Džil Bajden prekršila pravilo prvih dama i oduševila žene

Džil Bajden
Foto: MANDEL NGAN / AFP / Profimedia

Džil Bajden vratila se na svoje radno mesto. Posle nekoliko meseci onlajn podučavanja engleskog jezika prva dama danas nastavlja lično da podučava iz učionice na North Virginia Community koledžu, gde je radila od 2009. godine.

Ona je prva prva dama koja ima puno radno vreme van Bele kuće.

„Postoje neke stvari koje jednostavno ne možete zameniti, a ja jedva čekam da se vratim u učionicu“, rekla je nedavno za časopis Good Housekeeping.

Prva dama bila je nestrpljiva da vidi svoje studente nakon više od godinu dana virtualnog podučavanja izazvanog pandemijom.

Džil Bajden
Foto: TOM BRENNER / AFP / Profimedia

„Prva dama koja radi velika je stvar“, rekla je Tammy Vigil, profesorka komunikacija na univerzitetu u Bostonu koja je napisala knjigu o prvim damama Mišel Obami i Melaniji Tramp, prenose američki mediji.

Prve dame nacije nisu radile van kuće. Brinule su se za svoje muževe, odgajale djecu i obavljale ulogu domaćice. Neke prve dame radile su kao posebne ambasadorke svojih muževa. Posebno je bila aktivna Eleanor Ruzvelt, koja je putovala po SAD i izveštavala predsednika Frenklina D. Ruzvelta, čije su aktivnosti bile ograničene zbog dečje paralize.

Zalagala se za siromašne, manjine i druge osobe u nepovoljnom položaju i počela je da piše nacionalnu novinsku kolumnu iz Bele kuće, piše Index.hr.

Novije prve dame, poput Lore Buš, koja je bila učiteljica u osnovnoj školi i bibliotekarka, prestale su raditi van kuće nakon što su im muževi izabrani na funkciju predsednika. Hilari Klinton i Mišel Obama bile su zaposlene majke koje su gradile karijeru u Beloj kući.

Džil Bajden u 70. godini kroji novi put za sebe i svoje naslednice. Prva dama je rekla da je oduvek želela da bude žena s karijerom.

 

„Podučavanje nije samo ono što ja radim. To sam ja“, rekla je Džil jednom prilikom.

***

Bonus video: Luvr, najveći muzej na svetu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram