Najlepša šahistkinja sveta je Bet Harmon iz stvarnog života

Aleksandra Botez je Bet Harmon iz stvarnog života Foto: Supplied by LMK / Landmark / Profimedia, Instagram/missbotez

Aleksandra Botez (25) je po mnogima najlepša šahistkinja sveta i upoređuju je sa Bet Harmon, junakinjom popularne serije "Damin gambit". Ona je čak šest puta bila prvakinja SAD u šahu. Međunarodna šahovska federacija proglasila ju je počasnom velemajstoricom.

Botez je rođena u Dalasu u Teksasu, ali odrasla u u Kanadi. Njeni roditelji su rumunski imigranti.

Počela je da igra šah kada je imala samo šest godina nakon što je njen otac napravio opkladu sa njenom majkom.

„Moja mama samo pomalo igra. Tako se tata kladio da će da me nauči da igram, tako da ću za samo dve nedelje moći da je pobedim“, rekla je za New York Post u decembru.

Alexandra Botez
Aleksandra Botez Foto: Instagram/missbotez

Njen otac je ubrzo shvatio da ima poseban talenat. Dve godine kasnije počeo je da je vodi u lokalne parkove kako bi igrala protiv starijih, iskusnih šahista.

„Rekao bi: ‘Da li je u redu ako moja ćerka proba neku igru?’ Dali bi mi šansu da igram, ali bili bi iznervirani“, prisetila se Botez.

Odmah potom, iznerviranost bi se pretvorila u zbunjenost – kad bi ih pobedila.

„Pitali bi mog tatu: ‘Ko je vaša ćerka'“, ispričala je Aleksandra.

Botez je imala samo osam godina kada se takmičila u svom prvom nacionalnom prvenstvu i osvojila prvo mesto. Nakon što se njena porodica preselila u nazad Teksas, osvojila je Državno prvenstvo SAD za devojke uzrasta 15 godina, što je bio prvi u nizu njenih uspeha.

Na Stanfordu, gde je studirala međunarodne odnose sa fokusom na Kinu, Botez je bila prva žena predsednica univerzitetskog šahovskog kluba.

Nakon studija je pokrenula svoju start-up kompaniju koja je koristila veštačku inteligenciju za personalizovanu komunikaciju. U međuvremenu je počela da prenosi svoje šahovske mečeve na Tviču, a 2019. godine, kada je njen start-up propao, odlučila je da šah pretvori u svoj izvor prihoda.

„Šah je eksplodirao na Tviču, a ja sam jedna od najboljih strimerki. Sećam se da sam bila toliko uzbuđena, da nisam mogla da spavam. Osećala sam toliko adrenalina“, rekla je o svojoj biznis ideji.

Kaže da je serija „Damin gambit“ ponovo oživela interesovanje za šah.

„Mislim da se svi u šahovskom svetu slažu da je to najbolji prikaz šaha na TV ekranu“, kaže je Botez, koji nosi prestižnu titulu počasne velemajstorice, koju dodeljuje Međunarodna šahovska federacija.

„Prodaja šahovskog seta na eBayu porasla je preko 130 procenata. Takođe je serija imala veliki uticaj na interesovanje devojaka za šah“, smatra ova šahistkinja.

***

Bonus video: Priča o Džonasu Salku, velikanu koji je spasio decu sveta

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram