Najbogatije devojke sveta na ovom balu dobijaju ulaznicu koja otvara sva vrata

Foto: ChinaImages / Zuma Press / Profimedia

Bal iz serije "Gossip girl" ipak postoji.

Ćerke holivudske elite, kraljevskih porodica, poslovnih mogula i političara iz celog sveta dobijaju ekskluzivne pozivnice za jedan događaj koji se održava svake godine u Parizu. U pitanju je  „Le Bal des Debutantes“, odnosno Bal debitantkinja.

Druga s desna je Annabel Yao, naslednica imperije Huawei, Foto: ChinaImages / ddp USA / Profimedia

Ofelija Renoar je 1994. radila odnose s javnošću za jednu hotelsku grupu i tada je odlučila da osnuje „Le Bal des Debutantes“ kao moderno oživljavanje engleske tradicije debitantskih balova iz 18. veka, navodi se na zvaničnom sajtu.

Ofelija Renoar, Foto: Printscreen Youtube

Međutim, za razliku od drugih modernih debitantskih zabava, Ofelija je rekla za Insajder da voli da „distancira“ svoj bal od onih tradicionalnih.

Debitantkinje „Le Bala“ nose haljine raznih boja, u poređenju sa belim haljinama, rukavicama i tijarama koje su glavna komponenta tradicionalnih balova.

Možda je najveća razlika između „Le Bala“ i drugih balova to što niko ne može da plati ulaznicu za debitantski, već se ulazi samo po pozivu. Iako bivše debitantkinje mogu da daju preporuke, Ofelija ima poslednju reč.

„Svake nedelje dobijam zahteve, ljudi kažu ‘želim da moja ćerka ide na bal, koliko košta, bla, bla, bla’. Ne košta ništa“, rekla je ona. „Pozivam ljude jer su mi zanimljivi i zato što možemo da ispričamo priču o njima.“

Pošto je granica starosti za debitante oko 21, često se provlači priča o tome ko su im roditelji. Međutim, postoji nekoliko kriterijuma koje buduća debitantkinja mora da ispuni da bi dobila poziv za „Le Bal“.

Debitanti izabrani da učestvuju u „Le Balu“ često imaju određen profil i istražuju se godinama unapred.

„Obično su dobri učenici, vredni su i zainteresovani su za humanitarni rad“, kaže Ofelija.

Foto: MARTIN BUREAU / AFP / Profimedia

Uprkos glamuru i haljinama visoke mode, ona kaže da je srž Le Bala zasnovan na humanitarnim akcijama.

Potencijalne debitantkinje se često suočavaju sa žestokom konkurencijom jer Ofelija nikada ne pozove više od 22 devojke, a razlog za to leži u činjenici da svake godine jednostavno postoji nedostatak onoga što mogu da obuku.

Generalno, svaka žena je obučena u „haute couture“, striktno francuskih modnih kuća, a Ofelija je rekla da jednostavno nema toliko francuskih brendova koji imaju visoku modu.

Haljine koje nosi svaka debitantkinja su potpuno unikatne, ručno sašivene i najvišeg kvaliteta.

Ofelija kaže i da su „veoma selektivni“, ali se ona maksimalno trudi da ima što više nacionalnosti, i obično bude zastupljeno oko 12 zemalja svake godine.

Debitantkinje koje ona odabere su prepuštene timu od tri osobe i ne moraju da plaćaju haljine, časove valcera i sve ostalo što im je potrebno tokom tog vikenda u Parizu kad ulaze u visoko društvo.

Foto: STEPHANE DE SAKUTIN / AFP / Profimedia

Radi se sa sponzorima na finansiranju ovog događaja svake godine.

„Uvek biram sponzore koje mogu da promovišem u kontekstu bala i to izgleda prirodno. Bal je kao priča, one nose haljine visoke mode, uz koje moraju da nose nakit, pa je sponzor kuća koja proizvodi nakit.“

Foto: Gouhier-Guibbaud-Nebinger-Orban / Abaca Press / Profimedia

Imajući reputaciju da poziva samo bogate i slavne, „Le Bal“ se godinama suočavao sa kritikama zbog održavanja zastarele tradicije klasne podele.

Kada su je pitali o tome, Ofelija je rekla: „Žele da se osećaju kao princeze. Naravno da je malo iz nekog drugog doba, ali im se dopada lepota toga.“

Ona i njen tročlani tim često pokušavaju da pronađu debitantkinje van njihovog uobičajenog profila, a pronalaženje devojaka koje donose jedinstvenu priču u Le Bal je veoma važno, ali njih nije lako pronaći.

Jedan od njenih omiljenih primera debitantkinje koja se nije uklapala u uobičajeni stereotip bila je Loren Marb, ćerka taksiste iz Eseksa, u Engleskoj, koja je bila u vestima 2013. jer je imala veći IQ od Ajnštajna.

Za dve godine će se navršiti tri decenije otkako je Ofelija pokrenula „Le Bal“ i još uvek ne planira da prestane.

„Imam spisak debitanata za narednih 20 godina“, zaključila je ona.

***

Bonus video: Ruška Jakić na Beogradskoj nedelji mode

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram