Zdrava kosa i samopouzdanje su u neraskidivoj vezi

Moda i lepota 27. okt 202117:16 > 17:20
Negovana kosa
Negovana kosa pola je samopuzdanja, Foto: SplashNews.com / Splash / Profimedia

Kada je kosa lepa, onda je mišljenje o celokupnom izgledu osobe već pozitivno. Eto koliku moć ima kosa na percepciju o drugima! Ona je jedan od najvažnijih segmenata fizičke pojave.

Ipak, to nije najvažnija stvar.

Najvažnije od svega je kako sama osoba sebe percipira u odnosu na kvalitet svoje kose, a i tu su ocene vrlo visoke.

Veliki procenat žena samo kad ima čistu kosu oseća se lepše i izazovnije, pokazuju razna istraživanja. Muškarci koji nemaju problema sa opadanjem kose su mnogo samopouzdaniji nego oni koji su počeli da ćelave, a i popularniji su kod suprotnog pola.

Zato je značaj kose ogroman za svaku osobu i problemi sa kosom mogu se odraziti i na psihu i na samopouzdanje, što je čest slučaj kako kod osoba ženskog, tako i kod osoba muškog pola.

Evo šta ih najviše muči!

Žene gubitak kose doživljavaju dramatično

Jedan od najvećih problema koji se može pojaviti je opadanje kose. To je za svaku ženu jedan od najbolnijih momenata dok ga ne reši. Na pitanje zašto žene gube kosu, mogu se dati višestruki odgovori, jer su i uzroci raznoliki.

Neki od najčešćih uzroka su hormoni. To može da se dešava u toku puberteta ili menopauze, ali na opadanje kose mogu da utiču i razne druge bolesti u organizmu, kao što je rad štitne žlezde. Hormonski disbalans je zapravo moguć u svim fazama života. Trudnoća je jedna od njih.

Stres je jedan od češćih uzročnika mnogih stanja u telu i na telu, pa i opadanja kose.

Nedostatak nekog vitamina, najčešće vitamina D, takođe je uzrok što kosa može da se proredi.

Jaki lekovi, uključujući agresivne terapije u tretiranju ozbiljnih bolesti često su uzrok što kosa može čak i u potpunosti da opadne.

Pored unutrašnjih, tu su i spoljašnji faktori, kao što su razna tretiranja kose određenih hemijskim supstancama, ali i aparatima za kosu. Često zagrevanje kose prouzrokuje njeno kidanje, a nekada i opadanje iz korena.

Koji god da je razlog u pitanju, ova vrsta gubitka izuzetno loše utiče na samopouzdanje žene. Šišanje radi promene može biti i lekovito za psihu, ali šišanje koje je rezultat primoranosti zbog lošeg stanja sa kosom, može biti prilično bolno. U tom smislu se i te kako treba pažljivo odnositi prema ženama koje se suočavaju sa ovim problemom, a ni stručna pomoć ne treba da izostane.

Muško opadanje kose, ćelavost i samopouzdanje

Jedan od najvećih kompleksa sa kojim se muškarci susreću je opadanje i gubitak kose, odnosno dela kose. Pored već navedenih zdravstvenih faktora koji su važili za žene, muškarci prvenstveno gube kosu usled pojačanog lučenja testosterona. Kažu genetika, a upravo muškarci ovaj faktor nasleđuju iz porodice, činjenicu da imaju jače lučenje testosterona od uobičajenog, koje uzrokuje ovu vrstu gubitka.

Uzaludno je što i nauka potvrđuje da višak testosterona znači pouzdaniji i jači libido, kao i brojne pohvale na račun muškosti, kada ovi muškarci kubure sa nedostatkom kose na temenu. Kod njih kosa najčešće opada sa temena, a sa strane ostaje. Usled ovoga mnogi od njih odlučuju na brijanje glave, kako bi ovaj problem ublažili. Tako se stiče utisak o tome da je to bio lični izbor, a ne moranje.

Mnogi muškarci nadomeštaju nedostatak kose na primer dugom bradom ili puštenim brkovima. Iako postoji veliki broj načina da se sa ovoga skrene pažnja, ipak je ćelavost udar na samopouzdanje, koji samo najsamosvesniji mogu da prevaziđu. Tu su i razne metode presađivanja kose, koje su sve popularnije i koje usrećuju mnoge muškarce širom sveta.

Pored toga, neke od metoda koje se mogu preduzeti dok kosa još nije potpuno opala, u vidu brižljivije nege i kozmetičkih tretmana, takođe su popularne i mogu mnogo pomoći.

Dobra frizura nekad je kao terapija

Ponekad kvalitet kose ne mora da bude problem, koliko je izazov naći adekvatnu frizuru za pojedinca. Problemi se tiču oblika i boje kose. Svedoci transformacija koje su više nego neverovatne kada osoba promeni dužinu ili boju, naročito među ženskim svetom.

Često se smatraju hrabrima žene koje su se osmelile da kosu skroz skrate ili da pređu u neku ekstravagantniju boju – a to ponekad može biti prava injekcija samopouzdanja.

Toliko je korisno menjati frizure da ponekad žene zažale što su se tek u nekim zrelijim godinama odlučile za promenu i shvatile koliko im ta promena dobro stoji.

Neodgovarajući preparati uništavaju kosu

Razlog nezadovoljavajućeg izgleda kose ponekad je i to što preparati koje koristimo utiču na njen loš izgled. Pronaći prave preparate nekada je veoma velika stvar, zato što ih je mnogo na tržištu i svako se povremeno u tom izboru izgubi.

Nije na odmet potražiti i savet dermatologa, naročito ako su problemi kose u vezi sa kožom glave, ne samo sa vlasima. Medicinska i prirodna kozmetika su dobar izbor kada ne znate čemu da se okrenete. One u sebi nemaju štetne sastojke, nežno neguju kožu glave i dobre su za osetljivu kožu glave. Svako ima svoj mikrobiom kože, zato su svi drugi univerzalni saveti uzaludni, bez mišljenja stručnjaka.

Saveti za negu kose podižu samopouzdanje

Brojni su saveti o kosi koji mogu pomoći da kosa deluje negovanije, lepše i atraktivnije. Prvenstveno je to nega iznutra. Ona se tiče dobrog osećaja koji svako treba da gaji, trudeći se da mu ubrzani način života ne nametne svakodnevni stres koji će da akumulira.

Unutrašnja briga o sebi je i u vidu hrane i pića koje svakodnevno svako unosi, a koje, iako mnogi toga nisu svesni i te kako utiču na naš fizički izgled. Da, svima je na pameti kilaža, a šta je sa kosom, kožom i noktima? Što više loše hrane, to lošije stanje fizičkog izgleda. Povrće, voće i negazirana voda su osnov ishrane i time bi svako trebalo da se vodi ako želi lepu kožu i kosu.

Permanentna nega spolja je takođe u top 3 načina kako do lepog izgleda kose. Ona ne mora da bude skupa i luksuzna, da podrazumeva mnogo novca na tretmane u raznim salonima. Ona treba da je svakodnevna, pažljiva i od pažljivo probranih preparata, koji će doprineti zdravom i negovanom izgledu. A onda će i samopouzdanje prirodno doći.

***

Bonus video: Pravilno feniranje

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram