Glumci napustili London zarad srpskog sela na Fruškoj gori

Njena priča 07. okt 202114:13 > 08. okt 2021 08:33
Vivien i Kalki
Vivien (bela haljina) i Kalki (crvena majica) sa društvom, Foto: balkan-retreat.com

Mladi glumački par Engleskinja Vivian von Abendorf i Holanđanin Kalki Aporia su pre četiri godine vrevu Londona zamenili mirnim životom u fruškogorskom seocetu Bešenovački Prnjavor. U ovom sremskom selu imaju imanje od 55 ari.

Njen otac je Englez, a majka je rodom iz Vršca. Majka je još sedamdesetih godina došla u Englesku, tako je Vivien imala je sreću da svako leto da provodi u Srbiji, te sa našom zemljom oseća veliku povezanost. Studirala je englesku literaturu, a magistrirala glumu na Kraljevskoj pozorišnoj akademiji u Londonu, gde su se ona i Kalki i upoznali.

Kalki je Holanđanin, gde je i završio glumu. Glumio je u filmovima, televiziji i pozorištu preko 10 godina. Sada uči srpski jezik i nada se da će uskoro početi da radi i u našim pozorištima.

Foto: balkan-retreat.com

Na svom imanju Vivian i Kalki razvijaju etno-turizam ‘Balkan retreat’, a ona nam otkriva kakav život u Londonu su vodili.

„Odrasla sam u prigradskom području, iako sam bila na samo 10 minuta vožnje vozom od centra London. Išla sam u lokalnu školu, sve dok se nisam preselila da živim i idem na univerzitet u Notingemu. Posle Notingema, vratila sam se u London, gde sam neko vreme živela kod svoje majke, a ponekad sa Kalki. London je veoma skup i mnogi milenijalci dugo žive sa roditeljima, jer su stanarine preskupe. Kalki i ja smo bili aktivni u pozorištu, a naša pozorišna trupa je igrala na festivalima u Velikoj Britaniji i Evropi. Imala sam i drugi posao – počela sam da predajem vanredno, a Kalki je radio kao prevodilac za video igre, pa smo u određenom trenutku mogli sebi da priuštimo zajednički život u stanu, ali sa još nekoliko ukućana. London je uzbudljiv, bruji i ima za svakoga ponešto, ali može i biti stresno i nekako previše. Ako tražite visok kvalitet života i želite da budete blizu prirode, onda London nije mesto“, priča Vivian za naš portal.

Foto: balkan-retreat.com

*

Foto: balkan-retreat.com

Pitali smo je i kako su odlučili da se presele u Srbiju.

„Imala sam mogućnost da kupim nešto u Srbiji i Kalki i ja smo želeli da imamo mirno mesto gde bismo mogli da se posvetimo pisanju i da budemo bliže prirodi. Takođe smo samo želeli svoju ‘bazu’, mesto koje bismo mogli nazvati domom. Nakon nekoliko godina renoviranja naše kuće, čineći je sposobnom za život sa novim kupatilom, kuhinjom i tako dalje, odlučili smo da napravimo korak i preselimo se ovde zaista. To je bilo pre četiri godine“, otkriva ona.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Balkan Retreat (@balkanretreat)

Sada imaju baštu, voćnjak, nekoliko pilića i mangulica, i tri psa i mačka. Povrh toga, još uvek renoviraju neke stare šupe, pretvarajući ih u smeštaj za goste, a i na njihovoj kući još treba raditi.

„Pre koronavirusa, kod nas je boravilo mnogo turista i organizovali smo dva kursa permakulture i imali smo nekoliko pozorišnih radionica. Od kovida smo završavali stvari ovde. Povrh toga, i dalje honorarno predajem engleski jezik onlajn. Sve u svemu, to je mnogo posla i ponekad može biti prilično stresno. Pokušavam da uživam u jezeru, šumi i našoj zemlji koliko god mogu. Ovde imamo prijatelje. I Kalki i ja pokušavamo da učinimo nešto lepo tu i tamo, istražujući sve više šta Srbija nudi. Totalno sam se zaljubila u Staru Planinu“, priča naša sagovornica.

Foto: balkan-retreat.com

*

Foto: balkan-retreat.com

 

Foto: balkan-retreat.com

Foto: balkan-retreat.com

Da u Prnjavoru nikad nije dosadno, pokazuju i planovi ovog para za sledeću nedelju.

„Sledeće nedelje ćemo imati filmsku ekipu koja će koristiti našu kuću kao mesto za snimanje, tako da ćemo iznenada biti i kuvari za 30 ljudi! Moji prijatelji iz Londona misle da smo sami u Prnjavoru i nikada nikoga i ne viđamo, ali to ne može biti dalje od istine! Stalno smo okruženi raznim zabavnim i zanimljivim ljudi, kako iz Srbije, tako i iz inostranstva“, priča Vivian.

Foto: balkan-retreat.com

Ona ima 34, a Kalki 39 godina i skoro sve sami rade. Kalki je izuzetno sposoban stolar i kuvar amater. Dok Vivien oboižava prirodu i hajking, voli da slika i piše poeziju, a trenutno radi na kratkoj priči za decu. Svakako, ukoliko ste u blizini Bešenovačkog Prnjavora, bila bi prava šteta zaobići ovu prelepu, prirodnjačku komunu.

***

Bonus video: Skriveni biser prirode u srcu Srbije – vodopad Veliki Buk

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram