Vodič kako da očistiš svoju skupu kožnu torbu koja je bila ozbiljna investicija

Foto: LANDMARK MEDIA / Alamy / Alamy / Profimedia; Peter Horree / Alamy / Alamy / Profimedia; Elliott Franks / Eyevine / Profimedia; Fendi via Bestimage / Bestimage / Profimedia

Vintage torbe su kao stari prijatelji.

Mej Bertelo bori se protiv falsifikata u modi. Ujedno ona je stručnjakinja za brigu o vintage kožnim torbama. Za Vogue je otkrila kako se najbolje održavaju i čiste brendirane IT torbe.

torbe
Mej Bertelo, Foto: Veeren -Christophe Clovis / Bestimage / Profimedia

„Vintage torbe su kao stari prijatelji, zaslužuju malo ljubavi i brige. Jednostavno nedeljno čišćenje kojim uklanjate prašinu i prljavštinu i pravilno skladištenje mogu ih održati lepim i netaknutim godinama. Moj savet je da koristite prave proizvode, one specijalno formulisane da budu prilagođene određenom materijalu, kao što su koža, antilop ili platno. Čak i kada koristite deterdžente, važi pravilo manje je više – što su manje količine, to bolje. Takođe preporučujem da izbegavate izlaganje suncu i vlazi, ne zaboravljajte da ih spakujete i umotate, kada nisu u upotrebi, i to u fini, mekani papir.“

Evo „univerzalnih“ saveta Mej Bertelo o tome kako da očistite kožne torbe.

Fendi
Fendi, Foto: GABRIEL BOUYS / AFP / Profimedia

Bez obzira na materijal, prvo proverite uputstva za čišćenje. Drugo, testirajte kako materijal reaguje na čišćenje na skrivenim mestima torbe pre nego što nastavite sa potpunim čišćenjem na najizloženijim delovima.

Ljubav prema vašoj kožnoj torbi leži i u korišćenju nežnog hidratantnog sredstva za čišćenje kupljenog u specijalizovanoj prodavnici. Generalno, izbegavajte vodu i sapun, posebno na prirodno štavljenoj koži. Nežno istrljajte površinu mekom krpom. Još jedan sjajan trik je vata sa mlekom za čišćenje šminkanje.

Može se oštetiti ne samo koža već i platno. Pomešajte blagi deterdžent sa toplom vodom i četkom ili mekom krpom nežno očistite prljavštinu. Ne zaboravite da operete celu površinu odjednom da biste izbegli mrlje od vode. Pustite da se potpuno osuši.

Foto: Prada via Bestimage / Bestimage / Profimedia

Na kraju, ne potcenjujte metalne detalje koji bi vremenom ili uz pogrešna sredstva mogli izgubiti sjaj. Prvi savet je da ih očistite krpom od mikrovlakana, mešavinom sapuna i vode da vratite sjaj, ali bez dodirivanja kože.

Poslednji savet: ako niste sigurni ili ako imate poteškoća da tretirate određenu kožu, zapamtite da profesionalne zanatlije i sami brendovi nude usluge doživotne popravke. Naravno, to će vas koštati, ali oni imaju najviše znanja da se o tome brinu.

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram