Karla Frači – prva ljubav Đorđa Armanija koja je osvojila ceo svet

Foto: IPA / BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Na jednoj milanskoj reviji predstavio je kao svoju prvu ljubav.

Ćerka tramvajdžije Luiđija i radnice Santine, dalja rođaka Đuzepea Verdija, čuvena balerina Karla Frači u svojoj autobiografiji “Korak po korak”, priča o ljubavi prema porodici i časnom pristupu igri koju je nastojala da dovede i do najudaljenijih mesta, o velikim umetnicima, svojim prijateljima i savremenicima koji su ostavili neizbrisiv trag u svetu opere, baleta, filma, muzike, politike.

Pripoveda i o detinjstvu provedenom u lombardijskom selu, o polasku u Baletsku školu milanske Skale, diplomskom nastupu i trijumfalnom uspehu na najznačajnijim pozornicama sveta: u Milanu, Njujorku, Los Anđelesu, Moskvi, Havani, Tokiju, Londonu.

Žizela, Julija, Pepeljuga, Medeja, Svanilda, Frančeska da Rimini, samo su neke od uloga koje je tumačila. Iznela je na pozornicu preko dve stotine likova, oživljavajući priče sa neverovatnom raznolikošću i iz dubine duše, jer „jezik igre je prodorniji u odnosu na pozorišni, upravo zbog odsustva reči”.

Foto: IPA / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Karla je u svojoj knjizi isprčala i kako je došlo do poznanstva sa Đorđom Armanijem.

„Bile su to zlatne godine milanske Skale, pune pozitivne energije, što je bio pravi podstrek za moj napredak. Dešavalo se da Bernštajn pozove mene i Bepea u Hotel Duomo kako bismo premijerno poslušali ariju koju je tek napisao za Mariju u mjuziklu Priča sa zapadne strane. Ili da Nino Rota poželi da nas upozna sa svojim izuzetno mladim i briljantnim učenikom Rikardom Mutijem na večeri u kafani Sveta Marta. Ili da upoznam Marčela Mastrojanija, koji je sa Viskontijem pripremao svog doktora Astrova u Čehovljevom ‘Ujka Vanji’ ili da sretnem pak jednog svestranog pomoćnog fotografa iz robne kuće Rinašente, poreklom iz Pjačence, koji me je jednog dana pozvao u svoj mali fotografski studio u omanjoj zgradi na kraju Bulevara Korzika, gde je stanovao sa roditeljima i fotografisao me u kostimu Pepeljuge; tu sliku sam dugo godina koristila za svoja dokumenta. Njegovo ime je Đorđo Armani, od tog trenutka moj veliki prijatelj, koji me je nekoliko godina kasnije, na jednoj milanskoj reviji, predstavio kao svoju ‘prvu ljubav’.“

Foto: Riccardo Dalle Luche excl / IPA / IPA / Profimedia

Karla je bila gošća Beograda 2015. godine, kada je otvorila 12. Beogradski festival igre.

„Srećna sam žena, mnogo sam putovala, nastupala na prestižnim festivalima, imala sreće da radim sa mnogim važnim umetnicima, Rudolfom Nurejevim, Mihailom Barišnjikovim, Miloradom Miškovićem. Danas me najviše interesuje budućnost mladih igrača, a pedagozi i škola mnogo su važni. Ne znam kakva je ovde situacija, ali je u Italiji situacija sa igrom dramatična, primetno je odsustvo institucija i želim da verujem da će se odnos promeniti, a nekada se osećam kao pionir koji iznova promoviše igru na neverovatnim mestima. Kada me pitaju zašto bih to radila, odgovaram da je to moj dug prema mladim igračima jer ih uvek treba pomoći, baš kao što i igru treba pokazati svima“, rekla je ona tada novinarima u Sava centru.

Promociju autobiografije Karle Frači u Srbiji u izdanju Beogradskog festivala igre, pratiće film “Karla” koji je utemeljen na tekstu iz knjige slavne primabalerine. Film je u Italiji prikazan prvo u milanskoj Skali, a zatim u bioskopima širom zemlje, dok će svoju premijeru u Srbiji, imati u beogradskoj Kinoteci, 23. septembra. Režiju potpisuje Emanuele Imbuči, a Fračijevu tumači popularna italijanska glumica Alesandra Mastronardi.

***

Bonus video: Kako izgleda buket od 500 evra, Kraljevski aranžman u studiju Probudi se

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram