Ženska odela – najveći prijatelj ili neprijatelj ženstvenosti?

Odelo
Foto: Mimmo Carriero / IPA / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Bezvremenski komad.

Postoji nešto jako intrigantno i moćno u ženi koja nosi odelo. Ovaj odevni komad trenutno doživljava potpunu ekspanziju i postaje sve popularniji iz sezone u sezonu. Nekada ste za dobro odelo morali da izdvojite poveću sumu novca ali sada ga možete naći po jako pristupačnim cenama.

A da li je ponovna popularnost odela još jedan trend ili predstavlja nešto mnogo veće – osnaživanje i emancipaciju žena?

Foto: Wayne Tippetts / Shutterstock Editorial / Profimedia

Noseći odelo vi se na neki način suprotstavljate ustaljenim rodnim pravilima i pokazujete da se ne plašite da unesete dozu ženstvenosti u tradicionalno muško odevanje.

Foto: Wayne Tippetts / Shutterstock Editorial / Profimedia

Žensko odelo postoji decenijama i najviše se povezuje sa ekonomskim procvatom osamdesetih, vremenom kada su žene počele da dobijaju veće pozicije na radnom mestu i time su simbolizovale autoritet noseći odela kao što to rade muškarci.

Foto: sherion mullings / Alamy / Alamy / Profimedia

Zahvaljujući Đorđu Armaniju, odela su počela da se kroje tako da laskaju i pristaju ženskom telu, što ih je činilo jako privlačnim ženama u tom vremenu.

Žene danas verovatno dobijaju isti nalet samopouzdanja i osnaživanja kada obuku Zara odelo sa širokim nogavicama koje su žene iz prošlog veka dobile kada su počele da ih nose.

Foto: Wayne Tippetts / Shutterstock Editorial / Profimedia

Nošenje pantalona i sakoa u patrijarhalnom društvu predstavlja neku vrstu bunta i zbog toga izaziva i odobravanje i negodovanje.

Za jedne, odela treba da ostanu u muškim ormarima, dok za druge, ona i te kako mogu biti ženstvena – neke žene biraju da ih nose i umesto venčanice. Suštinski, način na koji ih nosite, uz današnju modnu raznolikost, zaista može da šalje različite poruke. Tako u njima možete da izgledate kako dominantno, strogo i nezavisno, tako i razigrano i otkačeno, na primer, ako se odlučite za široko neonsko zeleno odelo.

Foto: MCvitanovic / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Ona vam mogu biti i prijatelj i neprijatelj, na vama je kako ćete ga stilizovati u zavisnosti od toga na koji način želite da se predstavite svetu.

Bonus video: Predstavljeni novi modeli modne kuće Gotije na Nedelji mode u Parizu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram