Džija Karandži – devojka koja je želela da bude voljena FOTO

Njena priča 19. nov 202100:09 > 00:13
Anđelina Džoli u ulozi Džije Karandži
Anđelina Džoli u ulozi Džije Karandži Foto: Courtesy Everett Collection / Everett / IFA Film / United Archives / Profimedia

Na današnji dan 1986. preminula je Džija Karandži, prvi svetski supermodel, jedna od najpopularnijih manekenki 70-ih i 80-ih, ali i prva poznata žena preminula od side. Bila je i zaštitno lice Iv Sen Lorana.

Rođena je 26. januara 1960. godine u Filadelfiji. Često je slušala roditelje kako se svađaju. Njena majka Ketlin napustila je porodičnu kuću, kada je Džija imala 11 godina, i ponovo se udala. Džiji je taj odlazak veoma teško pao. Ubrzo napušta oca i braću i odlazi kod majke. Osećala se odbačeno i usamljeno, što je bilo pogubno za njeno odrastanje, piše City magazin.

Početkom 1978. seli se u Njujork u kojem se, zahvaljujući Vilhelmini Kuper, bivšem modelu i vlasnici modne agencije „Vilhelminini modeli”, za kratko vreme probila na vrh njujorške modne scene.

Otac joj je imao italijansko, a majka irsko poreklo, pa su mnogi modni agenti i dizajneri smatrali njeno lice i izgled egzotičnim u moru plavokosih modela i manekenki.

Krasila je naslovne strane modnih časopisa, kao što su Cosmopolitan i Vogue. Noći je provodila u „Studiju 54”, gde je i otpočelo njeno eksperimentisanje sa drogama. Nakon marihuane, usledio je kokain, koji je bio već prisutan među njujorškom elitom.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Gia Marie Carangi (@gia.carangi)

Nakon Vilhelminine smrti, koju je smatrala drugom majkom, da bi izbegla bol i tugu Džija se sve više okretala lekovima. Na Vilhelmininoj sahrani dobija ugovor od Ajlin Ford koji je, zbog Džijine zavisnosti od narkotika, nakon tri nedelje prekinut.

Posle lečenja, zahvaljujući fotografu Frančesku Skavulou, našla se na naslovnoj strani magazina Cosmopolitan, ali to nije pomoglo da dobije veće angažmane. „U karijeri sam sreo tri modela od kojih mi je zastao dah. Džija je bila poslednja”, rekao je Skavulo.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Gia Marie Carangi (@gia.carangi)


Na tom poslednjem slikanju ruku je držala iza raskošne haljine, kako bi prekrila tragove od uboda iglom. Njeno ponašanje se promenilo i postalo nepredvidivo, čak i nasilno. Kasnila je na snimanja, na kojima bi često i zaspala. Kada je ponovo uhvaćena sa drogom njena karijera je završena.

Na nagovor porodice odlazi na rehabilitaciju, a po izlasku iz bolnice biva silovana. Lekari su joj dijagnostikovali pneunomiju, ali i sidu. Ubrzo umire u bolnici. Sahrani nije prisustvovao niko iz modne industrije, o njenoj smrti čulo se tek nakon nekoliko nedelja.

O njenoj seksualnosti se dosta pričalo, a poznata je njena veza sa šminkerkom Sendi Linter. U želji da bude voljena i da je neko razume zaljubljivala se u ljude koje je jedva poznavala. Kada je otpočela vezu sa Sendi, činilo joj se da je konačno pronašla sreću. Zbog Džijine zavinosti, ali i straha da joj ne upropasti karijeru, Sendi ostavlja Džiju.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Gia Marie Carangi (@gia.carangi)

Miljenica Diora i Armanija dobila je nekoliko biografskih knjiga, dokumentarac, ali i igrani film Džija (Gia) sa Anđelinom Džoli u glavnoj ulozi.

Manekenka Sindi Kraford jednom je rekla da su je, kada je počela da se bavi modelingom, zvali „bejbi Džija”. A ovako je Džija govorila o modi: „Moda nije umetnost. Moda čak nije ni kultura. Moda je reklama, a reklama je novac. I za svaki dolar koji zaradite, neko je morao da plati.”