Milica Vučković: Šta se desi muškarcu kojeg bije žena

Milica Vučković Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

U centru romana Milice Vučković "Smrtni ishod atletskih povreda" je patološka veza, a gostujući u podcastu "Život na srpskom", Milica je priznala da je i sama imala takvo iskustvo. Kao i mnogi iz njenog okruženja - žene, ali i muškarci.

„Ti odnosi nisu isključivo u pravcu zlostavljač–muškarac i zlostavljana žena. Iako su muškarci jači pol i mi živimo u ovom nesrećnom patrijarhatu i to je činjenično stanje, ali ne možemo selektivno da se borimo za prava ljudi. Radeći na romanu ja sam razgovarala s nekim svojim prijateljima koji su zlostavljani, koje su njihove supruge zlostavljale, tukle. Takav muškarac je toliko otpisan iz ovog društva. Prvo, toj ženi će svi biti naklonjeni, ima svaki način da mu oduzme decu, da mu zabrani da viđa decu… To su takvi ćorsokaci da ako nemate nekog bliskog ko ima takvu situaciju, vi ne možete to ni da pojmite”, ispričala je Milica u novom podcastu „Život na srpskom“.

Kaže, smeta joj što se feminističkoj borbi “muškarac uporno stavlja u kontekst neverovatan povlašćenog pojedinca, prema kojem je svet blagonaklon i sve mu je potaman. I što feminizam neretko odlazi zaista u pravcu mržnje prema suprotnom polu.”

“Nezaposlen muškarac u našem društvu je društveni parazit. On čak i ako čuva decu i radi neke kućne poslove, on je papučar, on se prišljamči, on je prizetko… Međutim, najgore poslove ne rade žene. Ogroman je problem to što žene imaju manju platu, što je potencijalno moguće da izgube pravo na abortus, to što žene nisu zastupljene u lektirama, to su strašne stvari i feministička borba treba i ide u tom pravcu”, smatra Milica.

Prepoznaje još neke „stranputice ženske borbe“.

Pročitajte još:

„Neretko srećemo borkinje za ženska prava koje su prve nasele na tu sliku patrijarhalne žene. Ja nigde nisam videla toliko operisanih žena kao u Srbiji i Rusiji. I neretko srećem feministkinje koje sui male silne te intervencije raznoraznih botoksa i čuda. I to je, kao, danas neka feministička borba da se pristaje na jednu konzervativnu, patrijarhalnu sliku žene koja mora da izgleda savršeno, jer zaboga žena ima prava da se brine o sebi. To je pristanak na neprijateljski teren, na njihovu igru“, ističe.

Pogledajte celo gostovanje Milice Vučković u podcastu „Život na srpskom“.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram