Dragana Rebić je u roku davala ispite na osnovnim i master studijama na Filološkom fakultetu, a onda je pronašla ljubav u neočekivanom zanimanju.
Dragana Rebić je završila master konferencijskog, stručnog i audiovizuelnog prevođenja za francuski jezik, a kako kaže, u slobodno vreme najviše voli da kuva, što rado deli na svom Instagram profilu.
Ona za naš portal otkriva šta je presudilo da kao master profesor francuskog jezika počne da stvara food blog i kako je tekao taj razvojni put.
„Oduvek sam volela da kuvam sa mamom, odnosno više da gledam kako ona nešto sprema. Tokom studija nisam imala previše vremena za kuvanje, tako da mislim da sam učestalo počela da kuvam nakon studija, a i kada sam krenula da živim sa sadašnjim mužem, jer mi je veće uživanje da spremam za nekoga nego za sebe“, priča ona.
Mada ovakve promene često nose i mnogo pitanja okoline, kod Dragane je situacija bila malo drugačija.
„Svi su me podržali, a najviše me je obradovalo to što su drugarice i drugovi počeli da spremaju moje recepte, to mi je definitivno najveći vetar u leđa. Posebno sam radosna što se nisam susrela sa osudama“, naglašava.
Za one koji samo kuvaju, ceo proces može biti nekada naporan, ali propratni elementi koji idu uz food blog dodatno otežavaju celu situaciju.
„Iskreno, kuvanje i snimanje su dve potpuno različite stvari i kada želim da snimim neki recept, oduzima mi dosta vremena i samo snimanje, kao i editovanje snimka. Samo editovanje snimka može da potraje i oko 45 minuta, iako krajnji rezultat ima svega desetak sekundi“, navodi nam ona.
Draganin profil najviše krase tradicionalni recepti, ali ona otkriva koju ishranu više voli, ali i šta je uticalo na drastičnu promenu u njenom jelovniku.
„Promenila sam ishranu pre možda dve godine i od tada se trudim da se hranim što zdravije zbog insulinske rezistencije koja je, nažalost, deo svakodnevice većine ljudi danas, ali dozvoljavam sebi poneko ‘kršenje’ uz ne tako zdravu ishranu jer nijedna krajnost nije dugoročna. Dakle, možete da očekujete razne recepte, ali više zdrave nego nezdrave“, ističe ona.
Dragana kaže da, kad su food blogeri u pitanju, mnogi veruju da oni kuvaju svakog dana, a evo šta je istina.
„Pre svega, ne kuvam svakog dana i to niko ne radi u 90 odsto slučajeva. Moram to da naglasim jer mi svi pričaju kako nemaju vremena da kuvaju svakog dana, ali to se ni od koga ne očekuje jer je nemoguće. S obzirom na to da radim 8 sati dnevno i da volim da se družim i imam ostale aktivnosti, trudim se pre svega da budem praktična – uvek skuvam veću količinu hrane, da imam za više dana, a ako je kuvano, obavezno deo stavim u zamrzivač. Najviše volim da spremam neko testo jer volim da mesim, ali volim i kuvana jela – pasulj, grašak, sladak kupus, boraniju…“
Kao profesorka francuskog, ona nam otkriva i da li i i dalje prevodi, ali i kako to uklapa uz food blog.
„Radim 8 sati dnevno u firmi, a imam i poneki privatan čas. Čini mi se da zbog toga često ‘ispašta’ moj Instagram profil, volela bih da mogu više da mu se posvetim, ali ovako je zbog balansa između kuvanja, posla i privatnog života“, akcentuje Dragana.
Blogerski posao se smatra jednim od najunosnijih, ali retko ko otkiva kako je izgledao sam početak.
„Nisam sigurna da li može da se živi samo od toga pošto sam nova u ovome, ali verujem da bi moglo s obzirom na to da tehnologija sve više napreduje i da su društvene mreže sve popularnije“, priča Dragan.
Ona otkriva koji su faktori ključni da bi blogovanje nekome bilo primarni izvor prihoda i daje savete onima koji razmišljaju da se upuste u ove vode.
„Pre svega, zahteva ulaganje dosta vremena jer društvene mreže traže konstantnost i često objavljivanje, naročito priča – poželjno je objavljivati priče svakog dana. Zatim je važna veština kreiranja reels-a jer mislim da su oni trenutno neuporedivo popularniji od slika. I na kraju, najbitnije je da volite to što radite kako bi vam ljubav bila pokretač svega“, otkriva ona.
A kao neko ko se do sada ostvario na skoro svakom planu, pitali smo je i da nam otkrije šta smatra svojim najvećim uspehom.
„Ne bih nijedan uspeh izdvojila posebno, svi uspesi su se nizali i njima sam izgradila svoju ličnost – od osnovne muzičke škole i takmičenja iz klavira, preko glume na francuskom i nastupanja na festivalima i sada ovog profila sa receptima, ali moram da naglasim da je svemu doprinela ljubav mojih bliskih osoba i njihova podrška“, podvlači ona.
Što se tiče želja za budućnost, Dragana kaže:
„Volela bih da se ostvarim kao majka i da imam veliku porodicu, to bi mi onda bio najveći uspeh u životu.“
***
Pratite nas i na društvenim mrežama