Jelena je u Srbiji potpuna misterija, a u Americi pravi nakit od preko 13.000 dolara – nose ga Bijonse, Dženifer Lopez, Gvinet Paltrou

Jelena-Behren
Jelena Behren, dizajnerka nakita iz Njujorka Foto: Promo

Jelena Behrend je osamdesetih otišla u Ameriku i tamo napravila odgormnu karijeru - ona pravi ekskluzivni nakit koji obožavaju holivudske zvezde.

Za Jelenu Behrend malo ko je čuo na ovim prostorima, ali zato za nju u Holivudu i te kako znaju. Vrsna umetnica rođena 1968. postala je čuvena dizajnerka nakita koji nose holivudske zverke.

Jelenin nakit predstavljen je u prestižnim časopisima Rolling Stone, Numero, Bazaar, Essence, New York Times Magazine.

Nosili su ga Kristina Agilera, Leni Krevic, Džastin Timberlejk, Džesika Bil, Bijonse, Serena i Venus Vilijams, Dženifer Lopez, Gven Stefani, Gvinet Paltrou…

A kako je sve počelo?

Jelena je emigrirala u Sjedinjene Države 1988. godine. U Srbiji se prethodno bavila pisanjem, ali u dalekoj Americi ipak se okrenula drugačijoj umetnosti da bi se izrazila.

„Odrastala sam u komunističkoj Srbiji 70-ih godina, a u petom razredu imala sam sjajnog nastavnika tehničkog obrazovanja. Radili smo crteže i pravili stvari sa njim u radionici. Tamo sam napravila svoj prvi prsten, od kocke drveta. Morala sam da ga izbušim i poliram. Završila sam ga u veoma lepoj zelenoj patini i utisnula mu brojeve“, kazala je za Vanity Fair.

U Njujork je došla 1991. godine. Tamo nije išla u umetničku školu, bila je potpuno samouka. I dalje radi na isti način: gleda oko sebe, posmatra i onda stvori nešto.

Nakit je isprva prodavala na pijacama.

„Preselila sam se u Los Anđeles, gde sam počela da radim sa majstorom nakita, a zatim se vratila u Njujork i otvorila svoj prvi studio. U to vreme već sam radila veleprodaju za velike kompanije i robne kuće.“

Njeno ime i studio danas su simbol za kvalitet i prestiž.

Njen ručno rađeni nakit Holivud prosto obožava. Behrend je poznata u modnim krugovima po uniseks komadima kojima nije odolela ni Madona.

Jelenina vodilja je ekskluzivnost. Za razliku od nakita koji se masovno proizvodi, njene kreacije su rezultat pedantne izrade i posvećenosti detaljima. Svaki komad je jedinstveno dizajniran i odražava fuziju njene umetničke vizije i individualnosti klijenta.

Prstenje i burme koje Jelena pravi koštaju od 500, pa do preko 3.000 dolara, a ogrlice i preko 13.000 dolara.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram