Da li je izgled važan ženi koja je ceo život bila slepa

Njena priča 30. nov 202108:07 > 08:38
Foto:printscreen/instagram/onidurant

Kako izgleda svet iz ugla žene koja je veći deo svog života bila slepa, i kako to zapravo izgleda kad progledaš - priča Olivija Durant. Na svom TikTok profilu ona je otkrila šta ju je to najviše iznenadilo od kad je povratila vid, kao i da li joj je fizički izgled važan.

Olivija Durant, iz Pitsburga živi u Los Anđelesu i bila je slepa od rođenja.

„Slepilo je spektar. Nije svaka slepa osoba ista. Bila sam toliko kratkovida da nisam mogla da identifikujem ljude, da sama izađem napolje ili gledam TV“, objašnjava Olivija.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Olivia Durant (@onidurant)

U 34. godini, operacija joj je pomogla da vrati vid. Nakon toliko godina jedva da je nešto mogla da vidi i bio je pravi šok videti svet u punoj jasnoći.

Durant, iskusna javna govornica, redovno postavlja video snimke na svoje TikTok i Instagram naloge, gde objašnjava svoje stanje i odgovara na pitanja pratilaca.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Olivia Durant (@onidurant)

Jedan korisnik je nedavno upitao: „Koje stvari su vas iznenadile načinom na koji izgledaju? Kako ste ih ranije doživljavali?“

„Veličina i obim stvari. Mesta gde ima mnogo informacija, poput koncerata, barova ili užurbanih restorana. To me je zaista iznenadilo, jer mozak ne može da primi sve te informacije odjednom. Zamislite da pređete sa 8-bitnog Nintenda na PS4 preko noći. Vašem mozgu će biti potrebno malo vremena da se prilagodi tome. To je skoro kao dobijanje psihičkih moći“, odgovorila je ona.

@onidurant Reply to @theeonlymee Yep! #Blind #VisionLoss #EyeSurgery #DisabilityAwareness #BlindReact ♬ original sound – Olivia Durant

U drugom video snimku, odgovorila je na komentar koji je pitao: „Šta te je najviše šokiralo kada si prvi put ugledala sebe?“

Olivia je rekla: „Nisam imala pojma kako izgledam, pa bih ušla u prodavnice gde bi bila sva ta ogledala na zidovima i videla sam sebe i zapravo sam se nekoliko puta i pozdravila jer sam mislila da sam druga osoba. Imala sam potpunu krizu identiteta, jer je malo čudno kada ne možete da se prepoznate… to je pomalo i uznemirujuće. I da je sve što ste znali o sebi – pogrešno“, rekla je Olivija kroz smeh, a prenosi Unilad.

Naravno, sve njene pratioce zanimalo je šta ona smatra privlačnim i koliko joj je sada fizički izgled bitan.

„Ne osetim neku veliku privlačnost onome što društvo smatra privlačnim. Poštujem i cenim to naravno, ali ako vidim nekoga ko je stvarno privlačan biću u fazonu: ‘Vau, to je stvarno kul’, ali ako im priđem i porazgovaramo malo, te saznam da nisu baš fini i nisu baš sjajni za razgovor – što je meni sve važno, onda sve ostalo postaje nebitno. Jer lepota meni nije važna. Ne znam da li je ovo zato što sam rođena slepa ili ne, prosto fizički izgled posmatram kao šlag na torti“, istakla je Olivija.

***

Bonus video: Levoruki ljudi

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram