Moram da vam kažem istinu o menopauzi koju vam svi prećutkuju

Eva Hercigova
Eva Hercigova Foto: Tom Nicholson / Shutterstock Editorial / Profimedia

Postoje stvari u životu žene o kojima treba više pričati i potpuno je glupo stavljati ih pod tepih. U tom kontekstu - da li ste i vi primetili poslednjih godinu, dve da je menopauza postala tema broj jedan?

Prva stvar koju moram da kažem je – prošla sam kroz nju sa svim simptomima koje možete da zamislite, a o kojima ste sigurno čitale, slušale, razmišljale. I baš u periodu kada su valunzi, lupanja srca, uznemirenost i nesanica napokon bar malo utihnuli, sa svih strana su počeli da mi iskaču tekstovi, dokumentarci, emisije, tvitovi, statusi, tiktokovi, podkasti o toj velikoj životnoj horor fazi zvanoj – menopauza. Sve se svodi manje više na isto – upozorenje na sve ono što može (a ne mora baš uvek) da je prati.

Ono što mogu da kažem je da hormone nisam pila po savetu lekarke koja me prati od 20 i neke godine. Buđenja u znoju i noćna presvlačenja i po dva, tri puta nisu laka. Menja se i zdravstveno stanje, pa je važno da se pregledate redovno (ginekolog, endokrinolog). Kad jednom napokon shvatite povezanost štitne, jajnika koji su ćao, srca, gustine kostiju i ostalih „sitnica“, kolagen će vam doći na poslednje mesto. I šta radiš, kako plivaš u svemu tome? Pa, malo ignorišeš simptome, odlaziš na sistematski (i često se zbunjuješ oprečnim dijagnozama i mišljenjima lekara) jednom godišnje, a inače guraš sve po starom.

Naomi Vots
Naomi Vots je lansirala svoje proizvode koju pomažu ženama u menopauzi Foto: Noam Galai / Getty images / Profimedia

U medijskom prostoru teme se lako istroše i uvek je dobrodošla neka nova koja će zaokupiti ljude. Tako je, čini mi se, i menopauza došla na red. Počela je da iskače i iz frižidera i to bukvalno jer ne možeš više ni da jedeš kao pre. Svaki naslov o menopauzi na koji naiđete, a koji vam raskrinkava kako će vam život izgledati posle je  – strašan. I sad dolazim do poente za koju mislim da je baš važna umesto zastrašivanja. Nije toliko strašno! Ne postoji univerzalni scenario za svaku od nas. To kako ćete se nositi sa svojim starenjem, zavisi od biologije, ali umnogome i od vaše glave. Ne dozvolite da vas kao mene uplaši lekarka koja vam s vrata, kad vidi da ste u 47. završili period perimenopauze, a niste pile hormone kaže – sad će problemi sa srcem i očekujte ekspresno osteoporozu. Uključite senzore za budale, razum, intuiciju, pratite same kako se osećate i sve će biti u redu. Samo bez mnogo drame.

A sada malo da uozbiljim.

Naučnici su za Lancet potvrdili da menopauza nije bolest i kažu da je farmaceutska industrija napravila čitav pokret za podizanje svesti ne bi li prodali usluge i proizvode.

Stručnjaci kažu da su „horor priče“ poznatih ličnosti o menopauzi „senzacionalizovale“ ovu temu, zbog čega su sredovečne žene postale uplašene od biološke neizbežnosti.

Ima i onih koji upozoravaju da etiketiranje menopauze kao normalnog dela starenja ‘zanemaruje veoma stvarnu patnju mnogih žena sa simptomima’.

Grupa istraživača koja je napisala tekst za Lancet uključuje timove iz Australije i Velike Britanije.

„Iako je izlaženje na kraj sa simptomima važno, medikalizovani pogled na menopauzu može da obeshrabri žene, što dovodi do preteranog lečenja i previđanja potencijalnih pozitivnih efekata, kao što je oslobađanje od menstruacije, menstrualnih poremećaja i kontracepcije“, piše u tom tekstu.

hormoni
Foto: GARO/PHANIE / Shutterstock Editorial / Profimedia

„U društvu koje ima veoma jaka osećanja prema starenju i ženama, ovo je bolest za koju se smatra da najavljuje pad i propadanje istih tih žena“, rekla je profesorka Marta Hiki sa univerziteta u Melburnu za BBC.

S druge strane naravno ima onih koji se ne slažu s tim.

Dr Luiz Njuson, lekarka opšte prakse i specijalistkinja za menopauzu upozorava na sledeće:

„Menopauza je više od skupa simptoma. To je kardiometaboličko i inflamatorno stanje koje dovodi do povećanog rizika od brojnih bolesti. Razgovor o menopauzi kao o ‘prirodnoj tranziciji’ ili o delu ‘zdravog starenja’ ignoriše veoma stvarnu patnju mnogih žena sa simptomima menopauze“, rekla je.

Izdavanje recepata za hormonsku supstitucionu terapiju za žene u menopauzi je u Velikoj Britaniji drastično poraslo u poslednjih nekoliko godina. Pritom su mnoge poznate ličnosti lansirale svoje proizvode koji bi trebalo da pomognu ženama u ovoj fazi života. Glumica Naomi Vots je lansirala sopstvenu liniju proizvoda za menopauzu Stripes kako bi se „pozabavila promenama na koži i telu tokom menopauze“.

Naomi Vots
Foto: Dimitrios Kambouris / Getty images / Profimedia

Teniska superzvezda Serena Vilijams je takođe investirala u liniju suplemenata za žene u perimenopauzi.

„Mnoge žene žive kvalitetne živote tokom i nakon menopauze, i vrlo su aktivne u karijeri, porodičnom životu i šire u društvu. Promena narativa, da se menopauza posmatra kao deo zdravog starenja može više da osnaži žene da se kreću kroz ovu životnu fazu i smanjiće strah i strepnju među onima koje to tek treba da iskuse“, pišu autori studije koja je objavljena u Lancetu.

Šta je menopauza i koji su simptomi

Menopauza je normalan deo starenja i izazvana je opadanjem nivoa polnog hormona estrogena.

Javlja se kada žena prestane da ima menstruaciju i više ne može da zatrudni prirodnim putem.

Počinje između 45. i 55. godine kod većine žena, mada se može javiti i ranije.

Simptomi, kao i njihova težina, variraju.

Osam od deset žena iskusiće simptome uključujući valunge, noćno znojenje, suvoću vagine, poteškoće sa spavanjem, loše raspoloženje ili anksioznost i probleme sa pamćenjem.

Ženama se savetuje da posete svog lekara opšte prakse kada primete simptome menopauze, a lekari će se fokusirati na lečenje simptoma, što može uključiti i hormonsku supstitucionu terapiju.

Bonus video:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram