Dr Crvenković objasnio zašto je baš drugi dan menstruacije većini žena najgori

Nekim ženama je drugi dan menstruacije najgori od svih. Sad znamo i zašto.

Uopšte nije čudno što dane menstruacije nazivamo najgorim danima u mesecu. Fizičke, psihičke i emocionalne poteškoće pogađaju gotovo svaku ženu i s njima se uistinu nije lako nositi.

Statistika govori da PMS oseti čak 90 odsto žena, a prepoznajemo ga po promenama raspoloženja, nadutosti, grčevima, bolovima u grudima, padu koncentracije i sličnim neugodnim simptomima koji neke žene mogu ometati u svakodnevnim životnim aktivnostima.

Dok kod nekih žena simptomi PMS-a prestaju čim dođe menstruacija, kod drugih se pak oni mogu provući na celi period krvarenja.

Menstruacija je neprijatan period koji svaka žena proživljava na svoj način, ali većina će se složiti da je drugi dan baš najgori. Grčevi su drugog dana ciklusa najizraženiji, krvarenje najobilnije, raspoloženje najgore, a znaju se javiti i umor te osećaj malaksalosti koji podseća na mamurluk.

Poznato je da hormonske promene koje se događaju prvih nekoliko dana menstrualnog ciklusa mogu uticati na percepciju bola. Npr., žene koje imaju migrene, u to vreme mogu osjećati puno veću bol nego inače.

Menstrucija je neprijatan period koji svaka žena proživljava na svoj način.

Kako bi pronašli naučno objašnjenje za ovu činjenicu, redakcija hrvatske Zadovoljne potražila je stručno mišljenje doktora Gordana Crvenkovića iz ginekološke ordinacije GynNova u Zagrebu, pa su ga pitali zašto je baš drugi dan menstruacije najgori.

Bol koji osećaju žene za vreme menstruacije nastaje zbog grčenja materice. Dakle, to su kontrakcije maternice jer ona pokušava da istisne krv. Stiskanje materice nastaje pod uticajem hormona koji se zove prostaglandin. On se luči baš u tom periodu – na kraju menstrualnog ciklusa, odnosno na početku menstruacije. Zbog toga su prvi dani menstruacije najbolniji, kaže doktor Crvenković.

menstruacija
Foto: Wavebreak / Profimedia

Postoji još i bolest povezana s bolnim menstruacijama koja se zove endometrioza. Za to su stanje karakteristične bolne menstruacije i bolni polni odnosi.

Prvi dan, kad krv izlazi iz materice, mala količina te krvi se vraća kroz jajovode u trbušnu duplju. Takvo stanje se najčešće rešava kontracepcijskim tabletama, a nekim ženama pomažu i lekovi poput aspirina i andola. Njih treba uzimati dan-dva pre početka krvarenja, objašnjava doktor Crvenković.

Za neprijatan drugi dan krivac može biti i dismenoreja. To je bol koji se može pojaviti istovremeno s menstruacijom ili joj prethoditi, a svoj vrhunac doseže 24 sata nakon početka krvarenja. Može biti tup ili oštar, a često je popraćen i glavoboljom ili mučninom, objašnjava dr Aša Hirematha za Health Shots.

BONUS VIDEO:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram