Tri žene iz Srbije su upravo ušle u elitni evropski klub: Kako Ana, Milena i Maja menjaju lice medicine

Ana Banko, Milena Anđelković, Maja Živković Foto: Ivan Dinić/Nova, Privatna arhiva,Facebook/Klinika Maja

Tri naučnice iz Srbije finalistkinje su velikog međunarodnog konkursa „Medis“ za najveća istraživačka dostignuća lekara i farmaceuta iz srednje i istočne Evrope.

Međunarodna stručna komisija konkursa International Medis Awards for Medical Research, koja već desetu godinu nagrađuje najveća istraživačka dostignuća lekara i farmaceuta iz država srednje i istočne Evrope, odabrala je 18 finalista, a među njima su čak tri naučnice iz Srbije.

Stručna komisija pregledala je 242 naučno-istraživačka rada, a kriterijume za nominaciju ove godine zadovoljilo je 148 prijava i izabrano je 18 najrelevantnijih.

Srpske naučnice među finalistima su: dipl. farm. Milena Anđelković u oblasti farmacije, doc. dr Maja Živković u oblasti oftalmologije i prof. dr Ana Banko, profesorka Instituta za mikrobiologiju i imunologiju, Medicinskog fakulteta u Beogradu, u oblasti reumatologije, čiji su radovi objavljeni u prestižnim svetskim naučnim časopisima.

#related-news_0

Za učešće u 10. International Medis Awards for Medical Research mogli su da se prijave lekari i farmaceuti koji su svoje naučnoistraživačke radove objavili u uglednim naučnim publikacijama sa faktorom uticaja višim od 1.500, a za nagradu se takmiče lekari i farmaceuti iz Austrije, BiH, Bugarske, Crne Gore, Hrvatske, Mađarske, Severne Makedonije, Slovenije i Srbije.

Prof. dr Ana Banko, virusološkinja nominovana u oblasti reumatologije

Prof. dr Ana Banko iz Instituta za mikrobiologiju i imunologiju, Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu nominovana je za nagradu iz oblasti reumatologije na temu „Uloge markera infekcije Epštajn Bar virusom za remisiju kod reumatoidnog artritisa“. Mnogi su imali priliku da je upoznaju tokom pandemije koronavirusa, kada nam je svojim znanjem ulivala sigurnost i nadu.

Ana Banko rođena je 1982. u Beogradu, gde je završila osnovnu školu i gimnaziju. Diplomirala je na Medicinskom fakultetu u Beogradu 2007, a već naredne godine izabrana je za stručnu saradnicu u nastavi na Katedri za mikrobiologiju i imunologiju. Ona je specijalista mikrobiologije sa parazitologijom i subspecijalista virusologije u virusološkoj laboratoriji Instituta za mikrobiologiju i imunologiju Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Ana Banko Foto: Ivan Dinić/Nova

Ana je izjavila je da joj veoma imponuje da to što je finalista na jednom takvom međunarodnom konkursu.

„Iako je za naučnika glavna motivacija razumevanje istraživačke misterije i on bi to svakako radio i bez nagrade, kada se ona ipak dobije, to predstavlja validaciju značaja dobijenih rezultata i uloženog truda. Naš rad u oblasti reumatologije po prvi put u literaturi pokazuje da regresija bolesti (reumatoidnog artritisa) može da se predvidi detekcijom specifičnih antitela na Epštajn Bar virus. Ovaj podatak baca novo svetlo na interakciju između virusa i domaćina i potencijalnu primenu virusoloških parametara u praćenju ove i drugih autoimunskih bolesti“, rekla je prof. dr Banko.

Dr sci. Milena Anđelković, farmaceutkinja, nominovana iz oblasti farmacije

Milena Anđelković Foto: Privatna arhiva

Dr sci. Milena Anđelković je naučna saradnica na Katedri za toksikologiju Farmaceutskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Naučni rad kojim je konkurisala za Medis nagradu bazira se na istraživanju potencijalne uloge toksičnih metala – kadmijuma i olova – u nastanku karcinoma testisa.

Dr Anđelković naglasila je da su kadmijum i olovo neesencijalni metali prirodno prisutni u životnoj sredini, ali je razvoj industrija značajno povećao njihovu koncentraciju u vazduhu, vodi i hrani, te da su rezultati istraživanja pokazali da su u krvi pacijenata obolelih od karcinoma testisa značajno više koncentracije kadmijuma u odnosu na zdrave ispitanike. I kadmijum i olovo, bili su prisutni u tumorskim tkivima pacijenata. Studija je potvrdila i narušenu ravnotežu polnih hormona u populaciji obolelih od karcinoma testisa.

Doc. dr Maja Živković, oftalmološkinja, nominovana u oblasti oftalmologije

Maja Živković Foto: Facebook/Klinika Maja

U uži krug konkursa ušla je i doc. dr Maja Živković, oftalmološkinja, koja se bavi lečenjem bolesti žute mrlje oka. To je bila tema njenog naučnog rada.

Rođena je u Nišu. U braku je sa istaknutim teniskim trenerom i selektorom reprezentacije Srbije Nikolom Živkovićem, imaju sinove Uroša i Luku. Diplomirala je u roku na Medicinskom fakultetu u Nišu 2006. s prosečnom ocenom 10. Izabrana je za najboljeg studenta fakulteta, kao i Univerziteta u Nišu te školske godine. Odbranila je doktorat na temu glaukoma, položila je specijalistički ispit iz oftalmologije sa najvišom ocenom.

Za naučno istraživanje je najvažnije da nađe primenu u praksi. Živković kaže da se svaki njen rad naslanja na praksu, zapravo nastaje kao rezultat prakse.

Ona je članica Evropskog društva očnih hirurga za kataraktu koje okuplja samo vrsne stručnjake. Cilj joj je, kaže, da hirurgija oka koju primenjuje, bude u korak sa svetom, a sada je drugi put nominovana za Medis Awards, prvi put je to bilo 2017. godine.

View this post on Instagram

A post shared by Klinika Maja (@klinikamaja)

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram