prvi dani kajta su izgledali kao da sam se sa istim tim šarenim zmajem rodila i spojila zauvek. Kajtsurfing je ekstremni sport i ne može samo da se proba, mora da se nauči da bi se u njemu uživalo, pre svega mora da se nauči kako funkcioniše vetar. Za mene je svaki izazov samo motiv više, pa sam kajt savladala i kao instruktorka, ali najviše volim da iskoristim svaki minut dragocenog vetra za sebe. Ovim šarenim zmajevima mogu svi da upravljaju, koliko god godina imali, to je najveća čar ovog vodenog sporta – fizička spremnost nije preduslov“, otkriva nam Maša.

Maša Foto: Privatna arhiva

Naše društvo možda nije naviklo na ženu profesionalnu skijašicu ili kajterku – ali Mašina energija, duh i želja da radi ono što planira, gurali su je da uspe u svemu što je zamislila.

„Od kada sam počela da radim, radila sam sve i svašta i poslove koje verovatno žena ne bi birala, ali sam se ja u svemu snalazila. Nisam od onih koje tuđa mišljenja preterano zanimaju, ja ‘teram svoju priču’. Nisam nailazila na direktne osude, ali podrške nikada nije bilo doviljno, mada sam baš zbog toga danas gde jesam, istrajna da uspem u svemu što zacrtam i oslonim se samo i isključivo na sebe“, naglašava ona.

Maša Foto: Privatna arhiva

Jedna od stvari kojoj se Maša posvetila na kreativan i drugačiji način je i brend „Mašinka“ koji najbolje ocrtava njenu ličnost.

„Brend Mašinka se rodio na plaži Ade Bojane. Shvatila sam da svi mi koji dolazimo tamo nemamo šta da ponesemo kući kao uspomenu, osim peska i školjki. Prvo što sam napravila su ručno pletene narukvice od kajterskih kanapa koje sam poklanjala drugarima sa plaže. Onda je usledilo ‘E možeš i meni’, ‘treba mi za devojku’, ‘meni za sestru’, pa sam imala pune ruke posla. Kako bih odgovorila na sve želje, a i kako moja kreativa nikad ne miruje, naručivala sam različite perle, kanape, konce i sve to kombinovala i postala sam prepoznatljiva na plaži, svi su želeli Mašinkine narukvice.“

View this post on Instagram

A post shared by Masa Kozic (@masinkamasa)

Mašin talenat ipak nije došao iznenada, već kao nasleđe i nostalgična, ali i pomalo komična priča iz detinjstva

„Sa 23 godine sam sela sa mojom baba Dragom, koja nije imala živce za mene, jer ona ne ume da plete sporo, pa sam sve babine časove tražila na Jutjubu da mogu da premotam i pustim ponovo. Možda me baba Draga nije naučila od početka do kraja, ali geni su čudo, pa sam jako brzo sustigla njene brze prste! Nećete verovati, prvo što sam isplela je – šal! Odmah za njim sam napravila svoj prvi džemper – Viking džemper koji i danas pravim, a poseban je baš zbog sitnih grešaka u pletenju koje sam pravila, pa tu i tamo končići vise kao ‘greška’ a danas su zaštitni znak mojih ručnih radova“, otkriva Maša.

Maša Foto: Privatna arhiva

Kao pravi kreativac, danas najveći deo posla odvija u glavi – odakle niču ideje za drugačije i specifične komade, a uz to je uspela da nauči i da delegira.

„Svi Mašinkini odevni komadi su se prvo rodili u mojoj mašti i uvek ja prvo napravim uzorak, šablon i mustru. Ne stižem da sve sama pletem, pa imam pomoć – tim divnih baki koje kao i ja obožavaju da pletu“, kaže ona.

Možda ste mislili da su skijanje, pletenje i kajting dovoljni. Maša ima još jedan hobi – ovog puta, gradski.

„Od malena sam adrenalinski zavisnik pa sam morala da nađem zanimaciju i u gradu jer sam ipak i ovde bar 4 meseca godišnje. Motor mi daje krila kada nema vetra, daje mi snagu i osećaj slobode. Stvarno ne znam kako reaguju muškarci na to, jer ja vozim svoju vožnju, ali verujem da im je drago kada vide ženu na motoru“, podvlači ona.

Maša Foto: Privatna arhiva

Pitali smo je neizbežno – može li žena sve sama.

„Žena danas sve može sama, ali ne znači da sve treba da uradi sama. Pomoć prijatelja bilo da su muški ili ženski je uvek važna. Mogu da se pohvalim da sam okružena džentlmenima, na koje zaista mogu da se oslonim u svakom trenutku, a nekada je samo to i dovoljno“, poentira ona.

Njen brend karakterišu i „mikro kupaći kostimi“, koji ipak ne deluju vulgarno iako su jako seksi. Kako joj je to pošlo za rukom?

„Sve žene koje nose Mašinku nose samopouzdanje i seksepil u sebi, ja sam tu da im pomognem da ga pokažu. Želela sam da Mašinkine kupaće kostime mogu da nose sve žene, i u tome sam sudeći po komentarima i uspela. Kada dobijem povratne informacije da žele još jedan komad u drugoj boji, znam da sam na dobrom putu. Neke devojke nose samo moj model Naked, koji je sudeći po svemu trenutni br 1. u kolekciji“, ističe ona.

Maša Kozić Foto: Marina Davydova

A na pitanje šta je drži budnom noću, ona odgovara:

„Neprospavane noći se javljaju nepogrešivo kada mozgam i pravim nešto novo. Umem da se radujem kao dete, pa svaki put kada mi stiže nova kolekcija, ne mogu za zaspim od iščekivanja. Kada imam izazove pred sobom hvatam se u koštac sa njima, a noć koristim da se odmorim“, zaključuje ona.

Za sam kraj, Mašina poruka svima koji žele da se pronađu i rade ono što zaista vole.

„Možda moj način života deluje kao bajka, ali danas svako može da ostvari svoje snove, ako hoće veruje i osmeli se da radi ono što voli.“

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram