Biljana je državna prvakinja u obaranju ruku – a muškarci je uvek pitaju isto

Biljana Erić pokazuje da žene mogu baš sve.

Kad biste seli s Biljanom Erić za sto da obarate ruke, koliko god mislite da ste snažni – ne bi ste se dobro proveli. Ova neustrašiva inženjerka mašinstva iz Trstenika je aktuelna državna prvakinja u obaranju ruku.

Titulu je osvojila i prošle godine, a ove ju je ponovo odbranila i još jednom pomerila granice svojih mogućnosti. Ovim neobičnim hobijem je počela da se bavi sasvim slučajno, kako je ispričala za Zadovoljna.rs.

Foto: Privatna arhiva

Ready, go!

„Moj brat je počeo da trenira obaranje ruke. Imali su sastanak kluba gde im je trebao zapisničar. Pitao me da pođem da zapisujem to što pričaju. Pomislila sam: ‘Hajde, nikog ne znam, ali nema veze’. Oni su posle toga imali sparing, pa mi je brat rekao da probam. Tada sam bila neko ko nije držao ništa teže od miša u ruci. Probala sam taj prvi sparing, rekli su mi da nisam loša i da će treningom to biti još bolje“, priča nam Biljana.

Kako nikada nije volela grupne sportove, a oduvek je težila da bude fizički aktivna, Biljana je rado počela da trenira obaranje ruku. Za mnoge je to još uvek „kafanski“ sport, ali Biljana kaže da je u procesu priznavanja i da se na takmičenjima pojavi do 150 učesnika.

Foto: Privatna arhiva

Njeno prvo takmičenje usledilo je posle samo mesec dana treninga u Novom Sadu – i mnogo ju je naučilo.

„Od četiri žene bila sam četvrta, ali sam neko ko ne odustaje lako i previše sam tvrdoglava. Rekla sam sebi da je mesec dana malo i da ću se spremati za sledeće takmičenje – i tako je to počelo neplanirano i ni iz čega, a sada sam aktuelni državni prvak“, kaže nam inženjerka.

Biljana objašnjava da u Srbiji ima desetak žena koje se bave obaranjem ruku. Na takmičenjima vas dva poraza eleminišu, a ženama je mnogo teže nego muškarcima – jer zbog malog broja nemaju podele po kategorijama.

„Mečevi traju par sekundi. Kada sudija kaže: ‘Ready, go’, ti krećeš u napad ili odbranu. U suštini, svako krene u napad, ali ako je protivnica brža, branim se. Nikad ne znam da li će da mi se pojavi žena sa 107 kilograma ili sa 57 kilograma, a muškarci imaju granicu od 10 kilograma gore-dole, pa znaju s kim će i kako će“, priča nam.

Foto: Privatna arhiva

Druga ljubav – powerlifting

Biljana je zbog treninga za obaranje ruku zavolela i dizanje tegova.

„Treniram pet ili šest puta nedeljno u teretani. Bavim se pauerliftingom, tako da forsiram vežbe snage: čučanj, benč i mrtvo dizanje. To mi svakako pomaže i u obaranju ruku, jer mi jača podlaktice, šake i prste. Uz te vežbe, imam sparinge“, priča nam.

Foto: Privatna arhiva

S trenerom i šampionom Vladimirom Savićem, išla je i na takmičenja. Iz benča diže od 65 do 70 kg, iz čučnja 120 kg, a iz mrtvog dizanja 160 kg. Kaže da postoji veliki broj žena koje se takmiče u pauerliftingu.

„Svi misle ako žena diže tegove, da će da postane bilder. Međutim, nijedna žena ne može da postane takva preko noći. Treba mnogo godina treninga da bi se to desilo. Pritom, ženska konstitucija nije kao kod muškarca – imamo mišiće ali ne mogu da budu toliko izraženi kao kod muškaraca. Bolje je da žena bude mišićava, nego gojazna“, kaže Biljana.

Foto: Privatna arhiva

„A koliko dižeš iz…?“

Zbog obaranja ruku, Biljana je slušala užasne komentare okoline, kako to ne priliči ženi. Međutim, ona za to ne mari.

„Ljudi ne praštaju uspeh. Pa me često pitaju: +Zbog čega obaraš ruke? Šta će ti to, ti si žena?’ Ali ja na sebe gledam kao sportistu, uopšte ne gledam to što je to muški sport. Dižem tegove i mogu da podignem težine koje prosečni muškarci ne mogu. A to sam postigla tako što odem na posao, vratim se, ručam, odem na trening – konstantan ritam imam, u treningu sam svaki dan“, jasna je.

Foto: Privatna arhiva

Kad kaže čime se bavi, mnogim muškarcima na početku bude čudno.

„Odmah pitaju koliko dižem iz toga, toga i toga. Onda budu zadivljeni što dižem više od njih. Ljudima koji treniraju nije čudno, barijeru imaju muškarci koji su neaktivni“, kroz osmeh kaže.

Biljanu u ovom sportovima pokreće to, kako kaže, čak i onaj najslabiji može da dođe do toga da bude najjači. Ona je bila najslabija karika svog kluba, a sada je prvakinja.

„Vidite da vaš trud i ulaganje daje rezultate, i to vas pokreće. Trening vam podiže samopouzdanje – koliko god da ste umorni, kad odete u teretanu, izbacite taj višak negativne energije koju skupljate ceo dan i budete lakši za broj“, kaže.

Foto: Privatna arhiva

A ima i poruku za žene koje žele da ojačaju i oprobaju se u nekom „muškom“ sportu.

„Savetujem ženama da se kada vide takmičenje ne stide, već da priđu i pitaju da probaju da obaraju ruku. Mene je isto na početku bilo sramota, jer je bukvalno bilo 140 muškaraca i 10 žena. Ali, nikad se ne zna da li u vama čuči šampion“, poručuje Biljana Erić.

Pogledajte šampionku „u akciji“ u video snimku na početku teksta.

***

Bonus video: Hit potez Maje Dragić nakon peha u programu uživo

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram