Vodič za oporavak kože posle leta

nega kože
Foto: BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Pre nego što počnemo da kožu pripremamo za hladnije temperature i veću vlažnost, jako je bitno da joj pomognemo da se oporavi od oštećenja od sunca i letnjih vrućina.

Šta koži treba nakon leta

Leti, uprkos preduzimanju potrebnih mera opreza, visoke temperature, klimatizacija, izloženost suncu, hloru u bazenima ili morskoj vodi utiču na stanje i zdravlje naše kože, pišu na sajtu Gloria.hr.

Nije retkost da zato krajem leta na telu uočavamo oštećenja poput suve (dehidrirane) kože, s flekama i borama. Takođe, naša koža može biti opuštena, crvena i osetljivija, što je čini podložnijom štetnim materijama iz okoline.

Suočeni s tim novim zahtevima, moramo očistiti kožu kako bismo uklonili ostatke koji su se nakupili tokom leta, kao i umiriti iritacije osetljive kože i dubinski je rehidrirati.

Zato treba znati koja su četiri koraka važna za popravak kože nakon leta.

Čišćenje

Najbolji način da počnete da oporavljate kožu je da uradite nežno čišćenje. Čišćenje takođe pomaže našoj koži da se regeneriše. Izbegavajte umivanje vrućom vodom jer tako možete da oštetite kapilare, već to učinite mlakom ili hladnom vodom. Kako bi se uklonile nečistoće koje ometaju oksigenaciju kože, višak sebuma koji, ako se ne ukloni, može nadražiti kožu i umanjiti njenu sposobnost da deluje kao efikasna zaštitna barijera, treba koristiti proizvode koji ne sadrže jaka i agresivna sredstva. Oni, osim uklanjanja nečistoća, uklanjaju i prirodna ulja s kože.

Koristite proizvode koji odgovaraju vašem tipu kože, a nastojte da imaju što manje sastojaka.

Piling

Ako koža izgleda beživotno, suvo i pahuljasto, to je verovatno zato što sunce i visoke temperature pogoduju gubitku hidratacije. Nežnim pilingom, najbolje napravljenim od prirodnih sastojaka, možemo da uklonimo mrtve ćelije kože kako bismo omogućili da koža diše.

I ovaj je korak neophodan jer pre početka rehidriranja i hranjenja kože moramo ukloniti sloj nečistoća i mrtvih ćelija koje začepljuju pore. Čista koža će bolje upiti hranljive materije.

Blagi piling kože (male granule koje nisu abrazivne za kožu) stimuliše njezinu regeneraciju i omogućava glatkiji i svilenkastiji ten.

Serum

Serum je kozmetički proizvod s visokom koncentracijom aktivnih sastojaka koji se koriste nakon čišćenja i pre hidratacije. Aktivni sastojci napravljeni od manjih molekula prodiru u kožu u dubinu i deluju kao „vodiči“ koji poboljšavaju prodiranje drugih proizvoda.

Serum je idealan element u nezi kože nakon leta jer deluje dubinski i koristan je u lečenju mrlja i bora uzrokovanih suncem.

Hidratacija

Nakon što je naša koža očišćena, treba da je umirimo, hidriramo i damo joj negu. Prethodna upotreba seruma pomoći će kremama, uljima ili maskama koje koristimo u fazi hidratacije da lako prodru i deluju dublje. Koža nakon leta je nadražena, dehidrirana i oštećena, pa je važno odabrati one sastojke koji deluju umirujuće, antiseptičko, protivupalno.

Smanjenje hiperpigmentacije

Da biste smanjili pigmentne mrlje (hiperpigmentaciju), trebalo bi da koristite kreme sa sastojcima za posvetljivanje, poput vitamina C, salicilne kiseline, arbutina ili biljne komplekse iz ekstrakata lista masline, askorbatni glukozidi i cink… Važno je izbegavati sunce i koristiti proizvode za negu najmanje nekoliko meseci. Tako će se koža potpuno oporaviti i rastvoriti višak melanina koji uzrokuje hiperpigmentaciju.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram

BONUS VIDEO: Šminkanje po vrućini