Ispovest glumice: Kako sam pronašla majku koja me je ostavila u sirotištu

Foto: Printscreen Instagram/ionica_official_

Potresna priča britanske glumice.

Britanska glumica Jonika Adrijana odrasla je u bogatstvu. Ali, ona je usvojena – njena britanska porodica pronašla ju je u rumunskom sirotištu.

U zapuštenoj prostoriji punoj muva i dece tužnog izgleda, Jonika je provela prve dve i po godine svog života.

Bila je dete koje je imalo mnogo sreće. Joniku je za usvajanje odabrao par koji je imao unosan posao u ruralnom Severnom Jorkširu i borio se za potomstvo.

Jonika je u okviru jedne emisije uspela da pronađe svoju biološku majku, jednu polusestru u Kaliforniji i drugu koja živi na Siciliji, za koje uopšte nije znala da postoje.

Studije pokazuju da je između 1966. i 1989. zabeleženo blizu 20.000 smrtnih slučajeva dece u rumunskim sirotištima.

Ostavljeni su u institucijama od roditelja koji jednostavno nisu mogli da priušte da ih hrane. Bili su tragične žrtve brutalnog režima diktatora Nikolaea Čaušeskua, koji je za zabranio kontracepciju i abortus, u uzaludnom pokušaju da podstakne natalitet i ekonomiju.

Jonika je rođena u oktobru 1988. od 16-godišnjakinje Valentine, koja je živela u ekstremnom siromaštvu sa svojom bakom i mnogim rođacima, koji su se svi borili da se prehrane. Kao i desetine hiljada drugih u bivšoj komunističkoj zemlji u to vreme, Valentina je osećala da nema drugog izbora nego da preda svoju bebu državnom sirotištu u gradu Kluž-Napoka.

Jonika je imala je 22 meseca kada su je upoznali Kalvertovi, britanski par koji nije mogao da ima decu. Želeli su da je usvoje, ali postojala je jedna velika, iako razumljiva, prepreka: morali su prvo da lociraju njenu majku i dobiju pismenu dozvolu.

Kalvertovi su angažovali ženu po imenu Liviju, nezvaničnu lokalnu advokaticu koja im je besplatno ponudila pomoć, da pronađe roditelje Jonike. Livija je uspela da uđe u trag Valentini i rođenoj majci još jednog deteta, Roksi, koja je imala pet meseci.

Obe su pristale da potpišu papire za usvajanje, zadovoljne da će njihove ćerke imati bolji život.

U martu 1990. sudovi su konačno dali dozvolu paru da usvoji i Joniku i Roksi. Valentina je poslednji put posetila sirotište da vidi svoju ćerku i, pošto su joj Kalvertovi mahnuli na železničkoj stanici, osećali su se tužno što i nju nisu mogli da usvoje. Valentina je ipak bila samo tinejdžerka.

Sindi i Entoni Klavert (64) pričali su sa Jonikom o njenom nasleđu od samog početka, čuvajući Valentininu fotografiju u porodičnom albumu.

Onda se pojavila zapanjujuća veza sa Jonikinom rođenom porodicom. Kada je imala 11 godina, njene roditelje je iznenada kontaktirao američki par. Otkrili su da je, dve godine nakon Jonikinog rođenja, Valentina imala još jednu ćerku, Anđelu — i da su je oni usvojili.

Jonika i Anđela su pislae jedna drugoj u godinama koje su usledile. Kada je imala 20 godina, Jonika je otputovala u Kaliforniju i konačno su se upoznale.

Kada je Jonika postala punoletna, pokušavala je da dobije vesti o Valentini. Bila je praznih ruku – sve do 2020. godine, tokom prvog karantina, kada je konačno pronašla, preko Fejsbuka, kako živi na Siciliji.

Uskoro su se čule preko video poziva.

„Bila sam toliko zapanjena da nisam mogla da govorim. Nasmejala sam se i mahnula, što nije reakcija koju zamišljate kada prvi put vidite svoju rođenu majku“, seća se Jonika.

I tako je ovog aprila glumica otputovala na Siciliju na emocionalno ujedninjenje za 50. rođendan svoje rođene majke.

„Nikada u životu nisam bila tako nervozna kao u sat vremena pre nego što sam je konačno srela“, priseća se Jonika.

Valentina se u suzama izvinila što je ostavila Joniku u sirotištu i rekla joj je da bi volela da je imala bolji život, kako bi je mogla da je zadrži. Na Siciliji je dobila još jednu ćerku, Karinu.

Uprkos strašnim okolnostima njenog ranog života, Jonika insistira da nije ljuta na majku.

„Dužna sam svojoj biološkoj majci. Ne osećam se uznemireno ili ljuto što me se odrekla. Mislim da, s obzirom na ono što znam o njenim strašnim životnim okolnostima, nije imala izbora. Samo sam zahvalna što je potpisala papire za usvajanje“, rekla je.

***

Bonus video: Branka je naučnica koja nam otkriva tajnovit svet slepih miševa

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram