Tajna crne haljine Anite Ekberg u filmu „La Dolce Vita“

Foto: Publifoto / LaPresse / Profimedia

Sada davne 1960. godine, glumica Anita Ekberg zakoračila je u besmrtnost ulogom Silvije Rank u filmu Federika Felinija "La Dolce Vita". Nekadašnja mis Švedske zaplesala je u Fontani di Trevi, u sceni koja se i danas prepričava. Bez ikakve sumnje, ova dama bila je prava zavodnica dugih nogu i platinaste kose. Danas ćemo se pozabaviti crnom haljinom koja je istakla njenu lepotu, i odredila joj dalji put. Nadamo se da ćete uživati u onome što smo vam pripremili, piše citymagazine.rs.

Švedska sirena

Pjero Gerardi 1962. godine zasluženo je osvojio Oskar za najbolji kostim u ovom crno-belom filmu. Kao što vam je poznato, ukoliko ste odgledali ovo ostvarenje, on je obavio sjajan posao i doprineo njegovom neverovatnom uspehu.

Kako bi osmislio haljinu za potrebe scene u fontani, Gerardi se poslužio maštom. Krajnji rezultat je kadar koji, iako prisutan pred očima svega nekoliko minuta, deluje kao zamrznut.

POGLEDAJTE JOŠ:

Već smo spomenuli zanosne crte lica i kosu junakinje, ali crna kreacija deluje na čula poput vatrometa. Krase je srcast izrez i plišana tekstura, a ono najlepše je da ističe glumičinu figuru peščanog sata. Primetni su i kontrastni čipkani detalji, što sveukupno pruža izgled sirene. U jednom trenutku, glumica kao dodatak nosi krzno oko vrata, u boji slonovače i malog mačeta koje se izgubilo u njenim bujnim loknama. I taj detalj ima svoju ulogu u zavođenju partnera, koga tumači Marčelo Mastrojani.

Čuvena plesna scena dočarava pravu filmsku magiju, jer haljina visoko leprša, a zatim naglo pada u gotovo svetu vodu Fontane di Trevi. Čarolija prestaje kada voda najednom prestane da teče, pa Marčelo izvodi Silviju na suvo.

Haljina razdora

Kada je film premijerno prikazan, izazvao je oprečne reakcije. Poznato je da je osvojio Oskara u više kategorija, kao i Zlatnu palmu na Filmskom festivalu u Kanu, ali pojedinici su uspeli da mu pronađu manu.

Foto: Image Capital Pictures / Film Stills / Profimedia

Razlog su dekadentne vrednosti, pa čak i razvrat koje je Felini, prema njihovom mišljenju, promovisao.

Film prati i skandal koji je trajao izvesno vreme, u vidu zabrane katolicima da posete bioskopske sale. Naravno, puno prašine podiglo se upravo zbog scene koju smo opisali, a koju su glumci snimali čak 10 dana, tokom prohladnog marta. Zvanični Vatikan ostao je pri svom stavu, pa su tako organizovani i protesti, jer haljina, navodno, otkriva previše.

Anita Ekberg nije želela da ostane nema na napade upućene na račun njenog izgleda, pa je nedvosmisleno poručila da se ponosi svojim grudima, što smatra sasvim prirodnim.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram