Jeziva poruka ženama u Srbiji: Ili odmah prijavi silovanje ili zauvek ćuti

silovanje
Foto: Rafael Ben-Ari / Alamy / Alamy / Profimedia

Skandalozna poruka čula se jutros na jednom TV kanalu sa nacionalnom frekvencijom, a upućena je ženama u Srbiji i glasi - ili odmah prijavite silovanje ili zauvek ćutite.

Naime, u emisiji Novo jutro na televiziji Pink aktuelne teme su komentarisali inspektor Žarko Popović, advokatica Zora Dobričanin i novinar Mladen Radulović. U nekom trenutku oni su se dotakli i teme silovanja i našli za shodno da komentarišu vreme posle kojeg više nije „primereno“ prijaviti silovanje.

„Protok vremena je veliki. Ne može posle 10 godina da dođe i da prijavi silovanje. Gde su dokazi“, upitao je inspektor Popović.

Da sve bude još gore, na to se nadovezala Dobričanin.

„Ili prijavi odmah ili ćuti zauvek“, kazala je ona.

Ne postoji rok za prijavu silovanja

Ova strašna poruka koja je još strašnija jer dolazi i od jedne žene vraća nas na sve one komentare upućene Mileni Radulović i Danijeli Štajnfeld – zašto su tako dugo ćutale.

Nakon njihovih potresnih ispovesti za naš portal je o tome ranije govorila psihološkinja Tanja Ignjatović i objasnila zašto ne može da postoji rok u kom će neko da smogne snage i prijavi napasnika.

“Žrtva prvo mora da reši svoju unutrašnju tegobu. Takođe, devojčicama i devojkama je mnogo lakše ako su odgajane uz poruku roditelja – šta god da ti se desi, ja sam tu za tebe, molim te, reci, ja ću se pobrinuti. Tada će se deca mnogo lakše poveriti roditeljima kad se stvar desi ili kad postanu svesna da je u pitanju nešto što ona ne razumeju, što im se ne dopada i što im se čini kao zloupotreba. Dete može da bude i zbunjeno jer ne zna da li je nešto slučajno ili namerno, ali zato je tu važna poruka roditelja. Takođe, devojčica, devojka, žena ima pravo i da kaže – hoću da ovo prebrodim i neću da idem u postupak, neću da obelodanim – jer je svesna da će tu isplivati mnoge stvari koje ona ne želi, da će to trajati mnogo duže nego što ona želi, da će morati da ponovi nekoliko puta šta se desilo…”

Stoga je neizmerno važna i podrška društva.

“Mi koji nemamo ta iskustva moramo da se suzdržimo svakog komentara koji osuđuje, mi nismo sudije. Treba da se pitamo kako da to popravimo, kako da pomognemo”, zaključila je psihološkinja Tanja Ignjatović.

Pomoć žrtvama

SOS telefon Autonomnog ženskog centra je 0800 100 007 i dostupan je radnim danima od 10h do 20h. Pozivi su besplatni.

Nacionalna SOS linija za žene žrtve nasilja je 0800-222-003.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram

BONUS VIDEO: Kako prebroditi smrt voljene osobe