Bivša Mis Ukrajine: Kako sam sa malim sinom bežala od rata

Njena priča 11. mar 202212:29 > 12:31
Mis Ukajine
Foto: - / Shutterstock Editorial / Profimedia

Bivša mis Ukrajine, Veronika Didusenko, opisuje kako je jedva pobegla sa svojim malim sinom.

Ona je tokom konferencije za štampu u Los Anđelesu povodom Međunarodnog dana žena, pozvala u pomoć u ime svih Ukrajinaca.

Didusenko, koja je osvojila titulu Mis Ukrajine 2018. godine, je detaljno opisala kako je pobegla iz Ukrajine sa svojim malim sinom Aleksom, nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin pokrenuo invaziju 24. februara.

„Probudile su nas sirene i eksplozije u Kijevu. Grad sa više od tri miliona ljudi, koji je spavao i bez ikakve formalne objave rata, bez ikakve nade da će njegovi stanovnici zauzeti sklonište, pogođen od neprijateljske bombe“, objasnila je 26-godišnjakinja.

Veronika Didusenko i Gloria Oldred, Foto: BACKGRID / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

„Na mom dugom putu do granice Ukrajine nije bilo mesta gde se ne bi oglasile sirene, gde ne bi eksplodirale rakete i bombe“, nastavila je ona.

Didusenko je rekla da je na kraju stigla na sigurno i sastala se sa prijateljima koji su se dobrovoljno javili da paze na njenog sina dok se ona zalaže za svoju domovinu iz SAD-a.

„Upravo sada, milioni ukrajinske dece i njihovih majki putuju… u stanice metroa i skloništa za bombe. Još više srceparajuće je to što žene rađaju u takvim uslovima u ovim skloništima. Upravo sada, ruski avioni, projektili i raketni bacači nastavljaju da udaraju na desetine ukrajinskih gradova“, objasnila je ona.

Didusenko se pridružila advokatici Gloriji Oldred, koja je takođe bila na ovoj konferenciji, u pozivu predsednika Džou Bajdenu da Ukrajincima pruži priliku da dođu u SAD, „ako tako žele“, bez vize.

Veronika Didusenko, Foto: Brighton Pictures / Shutterstock Editorial / Profimedia

„Evropa čini ono što može, ali i mi moramo da se pojačamo“, rekla je Olred tokom konferencije.

Ovo nije prvi put da Didusenko govori o pitanjima u ime žena. Samo nekoliko dana nakon što je krunisana za Mis Ukrajine 2018, oduzeta joj je titula jer je razvedena majka, što je protiv uslova za kandidaturu.

Veronika Didusenko, Foto: Sergiy Anishchenko / Zuma Press / Profimedia

Od tada je pokrenula neprofitnu organizaciju Pravo da budeš majka, u nadi da će promeniti pravila za izbore za mis sveta i mis univerzuma.

U utorak se i prva dama Džil Bajden oglasila u znak podrške Ukrajinkama.

„Ovog Međunarodnog dana žena odajemo počast ženama širom sveta koje hrabro koriste svoj glas, bez obzira na cenu. Našim sestrama iz Ukrajine koje se bore da očuvaju svoju zemlju slobodnom i svoje porodice u životu: Stojimo sa vama u solidarnosti“, rekla je ona u izjavi.

„Našim sestrama u Rusiji koje protestuju i govore protiv invazije uz veliki lični rizik – vidimo vašu hrabrost! Ženama ratnicama širom sveta, onima koje se bore za pravdu i rade za promene: Hvala vam što gradite bolju budućnost za sve nas“, dodala je ona.

***

Bonus video: Paparaco lov na poznate