Fotka misice iz Srbije kojoj je Nušić dao lentu najlepše

Izbor za Mis Evrope, 1931. Foto: Foto: Historic Maps / AKG / Profimedia

Naišli smo na fotografiju sa izbora za mis Jugoslavije iz 1930. godine na kojoj se nalaze predstavnice Srbije i Hrvatske. Na tom takmičenju predsednik žirija bio je Branislav Nušić, a otkrivamo ko je Beograđanka kojoj je dodeljena lenta Mis Jugoslavije.

Ova fotografija prvobitno je predstavljena javnosti na izložbi „Gradovi u pokretu“ u Istorijskom muzeju Srbije, međutim ipak je putem interneta dospela do mnogo većeg broja ljudi. Na fotki se vide predstavnice Srbije i Hrvatske, a na sebi nose narodne nošnje i lente sa ćiriličnim natpisom imena država.

Izbor za Mis Jugoslavije održan je januara 1930. godine u našem glavnom gradu, a medijsku podršku ovoj manifestaciji koja je trajala dva dana davao je list „Vreme“. Ovaj list je tokom čitavog procesa čitaocima obezbedio izveštaje o životu takmičarki, fotografije i intervjue.

Predsednik žirija bio je Branislav Nušić, a posebno je zanimljivo da su ostali članovi žirija bili najbolji predstavnici svojih profesija: Đorđe Jovanović, vajar, dr Vlada Petković, profesor Univerziteta i upravnik Narodnog muzeja u Beogradu, Dragi Stojanović, slikar i A.B. Herenda, urednik lista „Vreme“.

„Tačno u podne 22. januara 1930. žiri je doneo jednoglasnu odluku: druga pratilja bila iz Sarajeva, gospođica Milojka Đuković, a prva pratilja gospođica Jelena Bogić iz Beograda. Čast da dodeli titulu nove Mis Jugoslavije pripala je Branislavu Nušiću, koji je lentu predao Beograđanki Stefaniji Ceci Drobnjak“, istakla je u jednom intervjuu Lela Pavlović, direktorka Međuopštinskog istorijskog arhiva grada Čačka, koja je ove informacije iznela iz arhivske građe.

Ko je bila Stefanija Ceca Drobnjak?

Vest o pobedi Beograđanke odjeknula je gradom, a novine pišu da su je iste te noći oko jedan sat probudile serenade beogradskih mladića ispod njenog prozora. Međutim, žandarmi su ubrzo rešili situaciju i do upoznavanja nije došlo.

Ceca je u intervjuu za „Vreme“ istakla da je poreklom od čuvenih Drobnjaka iz Hercegovine. Njena familija se za vreme kneza Miloša doselila u Beograd, ta deda i otac su bili sreski načelnici. Rođena je 1912. godine u Beogradu i stekla je odlično obrazovanje i nakon Beograda, školovala se u Trstu, Bernu, Atini i Rimu. Pored maternjeg jezika, ona je u intervjuu istakla da govori i odlično i engleski, nemački, italijanski i francuski, a bavi se crtanjem i slikanjem, te sviranjem klavira.

Ceca je Jugoslaviju predstavljala na izboru za Mis Evrope u Parizu, a na izbor za Mis sveta u Brazilu, uputila se u septembru iste godine. Pored toga što je bila poznata po svojoj lepoti, takođe su joj se mnogi divili i zbog istančanog modnog stila, a čak su je italijanski mediji opisali kao „tipičnu predstavnicu srpske lepote koju krase vitka linija, crna kosa i crne oči“.

***

Bonus video: Modni trikovi koje možemo da ukrademo sa Nedelje mode u Parizu

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram