Kako danas izgledaju najlepše jugoslovenske manekenke

Njena priča 27. avg 202119:57 > 28. avg 2021 15:51
Ivanka Dvojaković, Ljiljana Perović i Tamara Bakić Foto:E-Stock/Časlav Vukojičić/Vladislav Mitić/Zoran Lončarević

Lepotice koje su obeležile naslovnice stare Jugoslavije nisu imale hemijske tretmane, hijalurone, podizanja obrva i ostale tretmane kojei su danas kao "dobar dan". Ipak, cela Jugoslavija je bila luda za njima.

Kako su izgledale nekad, a kako sad najveće lepotice iz tog vremena?

Ivanka Dvojaković

Rođena 1958. Ivanka je želela da bude arhitekta, manekenstva kao profesije nije ni bila svesna. Zbog poznanstva sa svojim mužem Draganom i ona sama je neočekivano uronila u vode ove profesije kada je Slavka Lučić, kreatorka muških odela, poželela da baš Ivanka na jednom sajmu pistom prošeta u odelu za žene iz nove kolekcije, krojeno od istog materijala kao i muška. Odlučila je da se oproba u tome, dopalo joj se i tako je manekenstvo postalo njena profesija.

Lepa žena je za nju jedan dobar spoj duhovnog, unutrašnjeg i estetskog, spoljašnjeg faktora. Sama spoljašnjost joj ništa ne znači, a o današnjim devojkama koje se popravljaju kod estetiskih hirurga kaže: „Sve one liče jedna na drugu, ne mogu da ih razlikujem. Mi smo sve izgledale potpuno različito, što je tada bilo sasvim normalno”, rekla je za Before after.

Ivanka Dvojaković nosi model Verice Rakocevic #produzizivot #obojiucrveno #belgradefashionweek #belgradefw #bgdfw

Posted by Hemofarm Fondacija on Sunday, April 3, 2016

Ljiljana Perović

Bila je omiljena manekenka supruge nekadašnjeg predsednika Jugoslavije Josipa Broza -Jovanke Broz. Belgijska princeza poredila ju je sa Merilin Monro. Manekenstvom se bavila od 1970. do 1986. godine.

Bila je u braku sa glumcem Irfanom Mensurom, sa kojim ima sina Filipa. A nakon manekenske karijere posvetila se novinarstvu.

Bernarda Marovt

Slovenka je izabrana za mis Jugoslavije na izboru u Zagrebu 1982. godine. Ipak, na izboru za najlepšu ženu sveta u Londonu diskreditovali su je zbog nagih fotografija objavljenih u „Startu”, koji je bio naša verzija „Plejboj”.

Danas ima 58 godina, a i dalje radi kao model i snima reklame. Već dugi niz godina u Sloveniji organizuje međunarodno takmičenje fotomodela, a otvorila je i školu manekenstva za mlade.

Tamara Bakić

Ona je šezdesetih zadivila svestke kreatore i fotografe. Na modnoj pisti je bila neprikosnovena pune tri decenije, a i danas sve veće modne manifestacije ne mogu da prođu bez njenog savetovanja.

Danas joj nije teško da ide peške na sedmi sprat, na kom živi. Kaže da istu kremu za lice koristi već godinama, a prvo što ujutru uradi su vežbe – pet tibetanaca.

Milanka Udovički

I pored dva odbranjena doktorata, iz ruskog i orijentalnih jezika stečenih na Sorboni, kod mentora Danila Kiša, ona je otišla u svet mode. Tražili su je i ljudi sa filma, ali ona nije htela glumačku karijeru. Uzalud joj je Rože Vadim predlagao mesto nove Brižit Bardo, a Keri Grant pozivao na ples. I Crnjanski je, kaže, bio ozbiljan u nameri da se s njom odveze u grad svetlosti.

Krasila je editorijale Voga i prva se našla na naslovnici francuskog Voguea, ali ne kao model, već kao modna dizajnerka. Revije u Parizu je dolazila da gleda sa glavicom kupusa, koji bi jela dok su njene koleginice nosile modele.

***
Bonus video: Šminkanje po vrućini

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram