Modne i životne lekcije najuspešnije hrvatske dizajnerke

Aleksandra Dojčinović Foto: Ivan Pavliš

Severina, Nina Badrić, Eva Longorija, Kamila Kabeljo, Rejčel Bilson, Bela Torn, Kejli Kuoko, Kejt Volš, Mišel Prada, Arel Vinter, Džoi King, Isa Re... Ono što je zajedničko svim ovim ženama je svakako veliki uspeh, ali i još jedna stvar: sve su se rado pojavljivale u Lei Lou haljinama i odelima. Iza najuspešnijeg hrvatskog modnog brenda stoji Aleksandra Dojčinović, koja je svojom stilskom vizijom, uz mnogo truda, osvojila region i svet. Za Zadovoljna.hr otkrila je kako je sve to postigla.

Za Aleksandru, ovaj svet nije surov – i smatra da nije tačno da njime vladaju muškarci. Hrvatska dizajnerka uspela je da ostvari svoj devojčaki san. Svoj brend pokrenula je 2007. godine, a od tada su ga prepoznale i zavolele mnoge žene širom regiona.

Krilatice biznis uspeha

U svom kreativnom biznis poduhvatu se vodila se krilicom da „mi žene ne smemo tražiti izgovore za neuspeh“,

„Da biste bili uspešna žena, trebate biti žena koja je zadovoljna svojim životom i taj život mora biti isključivo vaš san i vaš izbor. Ako želite biti kući s decom, i to je u redu, ako želite raditi petnaest sati dnevno i to je u redu. Šta god vas čini srećnom je u redu“, kaže Aleksandra.

Tajna Lei Lou uspeha je stalno osluškivanje okoline, kaže dizajnerka.

„Lansirati vlastiti brend ili svoju firmu ponuditi na tržištu je služenje, najpre klijentima, a zatim i radnicima. Onoga trenutka kada više niste u službi svoje okoline, čarolija nestaje. Svet ne postoji zbog mene, ja sam ta koja se svako jutro upita kako i čime mu mogu pridoneti“, objašnjava.

Foto: Ivan Pavliš

Zato je poslu maksimalno predana – sebe opisuje kao liderku, nikako šeficu. Ako njene radnice ostanu sat vremena duže na poslu, ostaje dva.

„Lider je idol, on je tu da stvara emociju. Lidera sledite, a šefa slušate. Lider se zanima za kolege i u njima stvara zahvalnost. Iznosi svoju viziju koja tada postaje vizija celog tima. Lider govori ‘mi želimo’, a šef kaže ‘ja želim'“, ukazuje Aleksandra na razliku.

Priznaje i da nije uvek sve teklo glatko, ali što je neki izazov bio teži, to joj je bio draži.

„Volim izazovne situacije iako one umaraju i znaju beskrajno iscrpiti. Ne bežim od težine života i poslovanja, jer kada prihvatis da nije lako, tek onda prestaje biti teško“, njen je uvid.

Foto: Ivan Pavliš

„Stvaram srećnu odeću“

„Moja je vizija ponuditi tržištu kvalitet za optimalnu cenu, a da pritom ne oštetim svoj tim. U ovih dvadesetak godina, koliko radim, moje su klijentkinje postale žene svih stilova, brojeva i stilova života . Sve su one za mene idealne“, kaže Aleksandra Dojčinović.

Lei Lou svake kolekcije donosi klasične komade sa nekim svežim pomakom. Uvek su to trendi boje, neobični i šik detalji – odeća koja vas izdvaja iz mase, a koju možete nositi nekoliko sezona.

Foto: Maja Klajić

„Ja ovo što stvaram zovem sreća odeća. To znači da ujutro, kada ustaneš, trebaš obući ono u čemu se osećaš dobro, bez obzira na sve okolnosti i bez obzira na dan koji te čeka. Ponekad omiljena haljina može spasiti loš dan, a ponekad sasvim jednostavne farmerke i majica. Znam da moda nije nauka i često se smatra površnom, ali ona može usrećivati živote“, smatra dizajnerka.

Foto: Maja Klajić
Foto: Maja Klajić
Foto: Maja Klajić

Njena moda je održiva, odeća se izrađuje se u malim serijama, materijali su italijanski, a cene su prilagođene svima, tvrdi Aleksandra.

„Mislim da se ne mora nositi odeća velikih dizajnerskih imena da vi se vodilo računa o održivostu, već je ipak važnije držati se one da ‘nisam dovoljno bogat da bih kupovao masovnu modu’. Treba kupovati pametno, a ne stihijski“, njen je savet.

Foto: Maja Klajić

Ipak, svesna je da su naše žene često ograničene finansijskim aspektom i nije svaka od nas u mogućnosti priuštiti sebi baš sve što želi.

„Ali to ne znači da ne trebamo uživati u sitnicama koje nas vesele. Mislim da u globalu ne grešimo puno i da se, s obzirom na naše mogućnosti, lepo nosimo“, mišljenje je dizajnerke.

Foto: Maja Klajić
Foto: Maja Klajić
Foto: Maja Klajić

Aleksandra nikada ne kritikuje tuđe modne odabire, već samo u svoj stil usvaja ono što joj se sviđa, a odbacuje ono što joj se ne sviđa.

Dizajnerka nam je otkrila i koji komadi čine temelj jednog praktičnog i šik garderobera.

„Koktel haljina koja se u nekoliko čarobnih poteza iz dnevne pretvara u večernju, dobro krojene farmerke, crni sako najboljeg kvaliteta – nemojte štedeti na tom komadu. Uz to jedna lepa, bela košulja i udobne, ali elegantne cipele“, kaže Aleksandra.

Foto: Maja Klajić
Foto: Maja Klajić

Najzad, ona nam je šapnula i na kojim ženama bi volela da vidi Lei Lou odeću.

„Obukla sam do sada čitav niz holivudskih zvezda, ali ako bih mogla birati, onda bi to bile Ket Blančet, Emili Blant ili Sara Džesika Parker“.

***

Bonus video: Madona

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram