„Dajem imena kineskim bebama i zaradila sam 354.000 evra“

Bebe Kina
Foto: Mu Mingfei / Xinhua News / Profimedia

Bo Džesap, tinejdžerka iz Britanije, ima 19 godina i radi nešto prilično nesvakidašnje - daje imena kineskim bebama, od čega pritom otplaćuje studije. Do sada je ime izabrala za 677.000 malih Kineza.

Bo Džesap, koja studira socijalnu antropologiju u Londonu, završava fakultet od novca koji zarađuje preko svoje veb stranice Special name. To je sajt koji generiše engleska imena beba za kineske roditelje kako bi oni mogli da imaju naloge za mejl i kako bi mogli da se uklope u zapadnu kulturu ako to žele.

„Ne možete imati adresu e-pošte sa kineskim znakovima. U suštini su vam potrebna slova“, kaže Džesap.

Ona je posao, uz koji zarađuje malo bogatstvo, pokrenula 2015. godine kada je imala samo 15 godina. Džesap je do sada zaradila preko 400.000 dolara tako što je pronašla ime za čak 677.900 beba, a i dalje nastavlja da gomila novac. Iako mnogima može izgledati neobično kako uz takav posao može da zaradi, ova vrsta usluge je prilično popularna i potrebna u kineskoj zajednici. Kinezi često imaju dva imena, jedno je njihovo kinesko ime, a drugo je zapadno ime koje koriste dok komuniciraju sa zapadnjacima koji govore engleski.

Inače, Kinezi sebi često daju englesko ime. Baš kao što njihovo kinesko ime ima duboko značenje, oni žele da njihovo englesko ime ima isto, međutim, ne završavaju uvek sa dobrim rezultatima zbog internet cenzure u Kini koja otežava istraživanje engleskih imena.

U taj svet Bo je ušla preko kolega njenog oca. Kad je bila u Kini sa svojim tatom, jedna od tatinih saradnica, Kineskinja Vang, želela je da svojoj trogodišnjoj ćerki da englesko ime i zatražila je savet od Bo.

„Bila sam počastvovana i iznenađena. Činilo se kao zaista važna stvar koju treba uraditi.“

I nakon što je malo više saznala o gospođi Vang i njenoj ćerki, Džesap je izabrala ime Eliza.

„Bila je tako zadovoljna i odmah je prihvatila predlog imena“, kazala je Bo kako je nastao njen sajt, a prenosi YourTango.

Nakon istraživanja, od tate je pozajmila skoro 2.000 dolara, unajmila programera da dizajnira sajt i provela tri nedelje unoseći u njega 4.000 imena.

U početku je ponudila uslugu besplatno, ali je na kraju počela da naplaćuje 79 centi. Pošto je sajt namenjen kineskoj zajednici, radi na kineskom jeziku. Proces odabira imena je jednostavan i traje manje od pet minuta. Roditelji prvo biraju pol bebe, zatim biraju pet karakteristika svoje bebe od ponuđenih 12, pa sajt generiše tri imena za roditelje.

Pošto zarađuje dosta novca, Bo je svom tati vratila ono što joj je pozajmio, a potom i počela da otplaćuje sopstvene studije.

Beau Jessup Foto:Youtube/TEDx Talks

„Budući da je Kina sve veća globalna ekonomija koja spaja Zapad i Istok, ovaj moj projekat postaje sve potrebniji“, rekla je Džesap i napomenula kako nije iznenađena što je njen posao toliko narastao.

Ona nastavlja da ažurira bazu podataka svog sajta i nada se da će joj ovo iskustvo biti od velike koristi u svim drugim planovima u budućnosti.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram

BONUS VIDEO: Najinteligentniji ljudi sveta