VODIČ Kako da se neguješ na moru – od glave do pete

Foto: DESI / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Sve što treba da znate o nezi kože i kose na moru.

Vreme ima veliki uticaj na naše opšte zdravlje. Pored toga, utiče i na to kako se brinemo ne samo o svom telu, već i o kosi i koži. Sa vrelim letnjim vremenom mogu se pojaviti novi problemi i zato je jako bitno znati kako pravilno negovati svoje telo od glave do pete.

Kako da ne spržiš kosu tokom leta

Frizeri kažu da koliko se mi odmorimo na moru – toliko se naša kosa umori. Hlor, morska so, UV zraci, pesak, vezivanje mokre kose u određenoj meri oštete i umaraju našu kosu. Zato nam obavezno nakon mora sledi dodatna nega kose da bismo joj vratili elastičnost, zdrav izgled i sjaj.

Ta posebna nega treba da počne još na odmoru – za početak ne smemo da dozvolimo da nam ulje dospe u kosu dok se sunčamo, jer se kosa u tom slučaju doslovno prži. I da obavezno nosimo šešir kako bismo je maksimalno zaštitili.

Foto: JLo Beauty / Planet / Profimedia

Tokom leta bi bilo najbolje i da poštedite svoju kosu korišćenja pegle ili figara, te zaboravite često feniranje. Ukoliko i leti koristite fen za kosu, bilo bi dobro da uključite hladno sušenje, tako vašu kosu nećete dodatno isušivati, jer svako izlaganje toploti dodatno oštećuje vašu dlaku.

Kako da vodiš računa o svojoj koži

Ono što mi vidimo kao sunce i taman ten, naša koža vidi kao štetne UV zrake. Brčkanje u moru je za kožu samo isušujuća slana voda. A vetar koji pirka i rashlađuje je samo je raspršivač peska koji grebe celo telo. Dakle najveći organ na našem telu se definitivno ne raduje moru, ali ako već ispunjavamo želju i potrebu tela za plažom, onda hajde barem da koži omogućimo što bolji tretman.

UVA zraci oštećuju kožu razgrađivanjem važnih proteina i vlakana poput kolagena i elastina. Takođe, mogu potisnuti vaš prirodni imuni odgovor, tako da vaše telo nije u stanju da popravi ovu štetu. To je ono što vremenom dovodi do fotostarenja. Zbog toga je odgovarajuća nega obavezna i to: dan pre, dan posle i na sam dan izlaganja suncu. Evo kako.

Dan pre plaže

Pre same trke, svi učesnici se trude da budu hidrirani ne bi li sebi olakšali sutrašnji dan. Moglo bi se reći da koža prolazi sopstveni maraton na plaži, tako da trkačko pravilo važi i u ovom slučaju: hidrirajte kožu!

Foto: SMTK / The Photo One / Profimedia

Predlaže se zaista dobra i temeljna rutina nege kože koja uključuje više slojeva hidratacije i proizvodi koji zadržavaju vlagu kože. U ovoj fazi pripreme, sve kreme koje sadrže hijaluronsku kiselinu su dobrodošle, jer ovaj tip proizvoda sjajno utoli žeđ kože, a pritom stimuliše razvoj kolagena.

Ono što nikako ne treba koristiti minimum tri dana pred dolazak na plažu jeste retinol i sve što sadrži AHA kiseline. Ovi proizvodi rade hemijski piling kože, što je čini tanjom, nežnijom i podložnijom opekotinama.

Pored toga, zaboravite na depilaciju neposredno pre plaže, jer ona u potpunosti otklanja jedan sloj kože, što, ponovo, ne ide u prilog zaštiti koja je neophodna.

Nega na plaži

Kreme sa SPF-om su obavezne i to već svi znaju. Čak i kada ne idete na plažu, zaštita od sunca je preporučljiva. Delovi tela koji često bivaju zanemareni su: uši, vrat, stopala, šake i dekolte, zato obratite posebnu pažnju na njih sledeći put.

Foto: MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Usne takođe često bivaju preskočene u rutini zaštite od sunca, tako da prvom prilikom svratite u drogerije i nabavite balzam za usta sa SPF-om. Vetar sam po sebi može delovati kao piling, pošto uklanjajući površinske slojeve kože čini telo, a naročito usne, podložnijim gorenju.

Da bi krema sa zaštitinim faktorom bila od koristi, mora se namazati barem 15 minuta pre izlaganja suncu. Ono što mnogi zaboravljaju jeste da se nega kože ne završava mazanjem kreme pre sunčanja. Proces nanošenja zaštitnog faktora se mora ponavljati na svakih pola sata ukoliko ulazite u vodu ili na svakih sat vremena ako se samo sunčate.

Ne zaboravite stopala

Zimske čizme su odavno spakovane, u jeku je sezona sandala. Očistite mrtvu suvu kožu da biste otkrili stopala spremna za sandale. Držite piling za stopala i turpiju pod tušem i primetićete veliku razliku u mekoći vaših stopala.

Izaberite neki lak za nokte koji „vrišti“ leto. Lak ima tendenciju da ostane na nožnim prstima mnogo duže nego na rukama. Hodajte bosi ili nosite japanke najmanje nekoliko sati da biste bili sigurni da vam se lak neće oštetiti.

Bonus video: Kako da nanesete bronzer, a kako rumenilo 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram