Zašto su svi odjednom zaljubljeni u Sredu iz porodice Adams

Sreda Adams
Foto: Rights Managed / Mary Evans Picture Librar / Profimedia

Problematična ćerka iz porodice Adams je odjednom svuda - na modnim pistama, ulicama, ali je i glavni lik u novoj seriji koju Tim Barton radi za Netflix. Nije ni čudo, jer ko bolje oslikava naše trenutno stanje od nje?

Sreda Adams je postala prava ikona u vremenu pandemije. Ko bi bolje izrazio našu zabrinutost zbog svega što je u ovom svetu krenulo loše od sedmogodišnje antiheroine legendarne serije i filma. Da je Sreda danas sa nama, verovatno bi svog brata Pagslija inficirala kovidom, onda bi ga bolesnog nadgledala uz hladnokrvnost koja priliči iskusnom lekaru. I sve to bi radila u svom prepoznatljivom kostimu – crnoj haljini od čipke s belom kragnom i pletenicama u kosi.

Živimo teške dane, pa je i moda prešla na tamnu stranu. Dugoočekivana kolekcija Simone Rocha za H&M je puna gotičkih komada a deo te iste kolekcije za decu koja su na pragu tinejdž godina predstavili su mali modeli sa pletenicama ala Sreda i sve je rasprodato za nekoliko sati od lansiranja 11. marta.

Simone Rocha
Simone Rocha, Foto: courtesy / Pixelformula / Profimedia

*

Simone Rocha
Foto: Avalon.red / Avalon / Avalon Editorial / Profimedia

Liza iz K-pop benda Blackpink je u martu 2020. na naslovnoj strani Vogue-a nosila crnu haljinu sa belim okovratnikom i neizbežnim izrazom lica – Sreda.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by nini? (@jennkthv)

A onda ovih dana, višnja na torti – vest da Tim Barton radi novu verziju Porodice Adams za Neflix čija centralna figura će biti znate već ko. Dakle mala mračna, morbidna, urnebesna, namrštena devojčica je zaista svuda oko nas, kao mlađa sestra koja nas u stopu prati. Kako se to desilo i zašto?

Pročitajte još:

„Darija, Sreda Adams i Emily the Strange su već dugo omiljene figure i stilske ikone među čudacima širom sveta, pa je zanimljivo kako su ‘zarazile’ široke mase“, kaže Ema Dejvidson, modna urednica digitalne verzije magazina Dazed. Ona kaže da je novi trend nakolonjen estetici iz 2010. godine – tu su Petar Pan okovratnici i kragne, mini kiltovi i crno od glave do pete.

S obzirom na to da nemamo čemu da se radujemo u bližoj budućnosti, okrenuli smo se prošlosti i njenim zabavnim momentima i to reflektuje i odeća koju nosimo.

Konkretno – aktuelni su puf rukavi, velike kragne, široke haljine kakve prave brendovi Batsheva i The Vampire’s Wife.

The Vampire's Wife
The Vampire’s Wife, Foto: JES / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

*

The Vampire's wife
Foto: H&M via Bestimage / Bestimage / Profimedia

Modne kuće 46 Stitch, La Veste i Ganni prodaju čak odvojeno kragne koje su modni detalj na džemperima i topovima, a sasvim su logičan izbor u eri Zoom sastanaka.

Sreda je raspoloženje pandemije u kojoj se mnogi osećaju apatično i negativno, a ne žele da se smeju na silu. Sreda nije normalna pa nam nije teško da se povežemo s tim u našem novom normalnom.

I na kraju, ne zaboravimo najvažniji deo Sredine estetike – dostupna je i ostvariva. Sve što vam treba su kike, crna haljina, bela kragna i stav. To je bar lako.

*

Bonus video:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram