Zara je za godinu dana poskupela više od konkurencije – evo koliko

Foto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

A cene će tek da skaču!

Očekuje se da ove nedelje, modni gigant Zara, dostigne najveću prodaju do sad tokom prvog tromesečja, zahvaljujući tome što je podigla cene više od svojih konkurenata na tržištu, a pritom nije oštetila svoju prodaju, kažu analitičari.

Kako se kriza troškova života intenzivira širom regiona, evropski trgovci na malo se suočavaju sa teškim balansiranjem između prenošenja rastućih troškova lanaca snabdevanja na potrošače i osiguravanja da njihovi proizvodi ostanu pristupačni.

Rat između Rusije i Ukrajine i zatvaranja u Kini zbog kovida su dodatno izvršili pritisak, ali je Zara ostvarila brži povratak od većine velikih kompanija.

Foto: Lana Rastro / Alamy / Alamy / Profimedia

Zara je podigla svoje cene za više od 10 odsto svakog meseca u proteklih godinu dana. U aprilu su njene početne cene porasle u proseku za 18,5 odsto, pokazali su podaci istraživanja koje prati cene na Zarinim veb stranicama na 12 ključnih tržišta.

Nasuprot tome, prosečne maloprodajne cene evropskih brendova odeće, uključujući i Zarine najbliže rivale H&M i Zalando, porasle su za 4,2 odsto u aprilu, pokazalo je istraživanje.

Očekuje se da će Inditex (vlasnik Zare) nastaviti da povećava cene i prodaju tokom drugog kvartala. Švedski rival H&M takođe je u martu rekao da će morati da podigne cene ove godine, ali su iz kompanije naveli da je njihov plan da poskupljenja budu manja od konkurencije prenosi Rojters.

***

Bonus video: Modni trikovi koje možemo da ukrademo sa nedelje mode u Parizu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram