Đulija – devojka koja se ne plaši ni nasilnika ni rata

Njena priča 24. mar 202216:12 > 16:13
Foto: Instagram.com/giuliajschiff

Đulija Skif je borbena pilotkinja koja je izbačena iz italijanske avijacije nakon što se pobunila protiv nasilja.

Đulija se usprotivila i prijavila nasilje čija je žrtva bila. Ova 23-godišnjakinja je dospela na naslovne strane pre dve godine kada su se pojavili snimci na kojima su muške kolege povredile u takozvanom činu inicijacije koji je trebalo da bude šala. Ona je izvela na sud osmoricu narednika jer su je tokom tog čina udarili glavom o krilo aviona, bičevali je po leđima, pre nego što su je bacili u bazen.

Šif je izbačena iz vazduhoplovstva nakon što je reagovala, mada su njene starešine tvrdile da je odstranjena zbog „nedovoljne vojne sposobnosti“.

Njen slučaj protivpravnog otpuštanja je potom iznesen na najviši italijanski administrativni sud, ali je na kraju ipak izgubila parnicu.

Kako je pisao Corriere della Sera, Đulija se u avijaciju prijavila kao kadetkinja tri meseca pre nego što je gore navedebi incident snimljen u aprilu 2018. Ona je na listi bila četvrta od skoro 2.000 prijavljenih.

Na snimku se vidi kako je kolege podižu i udaraju po leđima i kako joj glavom udaraju o krilo aviona pre nego što je bace u bazen. Vojna akademija je saopštila da je „ronjenje u bazenu staromodan čin kojim se tradicionalno završava kurs obuke“.

Šif tvrdi da je ppostala „crna ovca“ nakon što se žalila i pre nego što je kasnije izbačena zbog navodne nediscipline.

Jedan general je rekao da joj nedostaju „disciplina, poslušnost… i žrtva neophodna za vojnu karijeru“, preneli su italijanski mediji.

Đulija, koja je rođena u Veneciji, sada se pridružila ukrajinskim specijalnim snagama u njihovoj borbi protiv ruske invazije, navedeno je u italijanskoj TV emisiji Le Iene.

Šif je u Kijevu od početka rata i snima svoju misiju kao mini-dokumentarac.

***

Bonus video: Predivni Bondi bazeni na Tihom okeanu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram