Trenutno najpopularnije cipele na svetu postoje već 35 godina i toliko su kontrovezne da morate imati mišljenje o njima

Sergii Khandusenko / Shutterstock Editorial / Profimedia

Cipele koje modni svet ili obožava, ili mrzi.

Ranije ove jeseni, internet je opčinila priča pod nazivom Tinder Swiper. U stvari, događaj iz života mlade dizajnerke izazvao je veliko interesovanje na TikToku nakon što je podelila detalje susreta sa dečkom kojeg je upoznala preko Tindera, Džošom, koji je nakon kratkog susreta uzeo njen par cipela Margiela Tabi Mary Jane. Otmičar ih je ipak na kraju vratio, ali je upravo ovaj događaj bio povod za uspeh koji je ovaj model obuće doživeo.

Sajt The Lyst objavio je izveštaj koji pored najpopularnijih modnih brendova u poslednjem kvartalu ističe i najpopularnije proizvode za isti period, a na toj listi prvo mesto zauzele su Margiela Tabi Mary Jane cipele.

Foto: maisonmargiela

Prema globalnoj šoping platformi, cipele sa razdvojenim prstima su trenutno najpopularniji proizvod na svetu, a veliki razlog za to je na početku pomenuti događaj koji je izazvao porast pretraživanja ovog modela na internetu od čak 342 posto.

Foto: maisonmargiela

Malo je modnih komada koji izazivaju toliko reakcije i dele modno mišljenje tako radikalno kao Margiela Tabi kolekcija. Priča o cipelama sa podeljenim prstima traje već 35 godina, ali je posebno zanimljiva činjenica da je ovaj par obuće zapravo inspirisan cipelama koje su nosili mnogi radnici i farmeri u Japanu još u 15. veku. A upravo putovanje u Japan inspirisalo je Martina Margielu da stvori sopstvenu verziju Tabi obuće.

Krajem osamdesetih godina prošlog veka, belgijski dizajner je napustio mesto asistenta u modnoj kući Jean Paul Gaultier i osnovao sopstveni brend Maison Martin Margiela i pokušao da smisli drugačiju obuću. Tako se rodila ideja o verziji Tabi cipela, koje su, uprkos brojnim izazovima ipak dosle do proizvodnje, a od trenutka kada su ugledale svetlost dana, privlače pažnju i predstavljaju jedan od omiljenih izbora modnih znalaca.

Lou-Foto / Alamy / Alamy / Profimedia

Tabi cipele danas imaju mnogo obožavatelja, hashtag #margielatabi je prikupio milione pregleda na TikToku, što je podstaklo strastvene kolekcionare generacije Z da ih poseduju što više. Pored prvobitnog modela, Tabi je popularan u raznim oblicima, kao što su baletanke, mokasine, čizme, klompe, čak i patike. Model Margiela Tabi Mary Jane je povratio kultni status, a to potvrđuju i mnogobrojne poznate ličnosti koje ih kombinuju u svim prilikama.

VEGAN / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia
TOT / Goff Photos / Profimedia

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram