FOTO Žene u Meksiku su izgubile strpljenje i nastao je haos

Meksiko
Foto: AUREA DEL ROSARIO / AFP / Profimedia

Žene u Meksiku su izašle na ulice, neke sa decom u rukama, druge naoružane palicama, čekićima i bakljama.

Stotine žena marširale su u ponedeljak na sedište meksičke vlade, neke noseći svoju decu, druge palice i čekiće, pripremajući se za sukob za koji su se nadale da će primorati zvaničnike Meksika da se pozabave raširenom pojavom nasilja nad ženama.

Meksiko
Foto: Eyepix / KCS Presse / Profimedia

Protest povodom Međunarodnog dana žena podstaknut je besom na predsednika Andresa Manuela Lopeza Obradora. On je podržao političara kojeg je nekoliko žena optužilo za silovanje. Meksiko je zemlja sa ogromnom stopom rodnog nasilja. Uprkos razdoru unutar vladajuće stranke oko ovog pitanja, Lopez Obrador je podržao političara silovatelja uoči junskih izbora.

Demonstrantkinje su se okupile ispred Nacionalne palate (rezidencije Lopeza Obradora i sedišta vlade) i porušile delove barikada, a policija je bacila šok bombe ka masi, zbog čega je nastupio stampedo.

Meksiko
Foto: AUREA DEL ROSARIO / AFP / Profimedia

U demonstracijama su povređena najmanje 62 policajca, ali i 19 civila, saopštili su zvaničnici Meksiko Sitija.

Meksiko
Foto: Eyepix / KCS Presse / Profimedia

Dok je Lopez Obrador svoje predsedništvo prikazao kao deo populističkog pokreta za podizanje marginalizovanih u Meksiku, aktivistkinje kažu da je predsednik u stvari ignorisao potrebe polovine stanovništva. Predsednik je u ponedeljak insistirao na tome da je njegova vlada posvećena ravnopravnosti, ali njegovi kritičari tvrde da je malo urađeno po pitanju nasilja nad ženama dok je na vlasti.

Za otprilike dve godine otkako je Lopez Obrador preuzeo dužnost, stopa nasilja nad ženama nije se značajno promenila. Prošle godine je u Meksiku svakog dana ubijano u proseku 10 žena, a bilo je oko 16.000 slučajeva silovanja. Istraga jednog novinskog sajta, Animal Politico, pokazala je da je od 2014. do 2018. samo oko pet odsto svih optužbi za seksualne napade, uključujući silovanje, rezultiralo krivičnom kaznom.

Odsustvo kazne za silovatelje je razbesnela meksičke feministkinje, što je dovelo do toga da neke grupe nasilje prihvate kao taktiku da primoraju naciju da obrati pažnju na njihove zahteve.

„Danas se borimo da ne umremo sutra“, uzvikivale su žene u ponedeljak dok su marširale gradom do nacionalne palate.

Tokom vikenda, aktivistkinje su oko plate sprejom ispisale imena žena koje su ubili njihovi muževi, momci ili navodni obožavaoci.

*

Meksiko
Foto: Eyepix / KCS Presse / Profimedia

*

Meksiko
Foto: Eyepix / KCS Presse / Profimedia

Protesti su održani i u drugim gradovima u Meksiku.

***

Bonus video: Poznate mame u borbi za starateljstvo nad decom

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram