Prirodne metode protiv nadutosti tokom ciklusa

foto:PEAKSTOCK / Sciencephoto / Profimedia

Nadutost i bolovi u stomaku tokom ciklusa mogu lako da nestanu ako se pridržavamo ovih pravila.

Nadutost i neprijatni grčevi neretko su sasvim normalna pojava kada nam se bliži menstruacija, te tih dana nije lako ići na treninge, posao i obavljati razne obaveze.

Zato na sajtu WH daju nekoliko saveta kojima možemo da se poslužimo kako bismo umanjili nadutost i grčeve zbog ciklusa.

Ishrana bogata proteinima i kalijumom

Napunite tanjir sastojcima koji vas neće nadimati. Hrana sa visokim sadržajem kalijuma kao što su banane, dinja, paradajz i špargla pomažu u postizanju dobrog balansa tečnosti.

Proteini su još jedan siguran izbor – piletina, riba i tofu. Takođe, hrana koja deluje kao prirodni diuretik kao što su celer, krastavci, lubenica, limunov sok, beli luk i đumbir takođe će učiniti da se osećate lakše na nogama, čak i tokom menstruacije.

Izbegavajte hranu koja izaziva gasove

Tu spadaju i inače zdrav brokoli i prokelj koji su u poslednje vreme česta inspiracija za zdrave i izbalansirane obroke, ali oni takođe sadrže složeni šećer, rafinozu.

Ljudima nedostaje enzim koji bi razgradio ovaj šećer, te zato ove namirnice izazivaju taloženje gasova. Drugi krivci su vam verovatno već poznati, a to su pasulj, kupus, karfiol i zelena salata. Zato gledajte da ovo povrće smanjite tokom ciklusa.

Ne preskačite vežbanje

Možda deluje nelogično jer nam se uglavnom tim danima ne radi ništa, ali lekari preporučuju vežbanje kao olakšanje za nadutost. Izgleda da joga i plivanje mogu da smanje naporne menstrualne simptome kao što su nadimanje i grčevi.

Ukinite unos kofeina i alokohola na neko vreme

Pre menstrualnog ciklusa alkohol može da pojača simptome PMS-a kao što su osetljivost dojki, promene raspoloženja i nadimanje, a kafa može preterano da iritira vaša creva, ali i da vas dehidrira i tako izazove zadržavanje tečnosti u organizmu. Stoga vidite da tih dana izbegavate unos ovih napitaka.

Zaboravite na slatka i gazirana pića

Umeju da prijaju kada se ne osećate baš najbolje, ali ova vrsta pića vam može podići raspoloženje samo trenutno. Nažalost, nakon konzumacije možete da ostanete više naduti nego što ste ranije bili. Držite se vode, pošto je važno da ostanete hidrirani. Pet do osam čaša dnevno je standardna preporuka.

Bonus video: Joga za bolove tokom ciklusa

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram